ΣΠΑΡΤΗ. Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης σε συνεργασία με το σύλλογο Φίλων της Βιβλιοθήκης παρουσίασε το μουσικό – θεατρικό εργαστήρι με τίτλο «Ας φτιάξουμε το δικό μας παραμύθι …» που απευθυνόταν σε παιδιά ηλικίας 8-12 ετών. Ξεκίνησε την Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017 και ώρα 6 – 7 μ.μ. στο Παιδικό Τμήμα της Βιβλιοθήκης και ολοκληρώθηκε στις 12 Απριλίου 2017, όπου έγινε το τέταρτο και τελευταίο εργαστήριο. Την ίδια ημέρα στις 11 – 12 π. μ. ακολούθησε η παρουσίαση της δουλειάς των παιδιών στους γονείς τους υπό τη μορφή μιας αυτοσχέδιας μουσικής-θεατρικής παράστασης.

Το πρόγραμμα σχεδίασαν και παρουσίασαν από κοινού η Κατερίνα Διακουμάκου, θεατροπαιδαγωγός – συγγραφέας και ο Γιώργος Παναγιωτόπουλος, μουσικός με εξειδίκευση στο πιάνο.

Η συγκεκριμένη δράση ήταν εμπνευσμένη από τα παιχνίδια των παιδιών. Έτσι, ύστερα από μια σειρά τεσσάρων εργαστηρίων τα παιδιά κι οι εμψυχωτές οδηγήθηκαν με έναν πιο οργανωμένο και δομημένο τρόπο στον αυτοσχεδιασμό ενός μουσικοθεατρικού δρωμένου με τίτλο: «Ο ζαχαροπλάστης κι οι δυο θεές του». Μέσα από τον αυθορμητισμό τους τα παιδιά δημιούργησαν αρχικά σε μικρές ομάδες τις δικές τους ιστορίες, προσθέτοντας τους ανάλογους ήχους της επιλογής τους, για να δώσουν πότε έμφαση στην δράση και πότε να την ζωντανέψουν ηχητικά.

Στην συνέχεια οι μικρές ιστορίες έγιναν μια Ιστορία. Η Ιστορία της ομάδας. Ίσως να χρειαζόταν περισσότερος χρόνος, για να δυναμώσει η ομάδα και να τελειοποιηθεί το αποτέλεσμα. Όμως το σημαντικό γεγονός ήταν η συνάντηση. Η συνάντηση των παιδιών με τους εμψυχωτές κι αντιστρόφως, αλλά και μεταξύ τους. Επίσης σπουδαίο ήταν το μοίρασμα του παιχνιδιού με τους γονείς των παιδιών. Κι έτσι έγινε ένα ωραίο δέσιμο της ευρύτερης ομάδας. Στο τέλος της παρουσίασης της αυτοσχέδιας μουσικοθεατρικής παράστασης, ο ζαχαροπλάστης μας μοίρασε από καρδιάς καραμέλες σε όλους. Και τα παιδιά έφυγαν μαζί με το αναμνηστικό τους- που ήταν το κείμενο που έγραψαν- και την εμπειρία που βίωσαν.

Το αποτέλεσμα μετά το πέρας του εργαστηρίου αποτιμήθηκε θετικά από τα ίδια τα παιδιά, αλλά και τους γονείς που πήραν μέρος.

Τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με τη μουσική και τη θεατρική τέχνη με έναν απλό και ευφάνταστο τρόπο. Διασκέδασαν, χάρηκαν, γνωρίστηκαν κι ανακάλυψαν την παρέα και τη συλλογικότητα!

Θερμές ευχαριστίες οφείλονται στους εμψυχωτές του εργαστηρίου Κατερίνα Διακουμάκου και Γιώργο Παναγιωτόπουλο καθώς και στο σύλλογο Φίλων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σπάρτης.