Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, προβάλλει επιλεγμένα ντοκιμαντέρ της διοργάνωσης έως και το Σάββατο 28 Ιανουαρίου, στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, στη Σπάρτη.

ΣΠΑΡΤΗ. Το πρόγραμμα περιέχει ένα πανόραμα ελληνικών και ξένων ντοκιμαντέρ της πρόσφατης παραγωγής και απευθύνεται τόσο σε σχολικές ομάδες (για μαθητές Γ’ τάξης Δημοτικού και πάνω) όσο και στο γενικό κοινό.
Ειδικότερα, οι προβολές για τις σχολικές ομάδες θα πραγματοποιηθούν πρωινές ώρες, κατόπιν συνεννόησης με το Μουσείο. Πρόκειται για ταινίες που αναφέρονται στα ανθρώπινα δικαιώματα και το προσφυγικό καθώς και την αρχαιολογία και την πολιτιστική κληρονομιά. Για το ευρύ κοινό θα προβληθούν, απογευματινές ώρες, αξιόλογα ελληνικά ντοκιμαντέρ ποικίλης θεματολογίας καθώς και σημαντικές ξένες παραγωγές, σε πρώτη πανελλήνια προβολή, με επίκεντρο την οικολογία και το περιβάλλον.
Η είσοδος σε όλες τις προβολές είναι ελεύθερη.

Αναλυτικά το υπόλοιπο πρόγραμμα προβολών έχει ως εξής:

Σάββατο 28/01

> για γενικό κοινό

• 18:00 Μικροί άνθρωποι, μεγάλα δέντρα (Small People, big trees), της Ekaterina Rusakovich (Ρωσία, 45’)
Στη σκιά των τροπικών δασών ζει μια φυλή των πιο κοντών ανθρώπων στην Γη- οι Πυγμαίοι Μπάκα. Όπως ήταν και εκατοντάδες χρόνια πριν, κυνηγούν για το κρέας και συλλέγουν «τα δώρα» των μεγάλων δέντρων. Προσεύχονται στα πνεύματα του δάσους και διδάσκουν τα παιδιά τους να σέβονται το δάσος, να λάβουν από αυτό μόνο ό,τι έχουν μεγάλη ανάγκη.

• 19:00 Μπαομπάπ, μεταξύ γης και θάλασσας (Baobabs, between land and sea), της Cornu Cyrille (Γαλλία, 55’)
Λόγω του μεγέθους τους και των πρωτότυπων σχημάτων τους, τα μπάομπαπ είναι από τα πιο αξιόλογα δέντρα στον πλανήτη. Σχετικά άγνωστα στη Μαδαγασκάρη, αυτοί οι γίγαντες σήμερα απειλούνται από την αποψίλωση των δασών. Για να τα μελετήσουν στην καρδιά των δασών τους η Cyrille Cornu και ο Wilfried Ramahafaly ταξιδεύουν με πιρόγα, εξερευνώντας 400 χιλιόμετρα άγριων και απομονωμένων ακτών στα νότιο-δυτικά της Μαδαγασκάρης.

• 20:00 Το αρχιπέλαγος (The archipelago), του Benjamin Huguet (Μεγάλη Βρετανία, 45’)
Νήσοι Φερόες: μια μακρινή συστάδα νησιών με άγρια ομορφιά, που σφυροκοπούνται από τις διαρκείς εναλλαγές του καιρού στον βόρειο Ατλαντικό. Μια κοινότητα σε φάση μετάβασης, συνδεδεμένη με τον σύγχρονο κόσμο και την τεχνολογία του, αλλά και ένα μέρος όπου άνθρωποι και φύση αλληλεπιδρούν με τους ίδιους τρόπους γενιές ολόκληρες.

• 21:00 Η κόρη της λίμνης (Daughter of the lake), του Sergio Garcia Locatelli (Ισπανία, 90’)
Στο ύψος του περουβιανού Gold Rush, μια γυναίκα των Άνδεων είναι σε θέση να επικοινωνήσει με τα πνεύματα του νερού και χρησιμοποιεί τις δυνάμεις της για να αποτρέψει μια εταιρεία εξόρυξης από την καταστροφή της λίμνης που θεωρεί ότι είναι η μητέρα της.


Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο στο τηλ: 27310 89315 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-17:00).

Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού
Όθωνος-Αμαλίας 129, 231 00, Σπάρτη
Τ.: 27310 89315 | www.piop.gr