ΛΑΚΩΝΙΑ. Το Δ.Σ. του Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας επισημαίνει πως άμεσα πρέπει να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες και τεχνικές παρεμβάσεις για να συμπεριληφθούν στα αποδεκτά από ΑΣΕΠ και ΟΑΕΔ έγραφα πιστοποίησης της αναπηρίας του αιτούμενου και τα εφ' όρου ζωής πιστοποιητικά αναπηρίας που έχουν εκδοθεί πριν την 01-09-2011. Τα πιστοποιητικά αυτά ως επίσημα δημόσια έγγραφα του ελληνικού κράτους ισχύουν νόμιμα έναντι όλων έως την ημερομηνία λήξης τους και πιο συγκεκριμένα εφ' όρου ζωής του κατόχου τους, παράγοντας διαρκώς νόμιμα αποτελέσματα.

Το Σωματείο σε σχετική ανακοίνωσή του σημειώνει πως θα πρέπει στο κείμενο των προκηρύξεων:
1. Να προστεθεί παράγραφος που θα διευκρινίζει πως γίνεται δεκτό και το εφ' όρου ζωής πιστοποιητικό αναπηρίας του αιτούμενου ανθρώπου με αναπηρία, το οποίο έχει εκδοθεί πριν την 01-09-2011.
2. Να διορθωθεί αντίστοιχα και η ηλεκτρονική φόρμα αίτησης η οποία αυτή την στιγμή περιέχει ειδικό πλαίσιο μόνο για τη σημείωση των στοιχείων του πιστοποιητικού αναπηρίας ΚΕ.Π.Α. και να προστεθεί ειδικό πλαίσιο για τη σημείωση των στοιχείων του εφ' όρου ζωής πιστοποιητικού αναπηρίας που έχει εκδοθεί πριν την 01-09-2011.

Αν δεν διορθωθεί άμεσα το πρόβλημα θα τεθεί ζήτημα διαφορετικής μεταχείρισης των ανθρώπων με αναπηρία μιας και θα αποκλείονται παρανόμως όλοι όσοι δεν κατέχουν πιστοποιητικό αναπηρίας ΚΕ.Π.Α.

Το Σωματείο ΑμεΑ Λακωνίας αναμένει τις άμεσες ενέργειες όλων των υπευθύνων για την ταχεία επίλυση του προβλήματος, διότι ήδη στη δημοσιότητα έχουν δοθεί πληροφορίες για 11 νέους διαγωνισμούς και 994 προσλήψεις. Μάλιστα για όλες αυτές αναμένει να τηρηθεί ο Νόμος βάσει του οποίου οι θέσεις αορίστου χρόνου στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα με προκηρύξεις μέσω του ΑΣΕΠ θα καταλαμβάνονται σε ποσοστό 15% από ανθρώπους με αναπηρία και μέλη των οικογενειών τους.