Τρεις φωτογραφίες παιδιών σε όλο τον κόσμο, Ιράν-Συρία-Ελλάδα, οι καλύτερες του 2016 σύμφωνα με τη Unicef, μιλούν εκκωφαντικά. Ακούστε τις!

Το αισιόδοξο χαμόγελο ενός κοριτσιού στη μέση ενός σκουπιδότοπου στο Ιράν κάτω από ένα μαντήλι με χρώματα και σχέδια που, υπό διαφορετικές συνθήκες θα δημιουργούσαν πραγματική και απενοχοποιημένη εφορία, φωτογράφησε ο Arez Ghaderi. Η επιλογή του επιβραβεύθηκε από τη Unicef που επέλεξε τη φωτογραφία αυτή ως την καλύτερη της απερχόμενης χρονιάς.

Ο Ιρανός φωτογράφος Arez Ghaderi γνώρισε το κορίτσι σε ένα καταφύγιο της επαρχίας Razavi Khorasan. Οικογένειες γειτονικής επαρχίας μετανάστευσαν στην περιοχή αναζητώντας καλύτερες συνθήκες ζωής. Την ώρα που οι ενήλικες αναζητούν δουλειά στα γύρω χωριά, τα παιδιά ψάχνουν μέσα σε βουνά πλαστικών απορριμμάτων για κάτι που ίσως τους φανεί χρήσιμο.
Η φωτογραφία αποδεικνύει περίτρανα πως η δύναμη των παιδιών μπορεί να ξεπεράσει τις χειρότερες συνθήκες διαβίωσης φωτίζοντας μια στιγμή ανεμελιάς που υπάρχει σε πείσμα της ζοφερής πραγματικότητας και της ασύλληπτα δύσκολης καθημερινότητας.

Το 2ο βραβείο της Unicef για το 2016 κέρδισε ο φωτογράφος Ali Nouraldin από την Παλαιστίνη που φωτογράφησε παιδιά προσφύγων να βλέπουν «σινεμά» στην Ειδομένη.

Το 3ο βραβείο δόθηκε στο φωτογράφο Mohamad Badra που απαθανάτισε δυο κορίτσια στη Δούμα της Συρίας.