ΛΑΚΩΝΙΑ. Η Λακωνική περιφέρεια έχει πολλά να προσφέρει στον επισκέπτη της και τα Χριστούγεννα. Διαβάστε παρακάτω κάποια από τα όμορφα Λακωνικά έθιμα της ομορφότερης γιορτής του χρόνου που δυστυχώς φθείνουν....

Το Χριστόψωμο
Το «ψωμί του Χριστού» το φτιάχνει την παραμονή των Χριστουγέννων η νοικοκυρά με ιδιαίτερη ευλάβεια και με ειδική μαγιά. Απαραίτητος επάνω, χαραγμένος ο σταυρός.

Γύρω – γύρω διάφορα διακοσμητικά σκαλιστά στο ζυμάρι ή πρόσθετα στολίδια. Την ημέρα των Χριστουγέννων ο νοικοκύρης παίρνει το χριστόψωμο, το σταυρώνει, το κόβει και το μοιράζει σε όλη την οικογένειά του και σε όσους παρευρίσκονται στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι συμβολίζοντας τον «άρτον της ζωής που προσέφερε ο Χριστός στην ανθρωπότητα» μέσα από τη Θεία Κοινωνία.

Το χριστόψωμο συμβολίζει άλλωστε και την Ενότητα της Εκκλησίας και των λαών καθώς όπως ενώνονται οι κόκκοι του σιταριού στο ψωμί θα ενωθούν και οι λαοί κάποτε με έναν ποιμένα, το Χριστό.

Στη Μάνη
Κάθε οικογένεια στο φούρνο του σπιτιού «ρίχνει» τα χριστόψωμα, για να τα κόψει στο τραπέζι των Χριστουγέννων ο οικοδεσπότης σταυρώνοντάς τα, και ευχόμενος «Χρόνια πολλά και του χρόνου». Τα χριστόψωμα κατασκευάζονται όπως το ψωμί, μόνο που στολίζονται με σταυρούς και ποικίλα στολίδια ανάλογα με την καλαισθησία της νοικοκυράς.

Στη Σπάρτη
Στη Σπάρτη, σε κάθε σπίτι, δυο τρεις μέρες πριν τα Χριστούγεννα ζυμώνουν καρβέλια ψωμί. Το ένα, που το τρώνε ανήμερα των Χριστουγέννων, είναι το ψωμί του Χριστού και το πλάθουν σε σχήμα σταυρού από ζύμη. Τα άλλα χριστόψωμα τα κάνουν με αμύγδαλα και καρύδια.

Οι λαλαγγίδες
Σε όλα τα σπίτια, παραμονές Χριστουγέννων πλάθουν και ψήνουν τις λαλαγγίδες, τα μανιάτικα λαλάγγια. Στο σοφρά ή σε κάποιο τραπέζι κοντά στην φωτογονία, η μητέρα και τα κορίτσια πλάθουν το έτοιμο ζυμάρι σε χοντρό μακαρόνι, τις λαλαγγίδες, και το διπλώνουν τεχνικά στα τέσσερα. Μετά το ρίχνουν στη μεγάλη τηγάνα που είναι γεμάτη καυτό λάδι πάνω στη φωτιά, για να ψηθεί. Η πρώτη λαλαγγίδα, μεγάλη και στρογγυλή με σταυρό στη μέση ήταν του Χριστού, η δεύτερη παρόμοια του σπιτιού κ.λ.π. Τις ψημένες λαλαγγίδες τις βάζουν μέσα σε μπουρέκια (στρογγυλά μπακιρένια ταψιά) και σε λεκάνες. Όταν στραγγίξουν καλά τις βάζουν σε κοφίνια και τις κρεμούν ψηλά.

Το κυνήγι τα Χριστούγεννα
Κατά τη διάρκεια της σαρακοστής τα περισσότερα παιδιά βγαίνουν για κυνήγι. Τα βράδια, όταν το σούρουπο πέφτει για καλά και το κρύο αρχίζει να τσούζει, παίρνουν το «φακό» με καινούργια «πλάκα» και γυρίζουν στα χαλάσματα κοντά στο χωριό. Στόχος τους οι γουργουγιάννηδες, τα μικρά πουλάκια που κουρνιάζουν εκεί. Τα θαμπώνουν με το φακό και τα πιάνουν. Αν είναι πολύ ψηλά, τα χτυπούν με τις λαστιχιέρες (σφεντόνες). Η μάνα ή κάποια μεγάλη αδερφή, μετά από πολλή γκρίνια τους, τα καθαρίζουν και τα παστώνουν. Τα βάζουν σε πήλινα ή γυάλινα βάζα, για να τα φάνε τα Χριστούγεννα.