Εξαιρετικό μνημείο η αρχαία Πελλάνα, αλλά το Υπουργείο Πολιτισμού έχει άλλη γνώμη από την ΕΦΑΛΑΚ.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας απαντά πως ο αρχαιολογικός χώρος της Πελλάνας είναι επισκέψιμος και εξηγεί πως το Υπουργείο Πολιτισμού έχει απορρίψει τη συνέχιση των ανασκαφών και την απαραίτητη απαλλοτρίωση αγροτεμαχίων στο χώρο.

ΛΑΚΩΝΙΑ. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας, απαντώντας με επιστολή της στον Παναγιώτη Γεωργακόπουλο, πολίτη που είχε υποβάλλει σχετικό ερώτημα, διευκρινίζει [http://www.notospress.gr/article.php?id=30474] πως ο αρχαιολογικός χώρος της Πελλάνας είναι επισκέψιμος κατόπιν συνεννόησης με την Υπηρεσία ενώ από το καλοκαίρι του 2016, ο χώρος ανοίγει σε προκαθορισμένες ημερομηνίες.

Επιπλέον, σημειώνει ότι αίτημα συνέχισης των ανασκαφών στο σημείο απορρίφθηκε το 2007 από το Υπουργείο Πολιτισμού. Έκτοτε οι ανασκαφικές εργασίες έχουν σταματήσει, έχει όμως ολοκληρωθεί στο μεταξύ η διενέργεια φωτογραμμετρικής αποτύπωσης των τάφων του μυκηναϊκού νεκροταφείου ώστε να διευκολυνθεί η διενέργεια των απαραίτητων για τη συντήρηση και προστασία του μνημειακού χώρου μελετών. Εξάλλου, η ΕΦΑΛΑΚ αναφέρεται και σε μελέτη απαλλοτρίωσης αγροτεμαχίων πέριξ του μνημείου την οποία έχει υποβάλλει από το 2015 χωρίς να έχει ως σήμερα λάβει απάντηση.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Γεωργακόπουλος έχει δις απευθυνθεί στο παρελθόν στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας με αντικείμενο τον αρχαιολογικό χώρο της Πελλάνας, την τυμβωρυχία που αποκαλύφθηκε, την παραμέληση του χώρου αλλά και την διακοπή των ανασκαφών. Μάλιστα, μετά την προαναφερθείσα απάντηση που έλαβε από την ΕΦΑΛΑΚ, ο κ. Γεωργακόπουλος απευθύνεται με νέα επιστολή του στο Υπουργείο Πολιτισμού ζητώντας εξηγήσεις για όσα από την ΕΦΑΛΑΚ του αποδίδονται, δηλαδή για τη μη έγκριση συνέχισης ανασκαφών και τη μη έγκριση της μελέτης απαλλοτρίωσης αγροτεμαχίων πέριξ του μνημείου.

Δείτε αναλυτικά τις δύο επιστολές:

Η απάντηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας στο κ. Γεωργακόπουλο για την Πελλάνα:
«Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας

Προς τον κ. Παναγιώτη Γεωργακόπουλο

Θέμα: Σχετικά με τον αρχαιολογικό χώρο της Πελλάνας του Δήμου Σπάρτης

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας επιδοκιμάζοντας το ένθερμο ενδιαφέρον σας για τις αρχαιότητες της Πελλάνας σας γνωρίζει τα ακόλουθα:

Όπως προκύπτει από το Αρχείο της τέως Ε Εφορείας Προιστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων η αιτηθείσα κατά το παρελθόν διενέργεια συστηματικής ανασκαφής στη θέση «Παλαιόκαστρο Πελλάνας» από τον τ. Έφορο Αρχαιοτήτων κ. Θ. Σπυρόπουλο εγκρίθηκε σύμφωνα με τις υπ’αρ. πρωτ. ΥΠΠΟ/ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/Α2/Φ61/83617/2048/8-11-2004, ΥΠΠΟ/ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/Α2/Φ61/52374/1621/21-6-2005, ΥΠΠΟ/ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/Α2/Φ61/82907/2480/10-10-2005 και ΥΠΠΟ/ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/Α2/Φ42/14950/404/15.2.2006 Υ.Α., ωστόσο δεν υλοποιήθηκε. Το από 18.6.2007 αίτημα για διενέργεια ανασκαφής στον μυκηναϊκό τάφο στη θέση «Σπηλιές-Πελεκητή» Πελλάνας δεν εγκρίθηκε από το ΥΠΠΟ, για τους λόγους που αναλυτικά εκτίθενται στο υπ’αρ. πρωτ. ΥΠΠΟ/ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/Α2/Φ42/100714/3040/26.10.2007 έγγραφο της αρμόδιας Δ/νσης Προιστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων του ΥΠ.ΠΟ.

Για τα υπόλοιπα ερωτήματα, σας γνωρίζουμε τα εξής:

1) Ο κυρηγμένος αρχαιολογικός χώρος του μυκηναϊκού νεκροταφείου Πελλάνας στη θέση «Σπηλιές-Πελεκητή», όπου χωροθετούνται θολωτοί τάφοι, τα κινητά ευρήματα των οποίων έχουν μεταφερθεί και φυλάσσονται ασφαλώς στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης, είναι περιφραγμένος με περίφραξη βαρέως τύπου. Περιοδικούς ελέγχους στο χώρο διενεργεί το επιστημονικό και το φυλακτικό προσωπικό της Εφορείας.

2) Στον μεγάλο θολωτό τάφο του μυκηναϊκού νεκροταφείου έχουν λάβει χώρα εργασίες στερέωσης και έχει κατασκευαστεί στέγαστρο κατά την χρονική περίοδο 1997-1998.

3) Για τον εν λόγω Αρχαιολογικό χώρο η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας υπέβαλε για τα περαιτέρω, με το υπ’αρ. 4920/895/8-7-2015 έγγραφό της στη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΑ, μελέτη απαλλοτρίωσης τριών αγροτεμαχίων, εντός των οποίων χωροθετούνται οι τάφοι του νεκροταφείου. Η Δ/νση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων, σημειώνεται, έχει προκρίνει τη σύνταξη των απαιτούμενων μελετών (φωτογραμμετρικής αποτύπωσης, γεωτεχνικών, γεωλογικών κτλ) στο πλαίσιο της συντήρησης και της προστασίας του σπουδαίου αυτού μνημειακού χώρου, με την προοπτική να καταστεί επισκέψιμος και οργανωμένος. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας ήδη ολοκλήρωσε πρόσφατα τη θεμελιώδη για την εξέλιξη και των άλλων μελετών φωτογραμμετρική αποτύπωση των τάφων του μυκηναϊκού νεκροταφείου. Περαιτέρω μελέτες έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα δράσης της για το έτος 2017.

Η επίσκεψη του εξέχοντος μνημειακού συνόλου καθίσταται δυνατή μετά από συνεννόηση με την Υπηρεσία. Ήδη δε από το θέρος του 2016, με σχετική ενημέρωση σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, η επισκεψιμότητα εξυπηρετείται με άνοιγμα του Αρχαιολογικού Χώρου προς το κοινό σε προκαθορισμένες ημερομηνίες.

Η Προισταμένη της Εφορείας

Ευαγγελία Πάντου, ΠΕ Αρχαιολόγων»


Η νέα επιστολή του Παναγιώτη Γεωργακόπουλου στο Υπουργείο Πολιτισμού:
«Προς το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, Διεύθυνση Προιστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων

Κοινοποίηση:

Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας

Δήμος Σπάρτης

29/3/2017

Αγαπητοί κύριοι,

Σε συνέχεια προηγούμενων επιστολών μου (26/1/2017 και 13/2/2017) προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας, οι οποίες σας έχουν κοινοποιηθεί και με αφορμή το με αρ. πρ. 397/133/15.2.2017 έγγραφο της πιο πάνω Εφορείας ως απάντηση σχετικά με τον αρχαιολογικό χώρο της ΠΕΛΛΑΝΑΣ του Δήμου Σπάρτης Λακωνίας, θα ήθελα να διερευνήσουμε τους λόγους για τους οποίους ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΑΤΕ το από 18.6.2007
αίτημα για διενέργεια ανασκαφής στο πιο πάνω χώρο της αρμόδιας Εφορείας.

Αυτολεξεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας αναφέρει: «Το από 18.6.2007 αίτημα για διενέργεια ανασκαφής στον μυκηναϊκό τάφο στη θέση “Σπηλιές – Πελεκητή” Πελλάνας δεν εγκρίθηκε από το ΥΠΠΟ, για τους λόγους που αναλυτικά εκτίθενται στο υπ΄ αρ. πρ.
ΥΠΠΟ/ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/Α2/Φ42/100714/3040/26.10.2007 έγγραφο της αρμόδιας Δ/νσης

Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του ΥΠ.ΠΟ.». Επίσης, όπως αναφέρει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας, έχει υποβάλει στην Υπηρεσία σας με το υπ΄ αρ. πρ. 4920/895/8.7.2015 έγγραφό της, μελέτη απαλλοτρίωσης αγροτεμαχίων εντός των οποίων χωροθετούνται οι τάφοι του νεκροταφείου χωρίς προφανώς να έχει λάβει απάντηση ενεργειών.

Υπό το πρίσμα των ανωτέρω,

Θα επιθυμούσα να διευκρινίσετε τους λόγους για τους οποίους ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΑΤΕ το από 18.6.2007 αίτημα της αρμόδιας Εφορείας για διενέργεια ανασκαφής στο πιο πάνω χώρο της Πελλάνας Λακωνίας αποστέλλοντας μου αντίγραφο του πιο πάνω αναφερόμενου εγγράφου σας «αρ. πρ. ΥΠΠΟ/ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/Α2/Φ42/100714/3040/26.10.2007», καθώς και τον ευρύτερο σχεδιασμό ή πρόγραμμα δράσης για το εν λόγω μνημείο. Ειδικότερα δε τι μέλλει γενέσθαι για την απαλλοτρίωση αγροτεμαχίων εντός των οποίων χωροθετούνται οι τάφοι του νεκροταφείου και η εν γένει πορεία του μνημείου. Ενός μνημείου το οποίο ομολογουμένως (και από την Υπηρεσία σας) χαρακτηρίζεται εξέχον μνημειακό σύνολο και το οποίο από την Υπηρεσία σας έχει κηρυχθεί ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ.

Παρακαλώ όπως μου απαντήσετε εγγράφως στα ανωτέρω (προσκομίζοντάς μου το αρ. πρ.
ΥΠΠΟ/ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/Α2/Φ42/100714/3040/26.10.2007 έγγραφό σας), λόγω του εύλογου του ενδιαφέροντος μου και γενικότερα, εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών που ορίζονται από την νομοθεσία.


Μετά τιμής,

Γεωργακόπουλος Παναγιώτης»