Mέτρηση που αναμένεται να προκαλέσει συζητήσεις αλλά και να διευκολύνει σε χρήσιμα συμπεράσματα. Από τη στιγμή που αποτυπωθεί ικανό δείγμα αναγνωστών το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν. Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο θα μπορούσε η ατμομηχανή οικονομικής / πολιτισμικής ανάπτυξης και προόδου της Σπάρτης.

ΣΠΑΡΤΗ. Η ανάγκη για δημιουργία νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στη Σπάρτη δεν θέλει επιχειρηματολογία για να τεκμηριωθεί. Άλλωστε, όσο φρικτή και αν είναι η υστέρηση του τόπου τον τελευταίο μισό αιώνα (!) ευτυχώς το όνομα Σπάρτη μένει αναλλοίωτο στην παγκόσμια γνώμη και κοινότητα.

Ο αρχαιολογικός πλούτος της Σπάρτης που θα μπορούσε να στεγαστεί σε ένα σύγχρονο Μουσείο είναι σίγουρο υπέρ αρκετός. Το όνομα της Σπάρτης ίσως να μην χωρά σε ένα Μουσείο που θα σχεδιαστεί υπό την πίεση των αντεγκλήσεων και της ανάγκης. Δυστυχώς ένα μεγάλο έργο αντί να ενώνει τους Σπαρτιάτες, όπου γης, τους διαιρεί. Παρακολουθούμε αντιδιαμετρικές απόψεις, καταγράφουμε θέσεις συγκρουόμενες, ασάφειες, μελέτες βασανιστικές, αντιλήψεις ρεβανσιστικές, κλειστές κάμαρες και κτητικές νοοτροπίες…

Πότε θα γίνει το νέο Μουσείο;
Ποιά μορφή θα έχει;
Ποιός θα το χρηματοδοτήσει;
Ποιός θα το σχεδιάσει;
Ποιός θα πάρει την μεγάλη αυτή ευθύνη για το έργο – ατμομηχανή της Σπάρτης;

Το πρόσφατο παρελθόν από τα μεγάλα έργα έχει δείξει ότι ακόμα και όταν υπάρχουν οι πόροι δεν αρκούν για να αποδοθεί στο λαό ένα έργο στον χρόνο και στην ποιότητα που πρέπει.

Τι είναι αυτό που καθορίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο φορέων και προσώπων; Το πρέπει ή το μπορεί; Πρέπει να πρωταγωνιστήσου εκείνοι που "είθισται" ή αυτοί που "μπορούν". Όσοι θεσμικά δικαιολογούνται ή όσοι αναγλαστικά πρέπει να εμπλακούν; Οι φέροντες πόρους ή οι έχοντες όραμα;

Η ψηφοφορία
Το notospress.gr επιχειρεί να καταγράψει την άποψη των αναγνωστών – πολιτών με την ψηφοφορία που ρωτά αν υπάρχει καταρχήν αισιοδοξία για τη δημιουργία Μουσείου και κατά δεύτερον ποιος θα έπρεπε να είναι ο φορέας που θα είχε την πρωτοβουλία για το έργο αυτό.
Το ερώτημα είναι:
Είσαι αισιόδοξος/η για την κατασκευή και λειτουργία νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στη Σπάρτη και σε ποιόν θα ανέθετες την πρωτοβουλία:
ΟΧΙ
ΝΑΙ Ευρωπαική Ένωση
ΝΑΙ Υπ. Πολιτισμού
ΝΑΙ Περιφ. Πελ/νησου
ΝΑΙ Δήμο Σπάρτης
ΝΑΙ Ιδρυμα Νιάρχος
ΝΑΙ Φορείς της πόλης
ΝΑΙ Ομογενειακό λόμπυ
ΔΓ / ΔΑ

Ψήφισε κι εσύ [στην πρώτη σελίδα του notospress.gr, δεξιά στο μέσον]]