Πολύ ενδιαφέρουσα, καθ΄ότι και αναλυτική, η ενημέρωση των Φορέων της Σπάρτης για τις εξελίξεις που σημειώθηκαν σχετικά με την υπόθεση του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Σπάρτης. Όπως προκύπτει μετά την συνάντηση που έγινε στις 27/11/16 έντονο ενδιαφέρον δείχνει για τα τεκταινόμενα στον Πολιτισμό ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης ενώ χαρακτηριστική του ενδιαφέροντος (!) της Περιφέρειας για το νέο Μουσείο είναι η μείωση του εγγεγραμμένου στον προϋπολογισμό ποσού από 2.728.000€ σε 1.200.000€...

ΣΠΑΡΤΗ. Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 27/11/2016, στα γραφεία του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης, η δεύτερη σύσκεψη των επιστημονικών, επαγγελματικών και κοινωνικών φορέων της πόλης μας, κατά την οποία έγινε ενημέρωση εκ μέρους της ορισθείσας επιτροπής σχετικά με την πρόοδο των ενεργειών της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας κατά τους τελευταίους εννέα μήνες που μεσολάβησαν από την 1η σύσκεψη των φορέων τον Φεβρουάριο του 2016, αναφορικά με την μελέτη του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Σπάρτης.

Συγκεκριμένα στην συνάντηση απεύθυνε χαιρετισμό και καλωσόρισμα εκ μέρους του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης που φιλοξένησε την σύσκεψη, ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Παναγιώτης Γεωργανές, όπου, μεταξύ άλλων, ανέγνωσε επιστολή του πρώην υπουργού κ. Ιωάννη Βαρβιτσιώτη, με την οποία ο Λάκωνας πολιτικός αφ’ ενός συγχαίρει τους φορείς της πόλης και του νομού για την πρωτοβουλία τους και αφ’ ετέρου γνωστοποιεί την εκ μέρους του Ιδρύματος Νιάρχου χρηματοδότηση με το ποσόν των 400.000,00 ευρώ του νεοσυσταθέντα φορέα ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΤΩΝ ΨΗΦΙΔΩΤΩΝ, του οποίου είναι Πρόεδρος, για την εξυγίανση του χώρου και την ανάδειξη των ψηφιδωτών της αρπαγής της Ευρώπης και του Ορφέα. Η πρωτοβουλία αυτή, που ανήκει στον κ. Βαρβιτσιώτη και σε πολίτες της Σπάρτης, αποδίδει καρπούς και θα προσφέρει στην πόλη μας ένα πανέμορφο μικρό αλλά αντιπροσωπευτικό Μουσείο στο κεντρικότερο σημείο της πόλης, επί της Κ. Παλαιολόγου, το οποίο πολλοί κάτοικοι δεν γνωρίζουν καν ότι υπάρχει.

Επίσης ο κ. Γεωργανές ευχαρίστησε ιδιαιτέρως για την συνεχή παρουσία του κοντά στην πρωτοβουλία αυτή των φορέων και για την βοήθεια που προσφέρει στην προσπάθεια των φορέων για το Μουσείο, τον βουλευτή Λακωνίας κ. Θανάση Δαβάκη, ο οποίος κατέθεσε στην σύσκεψη ερώτηση που απηύθυνε προς τον πρώην υπουργό πολιτισμού κ. Μπαλτά, καθώς και την σχετική απάντηση, η οποία δεν ήταν διαφωτιστική, παρά αναφερόταν στο ιστορικό του θέματος. Ανακοίνωσε επίσης, ότι ο βουλευτής κ. Γρηγοράκος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί, αλλά ζήτησε ενημέρωση και τα αποτελέσματα της σύσκεψης. Ευχαρίστησε για την στήριξη και την αδιάλειπτη παρουσία τους τον πρώην Νομάρχη κ. Κων/νο Φούρκα, τον πρώην Δήμαρχο κ. Δημοσθένη Ματάλα, τους εκπροσώπους της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας και του Δήμου Σπάρτης, αντιπεριφερειάρχη κ. Ηλία Στρατηγάκο και αντιδήμαρχο κ. Παναγιώτη Αργυρόπουλο αντίστοιχα, τους εκπροσώπους των φορέων και τα μέσα ενημέρωσης που παρευρίσκονταν στην σύσκεψη.

Στην συνέχεια η κ. Αναστασία Κανελλοπούλου, πρόεδρος του Ινστιτούτου Σπάρτης, παρουσίασε τις εξελίξεις σχετικά με το Μουσείο, οι οποίες διαπιστώθηκαν από τον Φεβρουάριο του 2016 που έγινε η 1η σύσκεψη των φορέων μέχρι και την 2η σύσκεψη στις 27/11/2016, δηλαδή σε ένα διάστημα εννέα (9) μηνών. Τα στοιχεία που παρουσίασε η κ. Κανελλοπούλου είναι τα εξής:

«Η τριμελής επιτροπή που επιφορτίστηκε να παρακολουθήσει τις εξελίξεις σχετικά με το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης από τον Φεβρουάριο του 2016 και μέχρι σήμερα προέβη στις ακόλουθες ενέργειες:

• Στις 3 Μαρτίου 2016 εστάλη Δελτίο Τύπου προς τα μέσα ενημέρωσης με τα αποτελέσματα της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2016.

• Στις 4 Μαρτίου 2016 ζητήσαμε με επιστολή μας από την Εφορία Αρχαιοτήτων Λακωνίας να μας δώσει αντίγραφο του κτιριολογικού προγράμματος του Μουσείου και της επικαιροποιημένης Προγραμματικής Σύμβασης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ) με την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την μελέτη του Μουσείου. Λάβαμε μόνον το κτιριολογικό πρόγραμμα, ενώ για την προγραμματική σύμβαση η Εφορία Αρχαιοτήτων Λακωνίας δεν είχε ενημέρωση.

• Στις 11 Απριλίου 2016 πραγματοποιήθηκε συνάντηση της διευρυμένης επιτροπής με την παρουσία του κ. Στρατηγάκου και του κ. Αργυρόπουλου, κατά την οποία ο κ. Στρατηγάκος μας ενημέρωσε ότι έχει εγγραφεί η σχετική πίστωση στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας, και ότι είχε ανατεθεί η σύνταξη των τευχών δημοπράτησης της μελέτης, αλλά δεν ήταν σε θέση να μας πει ποιοι συνεργάτες της Περιφέρειας ασχολούνταν με το θέμα. Θεωρήσαμε ότι η ενημέρωση ήταν ελλιπής και μετά και από την υπόδειξη των δύο θεσμικών εκπροσώπων ότι καλό θα ήταν να αφήναμε σε αυτούς το θέμα, αποφασίσαμε να μην τους ξαναενοχλήσουμε.

• Στις 9 Μαΐου 2016 εκ μέρους της επιτροπής επισκέφθηκε το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού η κ. Κανελλοπούλου, όπου άφησε ενημερωτικό φάκελο σχετικά με την κίνηση των φορέων της πόλης στην Γενική Γραμματέα του ΥΠΠΟΑ κ. Μαρία Ανδρεαδάκη - Βλαζάκη, και ζήτησε, με επιστολή της επιτροπής, συνάντηση μαζί της. Την ίδια μέρα η κ. Κανελλοπούλου συζήτησε το θέμα με τον συνεργάτη της κ. Βλαζάκη, κ. Α. Στρατή, ο οποίος γνώριζε πολύ καλά όλο το ιστορικό του θέματος του Μουσείου της Σπάρτης και έδειξε προβληματισμένος και σχετικά με την συνέχιση της προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Πελοποννήσου λόγω εκπνοής του χρόνου ισχύος της, και σχετικά με την δυνατότητα χρηματοδότησης της μελέτης εκ μέρους της Περιφέρειας, διότι, όπως μας ενημέρωσε, στα έργα πολιτισμού της Περιφέρειας δεν υπάρχουν πιστώσεις για ένταξη νέων έργων.

• Στις 30 Μαΐου 2016 ζητήσαμε συνάντηση με τον βουλευτή κ. Σταύρο Αραχωβίτη και τον επισκεφθήκαμε στο γραφείο του με την παρουσία και του πρώην Νομάρχη κ. Φούρκα. Εκεί τον ενημερώσαμε σχετικά με την συζήτηση στο Υπουργείο Πολιτισμού και του υπενθυμίσαμε τη δέσμευσή του να πραγματοποιηθεί σύσκεψη στην Σπάρτη παρουσία του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, ή, αν κάτι τέτοιο δεν ήταν αντικειμενικά δυνατόν, να μεσολαβήσει ώστε να πραγματοποιηθεί η συνάντηση με την κ. Βλαζάκη (την Γ. Γραμματέα του ΥΠΠΟΑ).

• Μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει καμία ενημέρωση από τον κ. Αραχωβίτη και επειδή ενημερωθήκαμε για συνάντησή του με την κ. Τζανετέα για το θέμα του Μουσείου, ζητήσαμε και πάλι τηλεφωνικά να μας ενημερώσει για το αποτέλεσμα της μεταξύ τους συνεννόησης, αλλά και αυτό δεν έγινε. Επίσης πληροφορηθήκαμε από πηγές του ΥΠΠΟΑ ότι τελικά πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Γ. Γραμματέως του ΥΠΠΟΑ κ. Βλαζάκη με τον κ. Αραχωβίτη και την κ. Τζανετέα στο Υπουργείο, αλλά κανείς δεν μας δίνει έστω και την ελάχιστη πληροφόρηση για το αν πραγματικά πραγματοποιήθηκε αυτή η συνάντηση και ποια είναι τα αποτελέσματα αυτής.

• Την Παρασκευή 25/11/2016 καλέσαμε το γραφείο της κ. Βλαζάκη, για να την ενημερώσουμε ότι θα πραγματοποιείτο η 2η συνάντηση των φορέων της Σπάρτης για το θέμα και ότι ενώ της έχουμε καταθέσει το αίτημα για συνάντηση από τις αρχές Μαΐου, δεν έχουμε λάβει ούτε καν απάντηση ακόμα. Η συνεργάτης της κ. Βλαζάκη , με την οποία μιλήσαμε στο τηλέφωνο, αφού ενημερώθηκε για το θέμα, μας τηλεφώνησε και μας ενημέρωσε ότι αποφασίστηκε ότι θα συσταθεί μία επιτροπή, η οποία θα αποφασίσει για την πορεία του θέματος. Δυστυχώς, όπως μας είπε, δεν ήταν σε θέση να μας δώσει περισσότερες πληροφορίες. Επίσης της μεταφέραμε και τον προβληματισμό όλων μας, διότι, αν και επισκέφθηκε η κ. Βλαζάκη τη Λακωνία για τα εγκαίνια του Μουσείου της Νεάπολης, δεν φρόντισε να εντάξει στο πρόγραμμά της και μία συνάντηση με τους φορείς της Σπάρτης για το θέμα του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Σπάρτης.

•Τέλος στις 3 Αυγούστου 2016 συζητήθηκε στο Περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου ερώτηση της περιφερειακής συμβούλου κ. Δήμητρας Λυμπεροπούλου, η οποία -και την ευχαριστούμε γι’ αυτό- ζήτησε να πληροφορηθεί πού ευρίσκεται το θέμα του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης. Όπως διαβάζουμε στα πρακτικά του αποσπάσματος της συνεδρίασης του Π.Σ. που δημοσιεύθηκαν στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ, η ερωτώσα δεν ικανοποιήθηκε από την απάντηση που έλαβε.

Κατόπιν των παραπάνω ξεκινήσαμε και εμείς πλέον μία προσπάθεια να ενημερωθούμε για την πορεία του θέματος και διαπιστώσαμε τα ακόλουθα:

1.Από το 2011 και με την απόφαση 17/11-7-2011 του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου αποφασίστηκε η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης με το Υπουργείο Πολιτισμού με την οποία η Περιφέρεια ανελάμβανε και το Υπουργείο θα επέβλεπε την εκπόνηση της μελέτης του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Σπάρτης. Η προγραμματική αυτή σύμβαση ήλθε να αντικαταστήσει την προγραμματική σύμβαση που είχε υπογράψει το 2010 η Ν.Α. Λακωνίας με Νομάρχη τον κ. Φούρκα.

2.Στην συνέχεια, το 2013, με την απόφαση 20/14-10-2013 του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου υπογράφεται άλλη προγραμματική σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας και ΥΠΠΟ, με την οποία πραγματοποιήθηκε ανασκαφική έρευνα και χωματουργικές εργασίες στο οικόπεδο του ΧΥΜΟΦΙΞ.

3.Στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου με αριθμό 306/9-7-2014, κατά την οποία η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Τζανετέα ενημερώνει το σώμα για την πρόοδο των ανασκαφικών εργασιών και για την συνεργασία με τον Δήμο Σπάρτης, για πρώτη φορά αποκαλύπτει το πραγματικό χρονοδιάγραμμα, το οποίο η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει θέσει για την εκπόνηση της μελέτης του Μουσείου: Συγκεκριμένα τα λόγια της κ. Τζανετέα είναι: « ..είναι για μας το Μουσείο, για την Λακωνία, για την Σπάρτη, πρώτης γραμμής, πρώτης προτεραιότητας και είναι στοίχημα για όλους μας σε αυτήν την πενταετία να μπορέσουμε να εκπονήσουμε τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την μελέτη του αρχαιολογικού Μουσείου». Δηλαδή, τον Ιούλιο του 2014 η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας για πρώτη φορά δημοσιοποιούσε την πρόθεση της Περιφέρειας Πελοποννήσου να πραγματοποιήσει εντός της πενταετούς θητείας τους μόνον τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την μελέτη του μουσείου. Ούτε καν να εκπονήσουν την μελέτη.

4.Εν τω μεταξύ, από το 2012 στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου εγγράφεται πρόβλεψη δαπάνης 2.728.000,00, η οποία διαγράφεται βέβαια στην πορεία με τροποποιήσεις του τεχνικού προγράμματος και του προϋπολογισμού της Περιφέρειας. Η οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας, ουδέποτε ενέκρινε το σύνολο της δαπάνης για την δημοπράτηση της μελέτης. Κατά συνέπεια καμία δυνατότητα προκήρυξης της μελέτης δεν δόθηκε μέχρι σήμερα από την Περιφέρεια και για του λόγου το αληθές, αναζητήσαμε τις αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας στη Διαύγεια, βάσει των οποίων μπορεί να προχωρήσει την διαδικασία προκήρυξης της μελέτης. Έτσι με την απόφαση 31/2015 παρέχεται έγκριση ανάληψης υποχρέωσης ύψους 200.00,00 ευρώ, για τα έτη 2015 και 2016, τα οποία δεν απορροφήθηκαν και στην συνέχεια η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας με την απόφαση 24/2016 (Μάιος του 2016) αποφασίζει έγκριση ανάληψης υποχρέωσης ύψους 350.00,00 ευρώ για τα έτη 2016 και 2017 προκειμένου να πληρωθεί το έργο ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ ΝΕΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΠΑΡΤΗΣ από την Π.Ε. Λακωνίας. Βεβαίως εκτός από τις ανασκαφικές εργασίες που κόστισαν σύμφωνα με τα λεγόμενα της κ. Τζανετέα, 120.000,00 ευρώ, δεν γνωρίζουμε να έχουν γίνει άλλες εργασίες για την εκπόνηση της μελέτης του Μουσείου. Εικάζουμε δε ότι ούτε αυτή η πίστωση θα απορροφηθεί.

5.Στην συνέχεια η Περιφέρεια ζητά από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού την ανανέωση της προγραμματικής σύμβασης με τις αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου 177/14-4-2014 και 18/16-1-2015, με τις οποίες αναλαμβάνει δέσμευση εντός 30 μηνών να έχει εκπονήσει την μελέτη που ούτε καν δημοπράτησε με την πρώτη προγραμματική σύμβαση που ίσχυε από το 2012 μέχρι το 2014. Η ίδια η κ. Τζανετέα στην προηγούμενη συνάντηση των φορέων τον Φεβρουάριο του 2016 μας διαβεβαίωσε ότι υπεγράφη η παράταση της προγραμματικής σύμβασης κατά δύο επιπλέον χρόνια δηλαδή από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι τον Ιανουάριο του 2017 , που φθάνει εντός ολίγων ημερών και οπότε θα διαπιστώσουμε ότι και αυτά τα δύο χρόνια πήγαν εντελώς χαμένα. Ακόμα και αν η προγραμματική σύμβαση λήγει στους 30 μήνες από τον Ιανουάριο του 2015, δηλαδή λήγει τον Ιούνιο του 2017, η Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας δεν προλαβαίνει ούτε καν να προκηρύξει και να υπογράψει την ανάθεση της μελέτης. Με αυτούς τους ρυθμούς πολύ φοβούμαστε ότι θα επιβεβαιωθούν οι Κασσάνδρες που λένε ότι δεν πρόκειται να δούμε μουσείο αν αφήσουμε την τύχη του σε αυτές τις διαδικασίες που ισχύουν μέχρι σήμερα.

6.Εν τω μεταξύ , το εγκεκριμένο κτιριολογικό πρόγραμμα των 4.540 τμ, αλλάζει και εγκρίνεται το 2015 από το ΥΠΠΟΑ νέο κτιριολογικό πρόγραμμα για το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης, συνολικής επιφάνειας 10.000 τμ, όπως προτάθηκε από την Εφορία Αρχαιοτήτων Λακωνίας.

7.Τέλος, σε ό,τι αφορά στην δραστηριότητα της Π.Ε. Λακωνίας, πληροφορηθήκαμε πρόσφατα ότι προβαίνει στην πρόσληψη συμβούλου που θα βοηθήσει στην σύνταξη των τευχών δημοπράτησης της μελέτης, έναντι του ποσού των 35.000,00 ευρώ, ενέργεια που επιβεβαιώθηκε κατά την σύσκεψη από τον κ. Στρατηγάκο.

8. Ο Δήμος Σπάρτης στις 22-6-2016 σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου προχώρησε στην τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου στο ΟΤ 189 Α και πέραν αυτού δεν υπάρχει καμία άλλη δραστηριότητα εκ μέρους του επί του θέματος".

Κλείνοντας αυτήν την ενημέρωση η κ. Κανελλοπούλου επεσήμανε και τα εξής:

1. Ήδη από το 2014 κάποια από τα αρχαιολογικά ευρήματα της Σπάρτης στεγάζονται πλέον στο νέο αρχαιολογικό μουσείο Βοιών, στην Νεάπολη Λακωνίας, επειδή δεν υπάρχουν επαρκείς μουσειακές υποδομές στην Σπάρτη. Τουλάχιστον μεταφέρθηκαν εντός Λακωνίας, έγινε ένα υπέροχο μουσείο στην Νεάπολη!!

2. Στην απόφαση 320/3-8-2016 το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου μείωσε τον εγγεγραμμένο προϋπολογισμό για το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης από τα 2.728.000,00 στο ποσόν του 1.200.000,00 ευρώ, το οποίο, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, θα βαίνει μειούμενο, μέχρι του μηδενισμού της εγγραφής. Έτσι, ενώ στην έναρξη του προγράμματος της περιφέρειας εγγράφεται το απαιτούμενο ποσόν για την μελέτη του Μουσείου, στο τέλος της προγραμματικής περιόδου, επί πέντε χρόνια τώρα, η εγγραφή μηδενίζεται χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί το έργο, ενέργεια που προκαλεί σύγχυση στους πολίτες.

3. Κατά την συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο της ερώτησης της περιφερειακής συμβούλου κ. Λυμπεροπούλου σχετικά με το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης, ακούστηκε η άποψη του Περιφερειάρχη ότι δεν υπάρχει δυνατότητα χρηματοδότησης του έργου του Μουσείου, κατά συνέπεια , γιατί πιέζουμε για την μελέτη. Επίσης κατά την ημερίδα που διοργάνωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Σπάρτης στο Πανεπιστήμιο σχετικά με τις πεζοδρομήσεις των κεντρικών λεωφόρων της Σπάρτης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μοιράγιας, μιλώντας από το βήμα και αναφερόμενος στον Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, διατύπωσε την άποψη ότι με τους «καρεκλοκένταυρους που έχουμε να κάνουμε», δεν πρόκειται να δούμε μουσείο ούτε σε είκοσι χρόνια. Οι παραπάνω απόψεις είναι άκρως ανησυχητικές, και, εκφρασμένες από δύο θεσμικούς εκπροσώπους, που μπορούν να συμβάλουν ιδιαίτερα στην προσπάθεια της πόλης για το Μουσείο, αποδυναμώνουν την προς τα έξω εικόνα και την διεκδικητική δύναμη όλων μας.

Τέλος την ενημέρωση έκλεισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Λακωνίας κ. Σωτήρης Ροϊνός, ο οποίος, αφού με την σειρά του ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους, διατύπωσε τις προτεινόμενες ενέργειες εκ μέρους των φορέων για την προώθηση του θέματος. Συγκεκριμένα ο κ. Ροϊνός πρότεινε:

1.Να εκδοθεί δελτίο τύπου για την 2η συνάντηση των φορέων της 27-11-2016 και πραγματοποίηση και συνέντευξης τύπου, όπου θα αναπτυχθεί το σύνολο των επικείμενων πρωτοβουλιών των φορέων μέχρις ότου εκδοθούν οι αποφάσεις για ένταξη σε πλαίσιο χρηματοδότησης του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού και των μελετών του έργου του Μουσείου.

2. Επιστολή προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού για την πραγματοποίηση συνάντησης-σύσκεψης με την παρουσία των θεσμικών παραγόντων του Νομού μας και υποβολή των αιτημάτων μας σχετικά με τον φορέα που τελικά θα προωθήσει το θέμα του Μουσείου.

3. Διοργάνωση συναντήσεων στους δήμους του Νομού μας με σκοπό την ενημέρωση των θεσμικών και των συλλογικών φορέων

4.Διοργάνωση συνάντησης στην Αθήνα με συλλογικούς φορείς Σπαρτιατών και Λακώνων καθώς και με προσωπικότητες που κατάγονται από την Σπάρτη και την Λακωνία προκειμένου να τους ενημερώσουμε και να τους ενεργοποιήσουμε, ώστε να ασκήσουν και αυτοί την δική τους πίεση.

5.Δελτίο τύπου σε περιφερειακά μέσα ενημέρωσης και σε συντάκτες του πολιτιστικού ρεπορτάζ των κεντρικών μέσων ενημέρωσης και πιθανόν και άλλες συνεντεύξεις τύπου για την ευαισθητοποίηση του κοινού.

6.Ανάδειξη του θέματος στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης.

7. Ίδρυση φορέα για την συστηματοποίηση της προσπάθειας με την συμμετοχή όλων, όσοι μπορούν να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση αυτή. Ο προτεινόμενος φορέας δεν αποσκοπεί να αναλάβει ευθύνες που δεν του αναλογούν, αλλά μόνον με μία νομική υπόσταση μπορούμε να προσεγγίσουμε όλους εκείνους τους Σπαρτιάτες και Λάκωνες, τους φίλους της Σπάρτης, τους κυβερνητικούς παράγοντες , αλλά και τους θεσμικούς φορείς που μπορούν να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση ολοκλήρωσης του ονείρου. Για το θέμα αυτό και εφ’ όσον προετοιμαστούμε σωστά, ζητώντας και την βοήθεια έμπειρων προσωπικοτήτων που ασχολούνται με τον τομέα του πολιτισμού, θεωρούμε ότι πρέπει να πραγματοποιήσουμε μια άλλη ειδική σύσκεψη στην οποία θα συζητηθεί αποκλειστικά και μόνον το θέμα της σύστασης του φορέα και θα κληθούν να συμμετέχουν και πρόσωπα από τον επιχειρηματικό κόσμο.

Ο φορέας που προτείνουμε να ιδρυθεί, θα ασχοληθεί αποκλειστικά με την προώθηση και παρακολούθηση του θέματος του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου. Στους σκοπούς του θα είναι να ενεργοποιήσει και να ευαισθητοποιήσει κάθε δύναμη που μπορεί να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση και να αναζητήσει χορηγούς και επενδυτές, αν αυτό θεωρηθεί ως η ενδεδειγμένη λύση.

Εφ’ όσον συμφωνήσουμε στην ίδρυση ενός τέτοιου φορέα, θα πρέπει να ετοιμάσουμε το καταστατικό του φορέα και να συγκαλέσουμε εντός του Ιανουαρίου του 2017 την σύσκεψη για την συζήτηση και την έγκριση του καταστατικού. Στο μεταξύ θα σταλεί το καταστατικό για διαβούλευση με τους φορείς έτσι ώστε στην συνάντηση του Ιανουαρίου να υπάρχει και εξουσιοδότηση της υπογραφής του καταστατικού.

Μετά και την ενημέρωση των εκπροσώπων των φορέων, ο κ. Δαβάκης κατέθεσε την ερώτηση που απεύθυνε προς τον υπουργό πολιτισμού καθώς και την απάντηση που έλαβε, τα οποία θα δοθούν εντός ολίγων ημερών στην δημοσιότητα. Τέλος με τις θετικές τοποθετήσεις του κ. Φούρκα, του κ. Ματάλα και της πλειοψηφίας των εκπροσώπων των φορέων που παρευρέθηκαν, αποφασίστηκε να συνεχιστεί η προσπάθεια εκ μέρους των φορέων για την σύσταση του προτεινόμενου φορέα για το Μουσείο. Η συζήτηση εστράφη και στις δυνατότητες χρηματοδότησης του έργου του Μουσείου στο σύνολό του και συμφωνήθηκε ότι επιβάλλεται η σύσταση φορέα για την προσέγγιση χορηγών και επενδυτών, όπως έχει γίνει και με το σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ, το οποίο έχει καταφέρει ένα πολύ σημαντικό έργο με χρηματοδοτήσεις χορηγών κατά κύριο λόγο.