Η ιστορία της δωρεάς ενός Λάκωνα Ομογενή, του Πίτερ Κερκουλά προς το χωριό του, τις Καρυές Λακωνίας, η οποία μένει αναξιοποίητη εδώ και 31 χρόνια.

Η εκπομπή «Ιστορίες» του ΣΚΑΙ ασχολήθηκε την Τρίτη 10/1 με την μεγάλη δωρεά του ομογενή Κερκουλά στις Καρυές, το συμφωνητικό που αφορά στην αξιοποίησή τους και στα χρήματα που θα γυρίσουν σύντομα στις ΗΠΑ.
Η ιστορία της δωρεάς ενός Λάκωνα Ομογενή, του Πίτερ Κερκουλά προς το χωριό του, τις Καρυές Λακωνίας, η οποία μένει αναξιοποίητη εδώ και 31 χρόνια παρουσιάστηκε το βράδυ της Τρίτης 10/1 στην εκπομπή «Ιστορίες» του «ΣΚΑΪ».
Πρόκειται για δωρεά που έκανε ο Πίτερ (Παναγιώτης) Κερκουλάς το 1976 με μοναδικό όρο τα χρήματα να έχουν επενδυθεί σε ένα κοινωφελές έργο μέχρι το 2026. Εάν η ημερομηνία αυτή παρέλθει χωρίς να έχει ικανοποιηθεί ο όρος του δωρητή τότε τα χρήματα, που αγγίζουν ήδη το 1,5 εκατομμύριο δολάρια, θα επιστρέψουν στην Αμερική.

Η ιστορία από την αρχή
Οι «Ιστορίες» έπιασαν την υπόθεση από την αρχή:
Στις 27 Φεβρουαρίου του 1976 ο Πίτερ Κερκουλάς αποφάσισε να χαρίσει σ τις Καρυές Λακωνίας ένα σύγχρονο τυροκομείο. Χορήγησε τότε 20.000 δολάρια. Σύμφωνα με τα όσα είπε στην εκπομπή ο Μιχάλης Κερκουλάς, ανιψιός του δωρητή, ο Πίτερ Κερκουλάς απογοητεύτηκε σύντομα γιατί οι συγχωριανοί του ζητούσαν και άλλα χρήματα για να αναβαθμίσουν το τυροκομείο. Το τυροκομείο πάντως δούλεψε για μερικά χρόνια και μετά άρχισαν να το ενοικιάζουν σε ιδιώτες. Σήμερα παραμένει κλειστό.

Την ίδια χρονιά, το 1976, ο Πίτερ Κερκουλάς συνέταξε διαθήκη με την οποία άφησε 480.000 δολάρια στο χωριό. Τη θέλησή του θα υλοποιούσε ένα καταπίστευμα στην Αμερική μετά το θάνατό της συζύγου του. Η σύζυγός του πέθανε το 1986 η σύζυγός και τότε ξεκίνησε να εκπονείται το σχέδιο της επένδυσης των χρημάτων. Σύμφωνα με τις «Ιστορίες», τα χρήματα αρχικά ξοδεύτηκαν σε επισκευές στον ναό του χωριού ενώ ο Κερκουλάς θα ήθελε μάλλον την ίδρυση ενός γηροκομείου.

Το 2006 ο ανιψιός του Πίτερ Κερκουλά, Μιχάλης, υπογράφει με τον Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης και τον τότε πρόεδρο της Κοινότητας Καρυών ένα συμφωνητικό. Με αυτό, τα χρήματα που στο μεταξύ έχουν ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο δολάρια, περιέρχονται στη διαχείριση του Μητροπολίτη κ. Ευστάθιου που διαχειριζόταν άλλωστε ήδη με επιτυχία τα χρήματα από τη δωρεά ενός άλλου μεγάλου ευεργέτη, του Αθανασίου Ματάλα.

Ο Λεωνίδας Παπαδάκος, δικηγόρος του Μιχάλη Κερκουλά, ανέφερε στις «Ιστορίες» στην εκπομπή ότι η συμφωνία προβλέπει ότι τα χρήματα θα πρέπει να επενδυθούν σε ακίνητα, με έμφαση σε εμπορικά ακίνητα. Επιπλέον, υποστήριξε ότι ο ανιψιός του διαθέτη δεν επιθυμούσε οι συγχωριανοί του να έχουν άμεσα λόγο στη διαχείριση των χρημάτων.

Ωστόσο, δημιουργήθηκε από τον Μητροπολίτη μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με σκοπό να κατασκευαστεί ένα εργοστάσιο βιομάζας που θα καίει ξύλα από τον Πάρνωνα και τα υπόλοιπα της ελαιοσυλλογής. Οι κάτοικοι διαφώνησαν, θεωρώντας ότι το σχέδιο για τη δημιουργία εργοστασίου βιομάζας δεν είναι βιώσιμο. Ένας κάτοικος μάλιστα, ο μηχανικός Μιχάλης Χικάρας, διαβάζοντας τη σχετική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων πρόσεξε ότι παρουσιάζεται σε αυτή ένας τραπεζικός δανεισμός του ύψους των δύο εκατομμυρίων ευρώ και μια συμμετοχή ιδίων κεφαλαίων 500.000.

«Από τη στιγμή που το καταπίστευμα έχει περισσότερο από ένα εκατομμύριο δολάρια, γιατί να χρησιμοποιήσουμε μόνο τις 500.000 και να καταφύγουμε σε τραπεζικό δανεισμό;» διερωτήθηκε στις «Ιστορίες». Εντύπωση του έκανε και η περίοδος αποπληρωμής που ορίζεται σε δέκα έτη. Επίσης, ισχυρίστηκε ότι υπάρχει ένα κεφάλαιο που αναφέρεται στην φάση παύσης λειτουργίας του έργου, σύμφωνα με το οποίο ύστερα από 20 χρόνια το εργοστάσιο θα ολοκληρώσει τη λειτουργία του, ο μηχανισμός θα πωληθεί και θα μείνει το οικόπεδο.

Ο κ. Χικάρας αναζήτησε τη σχέση της εταιρείας που μελετά το έργο και των μελών της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας. Διαπιστώνοντας ότι με την εταιρεία που είχε κάνει τη μελέτη, την LDK, συνδεόταν άμεσα ο πρόεδρος της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας, οπότε έκανε λόγο για σύγκρουση συμφερόντων.

Ο Τάσος Τέλογλου, παρουσιαστής των «Ιστοριών» είπε πως οι «Ιστορίες» θέλησαν να ρωτήσουν για όλα αυτά τον Μητροπολίτη Σπάρτης κ. Ευστάθιο ο οποίος δεν θέλησε να μιλήσει.

Ο πρόεδρος της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας, Γιώργος Τσιβιλής πήγε στις Καρυές αλλά δεν θέλησε να μιλήσει on camera και, σύμφωνα πάντα με τον δημοσιογράφο Τάσο Τέλογλου, δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις.

Πλέον, ο ανιψιός του διαθέτη Μιχάλης Κερκουλάς, ζητά να επιστρέψουν τα χρήματα στις ΗΠΑ λέγοντας ότι έχει παραβιαστεί η συμφωνία του 2006. Τα χρήματα βέβαια θα επιστρέψουν ούτως ή άλλως στις ΗΠΑ το 2026 αν δεν έχουν αξιοποιηθεί μέχρι τότε.

«Εγώ πρότεινα στον Μιχαήλ Κερκουλά αν μέχρι το 2026 δεν έχει βρεθεί λύση, τότε να διανεμηθούν τα χρήματα του καπιστεύματος στις οικογένειες του χωριού» λέει ο δικηγόρος του ανιψιού του διαθέτη.

«Καλά έκανε ο Κερκουλάς και άφησε τα λεφτά στο χωριό;» ρωτάει στο τέλος της εκπομπής ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλογλου έναν πρώην κοινοτάρχη των Καρυών.
Και η απάντησή του είναι αφοπλιστική: «Βόμβα έβαλε».

Πληροφορίες: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ
http://www.skai.gr/player/TV/?mmid=283854