Μπορεί να μην έχουμε το χρόνο και τη διάθεση να δούμε τα’ άστρα αλλά αυτό το είδαμε…
Ο Πέτρος Τατούλης συγχαίρει την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ για την ίδρυση της Ελληνικής Διαστημικής Υπηρεσίας. Μάλιστα ο Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης κάνει λόγο για ευόδωση μιας ακόμα κεντρικής πολιτικής πρωτοβουλίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου αναφερόμενος στην ανακοίνωση δημιουργίας της Ελληνικής Διαστημικής Υπηρεσίας, από τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κ. Νίκο Παππά. Προφανώς οι αναζητήσεις και το μετέωρο βλέμμα τους συναντήθηκαν στο διάστημα, εκεί όπου δεν υπάρχει λύπη και στεναγμός…

Ας δούμε λοιπόν πως υποδέχεται ο Πέτρος Τατούλης την πρωτοβουλία Κυβέρνησης – Παπά:

«Πρόκειται για την υιοθέτηση των πολιτικών πρωτοβουλιών που αναλάβαμε από το 2013, όταν για πρώτη φορά στη χώρα κάναμε λόγο για τα γεωστρατηγικά και συγκριτικά πλεονεκτήματα δημιουργίας διαστημικής πύλης στην Καλαμάτα, θέτοντας σε όλες τις Κυβερνήσεις ως πρώτη προϋπόθεση τη δημιουργία Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να εισακουστούμε.

Χαιρόμαστε γιατί όταν θέσαμε εκ νέου το ζήτημα αυτό στην πρόσφατη συνάντησή μας με τον Υπουργό Υποδομών κ. Σπίρτζη, ο οποίος θα το μετέφερε στον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής κ. Παππά, επιτέλους έγινε αντιληπτή η σημασία δημιουργίας εθνικού φορέα για το διάστημα, τόσο για την ανάπτυξη της εθνικής μας οικονομίας, όσο και για ζητήματα εθνικής ασφάλειας.

Είχαμε μάλιστα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις τόσο για την απαιτούμενη νομοθετική πρωτοβουλία, όσο και για τη δομή του οργανισμού αυτού, ώστε να μπορέσει η χώρα να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες αξιοποίησης Ευρωπαϊκών προγραμμάτων και να εκμεταλλευτεί τόσο σε πολιτικό, όσο και σε γεωστρατηγικό επίπεδο τις δυνατότητες που προσφέρει η διαστημική επιστήμη.

Είχαμε επίσης επισημάνει την αντιφατική συνθήκη, ως χώρα να συμμετέχουμε με σημαντικές δαπάνες στον Ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για το πρόγραμμα Gallileo, που αφορά τη διαστημική επιστήμη, αλλά να μην είμαστε δικαιούχοι των προγραμμάτων αυτών.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, με εδραία την πεποίθησή της για τις απαιτούμενες ρηξικέλευθες πολιτικές πρωτοβουλίες που θα βγάλουν τη χώρα από τα αδιέξοδά της, ήταν ο μόνος εθνικός φορέας που συνεργάστηκε με το επίσημο ινστιτούτο του ΝΑΤΟ, Von Karman for Fluid Dynamics, για την ανάπτυξη της διαστημικής επιστήμης, επίσης από το 2014, καλύπτοντας από τους δικούς της και μόνο πόρους το κόστος της συμμετοχής της Ελλάδας.
Καλούμε την Κυβέρνηση, αφού έκανε το πρώτο σημαντικό βήμα, να συνεργαστεί με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ώστε, αφενός, να αξιοποιηθεί η εμπειρία της και το δίκτυο συνεργασιών που έχει αναπτύξει και, αφετέρου, να ενστερνιστεί το σχέδιό της για τη δημιουργία Διαστημικής Πύλης στην Καλαμάτα, το οποίο αποτελεί μεγάλο όραμα της Περιφέρειας και αναπτυξιακό εργαλείο κομβικής σημασίας για όλη τη χώρα».