ΣΠΑΡΤΗ. «Θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο υποκλίνομαι στο Μεγαλείο αυτού του δρομέα (τυφλός δρομέας Jason Romero από το Puerto Rico) ανεβάζω αυτή τη φωτογραφία μόνο, από τις πολλές που τράβηξα στο φετινό Σπάρταθλον μαζί με το κείμενο που ανάρτησε ο Νίκος Πεταλάς στο προφίλ του τον οποίο και ευχαριστώ δημόσια για τα καλά του λόγια». Με αυτό το κείμενο προλογίζει ο Γιάννης Γκλέκας, πρόεδρος της ΛΕ.ΦΩ.Σ. Σπάρτης, την ανάρτηση της συγκλονιστικής αυτής φωτογραφίας και του κειμένου – αφιέρωση στον τυφλό δρομέα του 34ου Σπάρταθλον.

«Μια συγκλονιστική φωτογραφία από τη Λέσχη Φωτογραφίας Σπάρτης.

Ο τυφλός δρομέας Jason Romero από το Puerto Rico στην ανάβαση του τρομερού βουνού των Σπαρταθλητών μέσα στη νύχτα, ένα σημείο που ακόμα και οι πιο δυνατοί δρομείς του Σπαρτάθλου που έχω μιλήσει φοβούνται. Ακριβώς στα 100 μίλια - 160 χλμ. Τα πρόσωπα μιλάνε από μόνα τους. O Jason έχει σκύψει το κεφάλι και είναι πλέον παραδομένος στα χέρια του οδηγού του τον οποίο πρέπει να εμπιστευτεί «τυφλά» (κυριολεκτικά). Αυτός είναι τα μάτια και των δυο τους. Μεταξύ τους έχουν μηχανευτεί ένα σύστημα για να μπορεί να ακολουθεί τα βήματά του χωρίς να εμποδίζει την κίνηση.

Η συγκέντρωση αποτυπωμένη στα μάτια του ηρωικού οδηγού Brandon Anthony Stapanowich (το φλας της μηχανής που αναγκαστικά φωτίζει το σκηνικό δεν βοηθάει να αντιληφθούμε εύκολα το τι έργο επιτελεί με ένα φακό κεφαλής μέσα σε απόλυτο σκοτάδι).

Μέρες πριν τον αγώνα με έτρωγε μια δυσάρεστη σκέψη: ότι αν καταφέρναν να τερματίσουν τον αγώνα, ο Anthony θα γινόταν ο πρώτος άνθρωπος που θα τερμάτιζε εντός χρόνου το Σπάρταθλον διασχίζοντας όλη τη διαδρομή (και με το εμπόδιο της οδήγησης ενός άλλου ανθρώπου) χωρίς να έχει καμία από τις ηθικές απολαβές για τους τερματίσαντες (δίπλωμα, μετάλλιο, επίσημο χρόνο κλπ). Δεν ήταν επίσημα εγγεγραμμένος ως αθλητής, αφού το μόνο του κίνητρο ήταν να βοηθήσει το φίλο του να πετύχει το όνειρό του. Προσωπική μου άποψη ήταν ότι στη Σπάρτη θα έπρεπε τουλάχιστον να στεφανωθεί.

Τελικά η πραγματικότητα δεν μας έβαλε σε αυτό το δίλημμα, καθώς τα παιδιά, που διέσχισαν το μισό πλανήτη για να δοκιμάσουν αυτό που μοιάζει ακατόρθωτο, τελικά δεν τα κατάφεραν. Ο Jason δεν εγκατέλειψε αλλά βγήκε εκτός χρόνου κάποια στιγμή μετά το ξημέρωμα.

Η επίτευξη του περάσματος του βουνού από αυτόν τον τυφλό αθλητή αποτελεί για μένα μια από τις μεγαλύτερες στιγμές έμπνευσης που έχω ζήσει στο Σπάρταθλο κι ας μην τερμάτισε.

Αυτή η φωτογραφία θα έπρεπε να θεωρηθεί κατά τη γνώμη μου μια από τις κορυφαίες αθλητικές φωτογραφίες του 2016 και πραγματικά είναι από αυτές που με κάνουν να μην χάνω την εμπιστοσύνη μου στο ανθρώπινο γένος».