Ο συγγραφέας Σπύρος Γιαννακόπουλος βρέθηκε στο 1ο Γυμνάσιο Σπάρτης και συζήτησε με τους μαθητές με αμεσότητα και χιούμορ για τη δημιουργική ανάγνωση και γραφή στο πλαίσιο υλοποίησης δράσεων από την πλευρά του σχολείου για την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας των παιδιών.

ΣΠΑΡΤΗ. Την Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2016, επισκέφθηκε το σχολείο μας, το 1ο Γυμνάσιο Σπάρτης, ύστερα από πρόσκλησή μας, ο συγγραφέας κος Σπύρος Γιαννακόπουλος στα πλαίσια των δραστηριοτήτων προώθησης της φιλαναγνωσίας (ανάγνωση στη διάρκεια του σχολικού έτους λογοτεχνικών βιβλίων, πρόσκληση σε συγγραφέα, δραστηριότητες δημιουργικής γραφής, δραματοποίηση κ.ά.). Έτσι οι μαθητές της Α΄ τάξης είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά έναν συγγραφέα και να συζητήσουν μαζί του για θέματα λογοτεχνίας και δημιουργικής ανάγνωσης.

Με λόγο μεστό και άμεσο, με ευγένεια αλλά και πολύ χιούμορ, μέσα σε μια ζεστή ατμόσφαιρα, ο κος Γιαννακόπουλος μίλησε στα παιδιά για τη μεγάλη του αγάπη, τη λογοτεχνία. Με ιδιαίτερη αμεσότητα τους εξήγησε πώς συλλαμβάνεται αρχικά μια ιδέα και πώς αυτή παίρνει σάρκα και οστά καταλήγοντας σε ένα λογοτεχνικό έργο. Μοιράστηκε με τα παιδιά τη μέχρι τώρα συγγραφική του διαδρομή και στο ζωντανό διάλογο που αναπτύχθηκε τα παιδιά τού υπέβαλαν διάφορες ερωτήσεις, στις οποίες ο κος Γιαννακόπουλος απάντησε με υπομονή και τρόπο κατανοητό, διαφωτίζοντας με την ερμηνεία του τις όποιες απορίες τους. Τους εξήγησε με απλά λόγια τι σημαίνει ενεργητικός αναγνώστης και πώς η δημιουργική ανάγνωση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημιουργική γραφή και ενθάρρυνε τους μαθητές να διαβάζουν συστηματικά λογοτεχνία αλλά και να γράφουν. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν και η αίθουσα γέμισε χαμόγελα! Έτσι η δράση κρίνεται θετική για την προώθηση της φιλαναγνωσίας των νέων σε μια εποχή όπου κυριαρχεί η εικόνα και οι ενασχόληση τους με τα ψηφιακά μέσα, αλλά και για τη σχέση των μαθητών με το μάθημα της λογοτεχνίας.

Ο Διευθυντής του σχολείου κ. Σταύρος Περγαντής προσέφερε ως αναμνηστικό δώρο στον συγγραφέα το βιβλίο «Περί Σπάρτης».

Θα θέλαμε εκ μέρους όλης της τάξης να ευχαριστήσουμε από καρδιάς τον κο Σπύρο Γιαννακόπουλο για την παρουσία του στο σχολείο μας. Φεύγοντας μας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις και ελπίζουμε σε συνέχεια της επικοινωνίας μας.

Για το 1ο Γυμνάσιο Σπάρτης
Ο Διευθυντής, Σταύρος Περγαντής
Η υπεύθυνη καθηγήτρια, Αντωνία Χίου