Η Ελευσίνα τελικώς αναδείχθηκε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021. Υποψήφιες πόλεις ήταν επίσης η Καλαμάτα και η Ρόδος.

Και ο νικητής είναι …η Ελευσίνα! Η πόλη της Ελευσίνας κέρδισε τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021 όπως ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Υπουργείο Πολιτισμού την Παρασκευή 11/11.

Η Ελευσίνα είναι η τέταρτη Ελληνική πόλη που «παίρνει το χρίσμα» από το 1985: η Αθήνα αναγορεύθηκε το 1985 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Γηραιάς Ηπείρου, η Θεσσαλονίκη το 1997 και η Πάτρα το 2016.

Οι πόλεις που συμμετείχαν αρχικά ως υποψήφιες ήταν οι Βόλος, Δελφοί, Ελευσίνα, Ιωάννινα, Καλαμάτα, Κέρκυρα, Λάρισα, Λέσβος, Μεσολόγγι, Πειραιάς, Ρόδος, Σαλαμίνα, Σάμος και Τρίπολη. Τελικώς βέβαια η αρμόδια επιτροπή των 12 εμπειρογνωμόνων κατέληξε στους τρεις καλύτερους φακέλους υποψηφιοτήτων.

Ο αρμόδιος επίτροπος Παιδείας και Πολιτισμού της Κομισιόν, Τίμπορ Ναβράκσικς, εκτίμησε πως ο τίτλος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας μπορεί να έχει «σημαντικά μακροπρόθεσμα οφέλη, πολιτισμικά, οικονομικά και κοινωνικά». «Συγχαίρω την Ελευσίνα για την επιτυχημένη υποψηφιότητά της. Προσβλέπω στο να δω την Ελευσίνα να προσφέρει σε επισκέπτες από την Ευρώπη και όλο τον κόσμο την ευκαιρία να ανακαλύψουν την πόλη και τους πολιτισμικούς θησαυρούς της», προσέθεσε.

Ο θεσμός της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης αποτέλεσε πρωτοβουλία και κληρονομιά της Μελίνας Μερκούρη. Σύμφωνα με τον θεσμό, μια ευρωπαϊκή πόλη ορίζεται ως πολιτιστική πρωτεύουσα για 1 χρόνο με σκοπό να αναδείξει την πολιτιστική της ταυτότητα και κουλτούρα (ο θεσμός συνοδεύεται από το βραβείο του 1.5 εκ. Ευρώ).