Δραματοποιημένα διηγήματα του Παπαδιαμάντη σε άριστη απόδοση των μαθητών. Μια εύστοχη και καταλυτική προσέγγιση των Χριστουγέννων από το 4ο Γυμνάσιο Σπάρτης.

ΣΠΑΡΤΗ Αφιερωμένη στον μεγάλο μας συγγραφέα Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη ήταν η χριστουγεννιάτικη γιορτή του 4ου Γυμνασίου Σπάρτης «Γιάννης Ρίτσος», καθώς ο σπουδαίος πεζογράφος από τη Σκιάθο έγραψε πλήθος κειμένων εμπνευσμένων από την ορθόδοξη παράδοση και από τα έθιμα του λαού μας. Η γιορτή εντάχθηκε στον κύκλο εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στο 4ο Γυμνάσιο καθ’ όλη τη διάρκεια του διδακτικού έτους 2016-7 με άξονα το πολιτιστικό πρόγραμμα «Ονομάτων επίσκεψις: μια περιδιάβαση σε εκπροσώπους του πνεύματος και της τέχνης». Το πρόγραμμα υλοποιείται υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών Παπαποστόλου Μεταξίας, Κονδυλόπουλου Ιωάννη και Παπασταθάκη Παναγιώτας και έχει ως στόχο τη μετονομασία των αιθουσών του σχολείου με τα ονόματα προσωπικοτήτων των γραμμάτων μας και την παράλληλη γνωριμία με το έργο τους.

Στη χριστουγεννιάτικη γιορτή της 23ης Δεκεμβρίου του 2016 αξιοποιήθηκαν διηγήματα του Παπαδιαμάντη, που δραματοποιήθηκαν και αποδόθηκαν από μαθητές και μαθήτριες του σχολείου. Επίσης, η ομάδα δημοσιογραφίας παρουσίασε στοιχεία από τον βίο του συγγραφέα, ενώ η χορωδία έψαλε παραδοσιακά κάλαντα από όλες τις γωνιές της πατρίδας μας και χριστουγεννιάτικα τραγούδια από όλον τον κόσμο.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος μαθητές και μαθήτριες του σχολείου παρακολούθησαν, την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την παράσταση «Είμαστε από καλή γενιά», που δόθηκε με την ευκαιρία των 180 χρόνων από την ίδρυση της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας (1836), σε κείμενο του ποιητή Στρατή Πασχάλη και σκηνοθεσία Φ. Ευαγγελινού. Η χορωδία του Αρσακείου απέδωσε τραγούδια Ελλήνων συνθετών σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη, Γιώργου Σεφέρη, Νίκου Γκάτσου, Μάνου Ελευθερίου κ.ά., ενώ αξιοποιήθηκαν επίσης ποιήματα των Γιάννη Ρίτσου, Διονυσίου Σολωμού, Κ.Π. Καβάφη κ.ά. Τραγούδησε ο Μανώλης Μητσιάς και τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ερμήνευσαν οι Νίκος Καραθάνος και Νάντια Καραγιάννη.

Η εκδρομή διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου. Στο πλαίσιο της ίδιας εκπαιδευτικής εκδρομής, η Διευθύντρια του σχολείου, κ. Μεταξία Παπαποστόλου, ξενάγησε πριν από την παράσταση τους μαθητές στην έκθεση "Ερμιτάζ: Πύλη στην Ιστορία", στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών, καθώς και στο Λύκειο του Αριστοτέλη (λίγο πριν την εκπνοή του 2016, έτους αφιερωμένου στον μεγάλο φιλόσοφο).

Ο Σύλλογος Καθηγητών του 4ου Γυμνασίου Σπάρτης «Γιάννης Ρίτσος» εύχεται και μέσω του notospress.gr σε όλους Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο το 2017.