Γράφει η Αναστασία Πατρινού*

Από την αναγγελία της προγραμματισμένης Χριστουγεννιάτικης Συναυλίας του Μουσικού Σχολείου είχαμε την αίσθηση ότι κάτι όμορφο πρόκειται να συμβεί στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου. Κάθε χρόνο εκπαιδευτικοί και μαθητές προσυπογράφουν ένα ανεπανάλληπτο πρόγραμμα στην κατάμεστη αίθουσα Ευάγγελος Φιλιππόπουλος.

Τον πολύπλευρο πολιτιστικό χαρακτήρα του ανέδειξε για άλλη μια χρονιά το Μουσικό Σχολείο Σπάρτης αναμιγνύοντας τραγούδια και μελωδίες που όλοι έχουμε αγαπήσει και ρυθμούς που όλοι έχουμε ψιθυρίσει. Η βυζαντινή χορωδία του σχολείου ξεκίνησε την εκδήλωση υπό τη διδασκαλία και διεύθυνση της καθ. Χαρίκλειας Παπαδοπούλου ψάλλοντας τις Καταβασίες και το Κοντάκιον των Χριστουγέννων που χαρακτηρίζουν γενιές και γενιές Ελλήνων Χριστιανών.

Στο πρόγραμμα ενώθηκαν παραδοσιακά ακούσματα, η μεσαιωνική γαλλική μελωδία, Στη Βηθλεέμ, δίνοντας μικρόφωνο στην μαθήτρια της Α’ γυμνασίου Ανθή Τρουγκάκου σε στίχους της καθ. Αναστασίας Κόκκινου, το ουκρανέζικο Carol of the bells που ερμήνευσαν στο πιάνο οι μαθ. Θεόδωρος Ζερβούλιας και Αλέξιος Λεκαράκος, το αγγλικό The first nowell, το αμερικάνικο It came upon the midnight clear, ερμηνευμένα με βιολί από τους μαθητές: Στέφανο Παουλέσκου, Γεώργιο Καρβούνη, Θεοδώρα Καπάκου, Μαρία Μιχαήλα, Ηλιάνα Σαράντη, Βασίλειο Σφαλαγγάκο και Άρτεμις Τράκα, στο πιάνο: η μαθ. Κωνσταντίνα Πρόκου.

Το ερμήνευσε η μαθ. Καλλιόπη Κούτσαρη και το γαλλικό Angels we have heard on high, ο Γιώργος Καρβούνης στο βιολί. Οι διδασκαλίες των καθ. Χάρις Αϊβαλιώτη, Ανδρέα Σκιαδά, Θεόδωρου Σαμαρά, Ιωάννη Κονιδιτσιώτη και Μαρίας Βελμάχου άξιες συγχαρητηρίων.

Μουσικές αναφορές στον Γιόχαν Στράους με το Βιενναίζικο Αίμα, το Where do I begin με τον μαθ. Ευστάθιο Σπηλιώτη στο πιάνο και δύο θέματα από τον Καρυοθραύστη, το χριστουγεννιάτικο μπαλέτο του P.I. Tschaikowsky, σε ερμηνείες των μαθ. Αναστασίας-Φαίδρας Αποστολάκου και της Χαριτίνας Ανδριανοπούλου στο πιάνο και δραματοποίηση επί σκηνής και εν μέσω πλατείας στο κοριτσάκι με τα σπίρτα, δίνοντας μικρόφωνο στο ξεχωριστό ηχόχρωμα της φωνής της μαθ. Άννας-Μαρίας Κωνσταντοπούλου επέλεξε να διδάξει η καθ. πιάνου, Χαρά Βαδάκογλου.

Στην ώριμη μαθητική μουσική στιγμή τους οι μαθήτριες: Χαριτίνα Ανδριανοπούλου, Κωνσταντίνα Πρόκου, Θεοδώρα Καπάκου, Ντενίσα Καλέμι, Καλλιόπη, και Νίκη Κούτσαρη, συγκίνησαν με το αποτέλεσμα και επιβεβαίωσαν την ανοδική πορεία τους στις οδηγίες της καθ. Μαρίας Βελμάχου με τον σταθερό τονισμό στα ντράμς του μαθ. Λουκά Βασιλειάδη και στο μπάσο της μαθ. Μάρας Σερβέ ερμήνευσαν καταπληκτικά τα ακούσματα: η αγάπη σ’ ένα χαμόγελο παιδιού, μια νέα αρχή και το Rockin around the Christmas tree,
Την αμεσότητά της στην ιδιαίτερη ερμηνεία του Mamacita donde esta Santa Claus, απέδωσε η μαθ. Χαριτίνα Ανδριανοπούλου, ενώ έκπληξη της βραδιάς ήταν η ερμηνεία των μαθητών της Β’ γυμνασίου συνοδευόμενοι από τους νεοεμφανιζόμενους στη συναυλία μαθητές: Γιάννη Πρόκο στο μαντολίνο, Βασίλε Τόμα στο ηλεκτρικό μπάσο, Αντώνη Βασιλάκο στο πιάνο και τους Βαγγέλη Κυριακούλια και Κωνσταντίνο Παπαϊωάννου στις κιθάρες σε διδασκαλία και ενορχήστρωση της καθ. Έφης Ιωάννου με Χριστουγεννιάτικες ευχές.

Πιστό στην παράδοσή του το κιθαριστικό σύνολο έπαιξε τις κλασσικές χριστουγεννιάτικες μελωδίες μαζί με τους νέους επί σκηνής κιθαρίστες μαθητές: Απόστολο Κουτρουβίδη, Ιωάννη Μουλάχου, Ειρήνη Καμαρινού και Νικόλαο Βέργο σε διδασκαλία και διεύθυνση του καθ. Ιωάννη Κονιδιτσιώτη.

Τη χορωδία της Ευρωπαϊκής Μουσικής συνόδευσαν οι μαθητές με άλτο σαξόφωνο, Κέβιν Χάκα, τρομπέτα: ο Ήγκλι Σίνα και ντραμς: ο Μάκης Καμίτσης σε διεύθυνση του καθ. Δημήτριου Βαχαβιώλου.

Η Χριστουγεννιάτικη Συναυλία έκλεισε με Παραδοσιακά Μοραϊτικα, Ικαριώτικα, Ποντιακά και Χιώτικα Κάλαντα και τη ζεστή φωνή της χορωδίας δημιουργώντας μια χαρούμενη ατμόσφαιρα με άρωμα Ελλάδας συνοδευόμενη από το νταούλι του Αντώνη Βασιλάκου, το τουμπερλέκι του Λουκά Βασιλειάδη και του Νίκου Καλατζή, το κανονάκι του Παναγιώτη Γρίβα και του Θεόδωρου Ζερβούλια, τον ταμπουρά της Κωνσταντίνας Πρόκου και του Παναγιώτη Τριανταφυλλάκου, το ούτι του Ευστάθιου Σπηλιώτη, το λαούτο του Μίκη Τοντορόβ και το βιολί του Γεώργιου Καρβούνη σε διδασκαλία των εξαίρετων καθ. Κατερίνα Πάτσιου και Χάρη Φουντούκη.

Σημείο αναφοράς και σκέψης στο κλείσιμο της γιορτής, η κατάθεση σκέψεων του μαθ. Χρήστου Σπηλιώτη, αφήνοντας ένα μήνυμα για τα Χριστούγεννα, επάξιο του χαρακτήρα του Μουσικού Σχολείου Σπάρτης.

Προς χαρά και ανακούφιση όλων των παρευρισκομένων της συναυλίας το μήνυμα της άμεσης μετακόμισης του Σχολείου στο νέο κτίριο στον Κλαδά του Δήμου Σπάρτης, άφησε τα καλύτερα δυνατά αισθήματα προσμονής και αλλαγής για τη Νέα Χρονιά.

* Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Σπάρτης