Την αγάπη πρέπει να την μοιράζουμε σε όσους περισσότερους μπορούμε…

ΣΠΑΡΤΗ. Με μια καλή κουβέντα για τον κάθε έναν οι γέροντες της Ιεράς Μονής Αγίων Τεσσαράκοντα υποδέχθηκαν τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς μικρούς και μεγάλους προσκυνητές, μακρινούς και κοντινούς. Μάλιστα σύμφωνα με τα καθιερωμένα στο Αρχοντραρίκι της Μονής μετα από Εσπερινό (31/12/16) τα παιδιά έψαλαν τα κάλαντα και άλλα επίκαιρα τραγούδια ενώ ο Ηγούμενος της Μονής γέροντας Εφραίμ ευλόγησε κι έκοψε την βασιλόπιτα, μοιράζοντας δώρα στα παιδιά.

Στα λίγα λόγια που είπε ανέφερε μεταξύ άλλων ότι την αγάπη πρέπει να την μοιράζουμε σε όσους περισσότερους μπορούμε…

«Πολλά παιδιά πριν από χρόνια μας έλεγαν τα κάλαντα σήμερα είναι εδώ με τα μικρά τους παιδιά… Ο χρόνος τρέχει. Οι γιορτές έρχονται και ειδικά για τα παιδιά είναι σημαντικές… Τα βιώματα που έχουν τα παιδιά τα έχουν μόνον αυτά και οι Άγιοι…Οι μέρες αυτές είναι αγιασμένες… Ο Χριστός κατέβηκε από τους Ουρανούς όχι ως Ηγεμόνας και Εξουσιαστής αλλά ως πάμφτωχος άνθρωπος, γεννήθηκε σε ένα Σπήλαιο, αυτός που όπως λέει και ένας σύγχρονος Άγιος θα μπορούσε να γεννηθεί μέσα στη Ρώμη, στη δόξα και στον πλούτο. Προτίμησε την αφάνεια… Όταν ο άνθρωπος ζει στην αφάνεια και στην ταπείνωση η χάρη του Θεού τον επισκέπτεται πολύ περισσότερο. Πρέπει να ζούμε χωρίς να γνωρίζει ο άλλος την πνευματική μας ζωή. Τα δώρα του Χριστού δεν είναι δώρα υλικά και ανθρώπινα. Δυστυχώς όμως δεν ευχόμαστε τις αρετές του Χριστού. Καταχρηστικά λεγόμαστε λογικοί άνθρωποι… Δεν ευχόμαστε φώτιση. Ζούμε μέσα στο σκοτάδι. Το ζητούμενο σήμερα είναι η αλήθεια. Δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε μεταξύ μας ούτε για τα μικρά και δεν μπορούμε να συνυπάρξουμε και να επικοινωνήσουμε. Ο άνθρωπος είναι κολλημένος στην ύλη. Νοιάζεται μόνο για τον εαυτό του… Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος έλεγε ότι την αγάπη πρέπει να την μοιράζουμε. Η ελεημοσύνη μας δίνει δύο χαρές αυτή που νιώθει όταν δίνει και αυτή που έρχεται με την επιστροφή του καλού… Η ζωή μας πρέπει να είναι δίπλα στον Χριστό… Η άσκηση στη ζωή μας είναι το Α και το Ω. Καλύτερα να στερείται ο άνθρωπος παρά να απολαμβάνει την αφθονία…ο άνθρωπος που στερείται είναι πλούσιος αφού αρκείται σε αυτά που του δίνει ο Θεός.»

Ο Ηγούμενος ευχήθηκε πολλές ευλογίες από τον Θεό, απλότητα και αυθεντικότητα στη ζωή.

Όλοι οι παρευρισκόμενοι αντάλλαξαν ευχές για τα Χριστούγεννα και τη νέα χρονιά και δέχθηκαν τις ευχές και τις ευλογίες των Γερόντων.