ΛΑΚΩΝΙΑ. Τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017 και ώρα 18:00, πραγματοποιήθηκε η κοπής της πίτας της Ο.Ε.Β.Ε.Λ. όπου, και στα πλαίσια αυτής και σε μια λιτή τελετή:

- Απονεμήθηκε τιμητική διάκριση σε τέσσερα μέλη της που συνταξιοδοτήθηκαν κατά την προηγούμενη διετία για την προσφορά τους στο συνδικαλιστικό κίνημα και την Ο.Ε.Β.Ε.Λ. της οποίας το Διοικητικό Συμβούλιο υπηρέτησαν επί μακρόν μέχρι και την συνταξιοδότησή τους. Οι τέσσερεις τιμηθέντες, Νικόλαος Δημητρόπουλος, Παναγιώτης Ανούσος, Νικόλαος Ζαχαρόπουλος και Σαράντος Πλευρίτης, πέραν του συνδικαλιστικού κινήματος, είχαν υπηρετήσει και τον επιμελητηριακό θεσμό, αφού υπήρξαν μέλη της Διοικητικής Επιτροπής και του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Λακωνίας.

- Aπονεμήθηκε επίσης ιδιαίτερη τιμητική διάκριση για τη γενικότερη συνδικαλιστική δράση του στον Διονύσιο Κορφιάτη, πρώην πρόεδρο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδας (Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.) κατά την περίοδο 1988 - 1997, καταγόμενο από τη Μεταμόρφωση Μολάων Λακωνίας, ο οποίος, το 1987 από τη θέση του γ. γραμματέα της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε, συνέβαλε τα μέγιστα για την ανασύσταση της Ο.Ε.Β.Ε.Λ.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδας (Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.) κ. Γεώργιος Καββαθάς, ο οποίος κατά την ομιλία του κάλεσε τους επαγγελματίες, βιοτέχνες, έμπορους της Λακωνίας να καταβάλουν, οπωσδήποτε, την τρέχουσα μηνιαία ασφαλιστική εισφορά, η οποία σε υψηλότατο ποσοστό (προσεγγίζει το 80%) των ασφαλισμένων είναι χαμηλότερη ή πολύ χαμηλότερη από την ασφαλιστική εισφορά που καταβαλλόταν μέχρι και την 31/12/16 στον Ο.Α.Ε.Ε.

Με αυτή την πρακτική, επιτυγχάνεται, καταρχάς, όσοι οφείλουν στον Ο.Α.Ε.Ε., να ενταχθούν στο σύστημα, και, εφόσον ισχύσει η δέσμευση κυβερνητικών στελεχών προς το Προεδρείο της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε., ακριβώς, για αυτούς που καταβάλλουν κανονικά τις τρέχουσες εισφορές να μην κινηθεί κάποια δυσμενής διαδικασία από το Κ.Ε.Α.Ο. Επίσης, ο κ. Καββαθάς, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα μετουσίωσης της διαχρονικής θέσης της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. - και υπόσχεσης του πρωθυπουργού κατά την ομιλία του από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης τον περασμένο Σεπτέμβριο- για «πάγωμα» (κεφαλαιοποίηση) των ασφαλιστικών οφειλών, δίνοντας στον οφειλέτη τη δυνατότητα για μεταφορά ασφαλιστικού χρόνου στο τέλος του ασφαλιστικού βίου του.

Τέλος, ο κ. Καββαθάς γνωστοποίησε ότι Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. τις αμέσως επόμενες ημέρες θα καταθέσει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του ισχύοντος ασφαλιστικού νόμου, αναφερόμενος σε συγκεκριμένες διατάξεις του που φέρονται ως αντισυνταγματικές, καθώς, όπως ανέφερε, παραβιάζουν τις αρχές της ισότητας, της αναλογικότητας και της ανταποδοτικότητας.