Ριζική αλλαγή στη ζωή και την οικονομία της Αστόρια φιλοδοξεί να προκαλέσει το συγκρότημα που κατασκευάζει η εταιρεία Alma Reality της οποίας οι εργαζόμενοι από τον θυρωρό ως τους εργοδηγούς μιλούν ελληνικά.

Ο Ευστάθιος Βαλιώτης έχει αποδείξει πως ονειρεύεται πάντα το καλύτερο για τον τόπο του, τον τόπο από τον οποίο κατάγεται αλλά και τον τόπο στον οποίο ζει. Αυτή τη φορά, στόχος του είναι η ξεχασμένη δυτική ακτή της Αστόρια να αναγεννηθεί δίνοντας στην πόλη νέο αέρα, ζωή και οικονομική ανάπτυξη.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η Αστόρια και το Λονγκ Αϊλαντ Σίτι αλλάζουν καθημερινά την όψη τους. Έχουν ήδη χτιστεί και συνεχίζονται να κτίζονται πολυώροφα κτίρια και ουρανοξύστες και έχουν αλλάξει άρδην την κορυφογραμμή της περιοχής.
Και το πιο σημαντικό στέρησαν από τον γυάλινο ουρανοξύστη της «Citigroup Building» το δικαίωμα να θεωρείται το υψηλότερο κτίριο του Κουίνς. Ο ουρανοξύστης ως γνωστόν χτίστηκε το 1977, έχει 50 ορόφους και ύψος 200,5 μ.
Η οικιστική ανάπτυξη της Αστόριας είναι εφάμιλλη του Λονγκ Αϊλαντ Σίτι και η ολοκλήρωση των έργων στην ανατολική ακτή του «East River» θα αλλάξει τα δεδομένα και θα δώσει τη δυνατότητα στους κατοίκους και στους ομογενείς να ανακαλύψουν την κρυμμένη ακτή του ποταμού.
Μέχρι και τα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας ο μοναδικός χώρος από τον οποίο οι ομογενείς και οι άλλοι Αστοριείς μπορούσαν να απολαύσουν τη μαγευτική θέα του Μανχάταν και τη χάρη του ποταμού ήταν το Πάρκο της Αστόριας.

Κι αυτό διότι η περιοχή από την χερσόνησο Hallets Point μέχρι και τη γέφυρα της 59ης Οδού (The Ed Koch Queensboro Bridge) – με εξαίρεση τα δύο μικρά πάρκα το «Rainey Park» και το «Socrates Sculpture Park» – δεν ήταν προσβάσιμη για το κοινό, παρά μόνο για τους ιδιοκτήτες των βιομηχανικών ακινήτων που υπήρχαν στη δυτική πλευρά της Vernon Blvd.

Τα πολυώροφα κτίρια που έχουν ήδη ανεγερθεί επί της λεωφόρου «Vernon Blvd», καθώς επίσης και αυτά που ανεγείρονται έδωσαν το έναυσμα στη «New York Times» να καταγράψει τις εξελίξεις.

Το άρθρο της «Ανακαλύπτοντας την ξεχασμένη ακτή του Κουίνς» (Discovering The Lost Coast of Queens) προβάλει τη ραγδαία οικιστική ανάπτυξη στην Αστόρια και αναδεικνύει τον καθοριστικό ρόλο της ομογενειακής εταιρείας Alma Realty στη μετατροπή της δυτικής ακτής του «East River» από «ξεχασμένη» σε «χρυσή».
O «Εθνικός Κήρυκας» έχει καταγράψει αυτές της αλλαγές στην Αστόρια τόσο στην ημερήσια έκδοση, όσο και στο «Περιοδικό» και με σχετική έρευνα, απέδειξε ποιοι κρατούν τα κλειδιά της Αστόριας.

Η Alma Realty κατέχει την μερίδα του λέοντος στη «χρυσή» ακτή της Αστόριας διότι χτίζει συγκρότημα δίδυμων κτιρίων 404 διαμερισμάτων στη διεύθυνση 34-46 Vernon Blvd και διότι έχει ήδη πάρει το «πράσινο φως» για την ανέγερση του ενός από τα μεγαλύτερα κτιριακά συγκροτήματα στην Αστόρια.

Πρόκειται για το «Αstoria Cove», το οποίο θα ανεγερθεί στη βορειοδυτική πλευρά της χερσονήσου Hallets Point, το οποίο περιλαμβάνει 1.701 διαμερίσματα του ενός, των δύο και των τριών δωματίων, εμπορικά καταστήματα και σχολείο, καθώς επίσης και χώρο στάθμευσης για 940 αυτοκίνητα.

Η Alma Realty έχει την έδρα της στο Λονγκ Αϊλαντ Σίτι, ένα τετράγωνο μακριά από τα κεντρικά γραφεία του «Εθνικού Κήρυκα», και είναι αν όχι η μόνη τουλάχιστον μια από τις λίγες ομογενειακές εταιρείες που από τον θυρωρό μέχρι και τους εργοδηγούς στο υπό ανέγερση συγκρότημα ομιλούν ελληνικά.

Ο πρόεδρος της εταιρείας Ευστάθιος Βαλιώτης, η κόρη του Σοφία Βαλιώτη η οποία είναι διευθύνουσα σύμβουλος και ο Γιάννης Μαυρούδης, ο οποίος είναι οικονομικός διευθυντής μας υποδέχτηκαν στα γραφεία τους και με έκδηλη την υπερηφάνεια μας έδειξαν τις μακέτες των έργων που έχουν ήδη ανεγείρει και όσων βρίσκονται σε εξέλιξη στο Κουίνς και σε άλλες περιοχής της Νέας Υόρκης και της Νέας Ιερσέης.

Ο Γιάννης Μαυρούδης μας ξενάγησε στο υπό ανέγερση συγκρότημα επί της λεωφόρου Vernon Blvd το οποίο είναι 18 ορόφων. Το συγκρότημα έχει έξι κοινούς ορόφους και από τον έβδομο και πάνω έχουν ανεγερθεί δύο πύργοι. Εμπεριέχει 80 στούντιο διαμερίσματα, 264 διαμερίσματα ενός υπνοδωματίου και 60 διαμερίσματα των δύο υπνοδωματίων. Τα διαμερίσματα έχουν πάρει την τελική τους μορφή, έχουν ολοκληρωθεί η ηλεκτρικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις και άρχισαν ήδη να τοποθετούνται οι γυψοσανίδες.

Τα διαμερίσματα θα είναι λειτουργικά, θα έχουν πλυντήριο-στεγνωτήριο και το δικό τους μπαλκόνι με θέα το Μανχάταν, το Λονγκ Αϊλαντ Σίτι, την Αστόρια και την γέφυρα. Οι 404 οικογένειες που θα διαμένουν στα διαμερίσματα θα έχουν πρόσβαση στο γυμναστήριο και σε σάουνες και στη μεγάλη πισίνα που βρίσκεται στη δυτική πλευρά του κτιρίου.

Στη Νότια και τη δυτική πλευρά του κτιρίου θα υπάρχει χώρος περιπάτου, ο οποίος θα είναι ανοικτός για τους κατοίκους της Αστόριας και τους επισκέπτες και όταν ολοκληρωθούν και τα άλλα έργα θα ενωθεί μέχρι και το πάρκο της Αστόριας.

Το συγκρότημα αυτό, όπως επεσήμανε ο κ. Μαυρούδης, κατά την ξενάγηση, βρίσκεται δίπλα στα δύο πάρκα και πολύ κοντά στον χώρο όπου θα δημιουργηθεί η προβλήτα για καγιάκ και για την νέα γραμμή του φέρι μπόουτ «Citywide Ferry» που θα συνδέσει την Αστόρια με το Μανχάταν.

Η νέα γραμμή του «Citywide Ferry» υπολογίζεται να επαναλειτουργήσει το καλοκαίρι για πρώτη φορά μετά από 87 χρόνια και θα παρέχει τη δυνατότητα στους Αστοριείς σε 22 λεπτά να φτάσουν στην προβλήτα της 34ης Οδού του Μανχάταν και στο Χρηματιστηριακό Κέντρο σε 38 λεπτά.

Αυτό σε συνδυασμό με την επέκταση των σταθμών του «Citibike» των ενοικιαζόμενων ποδηλάτων θα συμβάλει στην αποσυμφόρηση των γραμμών του Μετρό και θα καταστήσει ακόμη πιο δελεαστική την Αστόρια για τους νέους επαγγελματίες που εργάζονται στο Μανχάταν και με την πάροδο του χρόνου θα αλλάξει και τα δημογραφικά δεδομένα της Αστόριας και του Λονγκ Αϊλαντ Σίτι.