Βιαστική, πρόχειρη και μάλλον αδικαιολόγητη κρίνουν οι Πρόεδροι των ΚΣ Σπάρτης και Μολάων την απόφαση του ΥΠΕΝ να προχωρήσει σε καθολική απαγόρευση του κυνηγιού έως τις 18/1 λόγω κακών καιρικών συνθηκών, καλούν ωστόσο τα μέλη τους να την εφαρμόσουν.

ΛΑΚΩΝΙΑ. Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται σε όλη τη χώρα το κυνήγι όλων των ειδών έως και τις 18/1 λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν.

Με σημερινή ανακοίνωσή τους οι Πρόεδροι των Κυνηγετικών Συλλόγων Σπάρτης και Μολάων κ.κ. Καρβουνιάρης και Μέμιτσας, καλούν τα μέλη τους να εφαρμόσουν την εν λόγω απόφαση αν και εκφράζουν σαφείς και βάσιμες επιφυλάξεις για το εάν είναι λογική, δικαιολογημένη και επιβεβλημένη.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση:

«Στο πλαίσιο της έκτακτης χθεσινής απόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος περί καθολικής διακοπής του κυνηγίου για μία εβδομάδα, λόγω των έκτακτων ακραίων καιρικών συνθηκών, οφείλουμε να επισημάνουμε τα εξής:

Είναι διαρκής και γνωστός ο αγώνας μας, τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και σε συλλογικό από τη θέση του προέδρου του Κυνηγετικού Συλλόγου Σπάρτης και αντίστοιχα του Κυνηγετικού Συλλόγου Μολάων, για απόλυτη εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου που αφορά τη θήρα. Έχουμε κατά καιρούς επαναλάβει την πάγια θέση μας ότι σύγχρονος κυνηγός είναι μόνο ο νόμιμος κυνηγός. Εξάλλου, με αυτόν τον τρόπο οφείλουμε να πράττουμε, αν επιθυμούμε μία ευνομούμενη Πολιτεία.

Με αφορμή, λοιπόν, την απόφαση του Υπουργού για διακοπή του κυνηγίου, λόγω των καιρικών συνθηκών, τονίζουμε ότι ο Κυνηγετικός Σύλλογος Σπάρτης και ο Κυνηγετικός Σύλλογος Μολάων σέβονται την απόφαση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τη θεωρούν λογική. Οφείλαμε όμως να ενημερώσουμε άμεσα τα μέλη μας για την εν λόγω εξέλιξη, η οποία όπως φαίνεται προέκυψε στο πόδι, καθώς η κακοκαιρία των τελευταίων ημερών δεν επηρέασε στον ίδιο βαθμό όλες τις περιοχές της χώρας. Σίγουρα αυτό θα έπρεπε να λάβει υπ’ όψιν του ο Υπουργός, μιας και η Λακωνία δεν επλήγη από την κακοκαιρία σε τέτοιο βαθμό που να δικαιολογείται μια τέτοια απόφαση. Παράλληλα, ουδείς λησμονεί ότι υπάρχει σχετική διάταξη περί απαγόρευσης του κυνηγίου σε περιπτώσεις χιονόπτωσης.

Ως εκ τούτων, εκφράζουμε την επιφύλαξη για τον καθολικό χαρακτήρα της υπουργικής απόφασης, καθώς το κράτος για άλλη μια φορά αποφασίζει βιαστικά. Ωστόσο, επιβάλλεται να την εφαρμόσουμε, ως οφείλουμε να κάνουμε, στο πλαίσιο της νομιμότητας και της ομαλής κοινωνικής λειτουργίας, ευχόμενοι η κίνηση αυτή να μην κρύβει σκοπιμότητες και επιδιώξεις των γνωστών κύκλων, γιατί σε αυτήν την περίπτωση η … βαλίτσα πάει μακριά!

Γιάννης Καρβουνιάρης
πρόεδρος Κυνηγετικού Συλλόγου Σπάρτης
Νικόλαος Μέμιτσας
Πρόεδρος Κυνηγετικού Συλλόγου Μολάων»