ΣΠΑΡΤΗ. Το Δ.Σ. του Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας ενημερώνει για κρίσιμα θέματα που απασχολούν έντονα τους Ανθρώπους με Αναπηρία, σε σχέση με την ισχύ των πιστοποιητικών αναπηρίας τους. Συγκεκριμένα την περίοδο αυτή παρατηρείται άρνηση διαφόρων δημοσίων υπηρεσιών, ασφαλιστικών οργανισμών και άλλων υπηρεσιών να δεχτούν εν ισχύ πιστοποιητικά αναπηρίας της Ανώτατης Στρατιωτικής Υγειονομικής Επιτροπής (Α.Σ.Υ.Ε.). Στη συνέχεια ζητούν επίμονα από τους ενδιαφερόμενους να προσκομίσουν πιστοποιητικό που εκδίδει το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.).

Είναι βέβαιο πως εφόσον ο ενδιαφερόμενος έχει στην κατοχή του εν ισχύ πιστοποιητικό αναπηρίας, είτε αυτό έχει εκδοθεί από το ΚΕΠΑ, είτε από την Α.ΣΥ.Ε., είτε από άλλη υγειονομική επιτροπή ασφαλιστικού φορέα, κάθε υπηρεσία είναι υποχρεωμένη να το δεχτεί, διότι το έγγραφο αυτό είναι απόλυτα ισχυρό έως την ημερομηνία λήξης του ή εφ' όρου ζωής, εφόσον έχει κριθεί με διάρκεια εφ' όρου ζωής από την επιτροπή και φέρει τη σχετική σημείωση.

Παραθέτουμε στην συνέχεια το άρθρο 1 του κεφαλαίου Α του Ν.4331/2015 «Μέτρα για την ανακούφιση των ΑμεΑ, την απλοποίηση της λειτουργίας των ΚΕΠΑ» (ΦΕΚ Α' 69/02-07-2015), το οποίο ξεκαθαρίζει το συγκεκριμένο σημείο:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄ - Άρθρο 1 - Ένταξη στα προνοιακά προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης Ατόμων με Αναπηρία.
Το άρθρο 46 του ν. 4025/2011 (Α΄ 228) αντικαθίσταται ως εξής:

1. Όσοι ενδιαφέρονται να ενταχθούν στα προνοιακά προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης Ατόμων με Αναπηρία, καθώς και οι δικαιούχοι των οποίων η ισχύς των γνωματεύσεων ή πιστοποιητικών αναπηρίας έχει λήξει, εξετάζονται υποχρεωτικά από 1.9.2011 για την πιστοποίηση του βαθμού αναπηρίας τους από τις Υγειονομικές Επιτροπές ΚΕ.Π.Α. για τη χορήγηση ή την παράταση οικονομικής ενίσχυσης ή άλλης προνοιακής παροχής. Η εξέταση αποτελεί προϋπόθεση για τη χορήγηση ή την παράταση οικονομικής ενίσχυσης ή άλλης προνοιακής παροχής.

Για την ένταξη στα προνοιακά προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης Ατόμων με Αναπηρία γίνονται δεκτές και οι γνωματεύσεις της Α.ΣΥ.Ε. ή της Α.Ν.Υ.Ε. ή της Α.Α.Υ.Ε. ή της Ανώτατης Υγειονομικής Επιτροπής της Ελληνικής Αστυνομίας ή της Ανώτατης Υγειονομικής Επιτροπής του Πυροσβεστικού Σώματος σε ισχύ που έχουν εκδοθεί από τους αιτούντες για άλλη αιτία, εφόσον πληρούνται με βάση αυτές οι ιατρικές προϋποθέσεις του κατά περίπτωση αιτούμενου προνοιακού προγράμματος οικονομικής ενίσχυσης.

Σημειώνεται πως στην περίπτωση που η γνωμάτευση της υγειονομικής επιτροπής του φορέα δεν αναφέρει εκ παραδρομής την ορισμένη διάρκεια ισχύος της αναπηρίας ή την αόριστη διάρκεια ισχύος (εφ' όρου ζωής), ο ενδιαφερόμενος μπορεί να επανέλθει οποτεδήποτε με αίτηση του προς τη γραμματεία της αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής για να προστεθεί διάρκεια ισχύος.

Τονίζεται ότι σε περίπτωση άρνησης της οποιασδήποτε υπηρεσίας να δεχτεί εν ισχύ πιστοποιητικό των προαναφερομένων στο Νόμο υγειονομικών επιτροπών, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει ζητούν γραπτή αιτιολόγηση. Όσοι δε υπακούσουν στην προφορική συνήθως εντολή των διαφόρων υπηρεσιών και απευθυνθούν στο ΚΕ.Π.Α. για νέα εκτίμηση της αναπηρίας τους, στις περισσότερες περιπτώσεις θα λάβουν νέο πιστοποιητικό αναπηρίας ΚΕ.Π.Α. με μειωμένο ποσοστό αναπηρίας σε σχέση με εκείνο που έχει κρίνει για την ίδια συγκεκριμένη περίπτωση η Α.Σ.Υ.Ε.. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας η μείωση του ποσοστού αναπηρίας κυμαίνεται από 25% και άνω.

Στους Ανθρώπους με Αναπηρία των οποίων τα πιστοποιητικά αναπηρίας των υγειονομικών επιτροπών Α.Σ.Υ.Ε. και ΚΕ.Π.Α. παρουσιάζουν απόκλιση στο ποσοστό αναπηρίας τους, συνιστούμε να υποβάλουν αίτηση θεραπείας στην γραμματεία του ΚΕΠΑ αιτούμενοι την άμεση διόρθωση του πιστοποιητικού αναπηρίας του ΚΕΠΑ, και την προσαρμογή του ποσοστού αναπηρίας στο αναγραφόμενο στο πιστοποιητικό αναπηρίας της Α.ΣΥ.Ε., επισυνάπτοντας και ένα ακριβές αντίγραφο.