Οι μικροί Φωτηλάτες για δεύτερη φορά συναντήθηκαν για να μελετήσουν το Φως των Χριστουγέννω στο Παλιό Μεταξουργείο

ΣΠΑΡΤΗ. Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου το δεύτερο από τα τέσσερα αυτοτελή βιωματικά εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά, της δράσης «Φωτηλάτες», στον χώρο του Παλιού Μεταξουργείου (Κ. Παλαιολόγου 29-31) στη Σπάρτη.

Οπτική, Ηλεκτρισμός, Αστρονομία και Αστροφυσική έγιναν για δύο ώρες, πεδίο δράσης λαμπρό, για επιστήμονες ... ετών 11-17. Τα παιδιά πειραματίστηκαν με τους τρόπους σύνδεσης ηλεκτρικών λαμπτήρων, μελέτησαν ηλεκτρικά κυκλώματα και συνδεσμολογίες με φώτα κοινά και χριστουγεννιάτικα κι έμαθαν – μεταξύ άλλων – για το άστρο των Χριστουγέννων, τους πλανήτες, τους αστερισμούς και τα Σούπερ Νόβα. Δημιούργησαν χριστουγεννιάτικα στολίδια προβολής φωτεινών αστερισμών και κατασκεύασαν φωτιζόμενες ευχετήριες κάρτες, με ηλεκτρικά κυκλώματα από ταινίες χαλκού και αλουμινόχαρτο, με μπαταρίες και λαμπτήρες led.

Η συμμετοχή των παιδιών σε πειραματικές δραστηριότητες, καλλιεργεί την κριτική τους σκέψη, αποκαλύπτει την ευρηματικότητα, τη φαντασία, τις ιδιαίτερες ικανότητες και δεξιότητές τους, βελτιώνει σημαντικά τις σχολικές τους επιδόσεις και τα ωθεί να αγαπήσουν –ακόμα περισσότερο– τις Φυσικές Επιστήμες.

Τα πειράματα υλοποιήθηκαν με υλικά καθημερινής χρήσης και ανακυκλώσιμα, καθώς και με εξειδικευμένα επιστημονικά όργανα, από τον εξοπλισμό του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Λακωνίας, ο οποίος χρησιμοποιείται για την υποστήριξη της διδασκαλίας των Φυσικών Επιστημών στα σχολεία του νομού.

Το Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017, θα ακολουθήσει το 3ο βιωματικό εργαστήριο, με θέμα "Φακοί και Τηλεσκόπια" και διοργανώτριες τη Δώρα Κουρκούλη (Φυσικό) και την Έλενα Παλούμπα (Χημικό). Τα παιδιά θα γνωρίσουν τα διάφορα είδη φακών και τις εφαρμογές τους, εστιάζοντας στις ιδιότητες, τις ιδιαιτερότητες και τις πάμπολλες χρήσεις τους. Επιπλέον, θα μελετήσουν τον τρόπο κατασκευής των τηλεσκοπίων του Κέπλερ και του Γαλιλαίου, και θα κατασκευάσουν δικά τους τηλεσκόπια, για νέες αστροεξερευνήσεις!

Περισσότερες πληροφορίες, υπάρχουν στον ιστότοπο εδώ.