Η Ένωση Πνευματικών Δημιουργών Λακωνίας προσκαλεί την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου, στις 6.00 μμ, στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης, για την 3η συνάντηση του Κέντρου Σπαρτιατικών Μελετών με θέμα «Η Ωραία Ελένη μέσα από το Ζ της Ιλιάδος».
Το θέμα θα παρουσιάσουν οι καταξιωμένοι φιλόλογοι: Κώστας Τζανετάκος, διευθυντής της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σπάρτης, και ο δρ. Προκόπης Κώνστας.

Λίγα λόγια για το Ζ της Ιλιάδος
Στη Ραψωδία Ζ ο Έκτορας φεύγει από το πεδίο της μάχης για την πόλη του Ιλίου κι εκεί συναντά τη μητέρα του, τον Πάρη και την Ελένη και τη γυναίκα του Ανδρομάχη με το γιό του, Αστυάνακτα. Να τη η 2η ζωντανή παρουσία της Ελένης στον Όμηρο. Ο Έκτορας επιπλήττει τον Πάρη και τον καλεί να επιστρέψει μαζί του στο πεδίο της μάχης. Η Ελένη μιλά με σεβασμό και θαυμασμό για τον κουνιάδο της, ντρέπεται για το σύζυγό της- τον Πάρη- και για τον εαυτό της (στ. 345- 349). Όπως και τον Έκτορα, την ενδιαφέρει η άποψη της κοινότητας στην οποία ζει (στ. 351) και επισημαίνει πως ο Δίας όρισε να τραγουδηθεί η σκοτεινή ζωή του Πάρη και η δική της από τις επόμενες γενιές. Καλεί τον Έκτορα να καθίσει μαζί τους, εκείνος αρνείται ευγενικά, ανησυχεί για την οικογένειά του και σπεύδει να τους συναντήσει.