Γράφει ο Ηλίας Μπόνος

Θέλετε μα μιλήσουμε πολιτικά; Μήπως Επιστημονικά; Να μιλήσουμε καλύτερα κοινωνικά ή Λακωνικά; Μήπως πρέπει να μιλήσουμε ανθρώπινα;

Ο λόγος, όπως και αν μιλήσουμε, γίνεται για την ανάκληση της μετάθεσης του ιατρού Νεοκλή Κρητικού που φαίνεται παράκαιρη, ομοιάζει με προσωποπαγή τιμωρία και έχει οσμή πολιτικής δίωξης… Δεν είναι απλή λέξη η ανάκληση. Ανακαλείς κάποιον γιατί σφάλει, γιατί παρεκτρέπεται, γιατί ενοχλεί, γιατί εκθέτει, γιατί ζημιώνει, γιατί…, γιατί…

Όσα πληροφορούμαι συμβαίνουν στο ένα και ενιαίο Γενικό Νοσοκομείο Λακωνίας (που διαθέτει δύο Μονάδες σε Σπάρτη και Μολάους).

Να μιλήσουμε λοιπόν:

Ανθρώπινα
Ο ιατρός, χειρουργός, Σπαρτιάτης, Νεοκλής Κρητικός, μετα από 8ετή θητεία στο Νοσοκομείο των Μολάων έλαβε μετάθεση στο Νοσοκομείο της Σπάρτης. Αφού προσέφερε τα μέγιστα στην κοινωνία της νότιας Λακωνίας, ήρθε η ώρα στην ηλικία των 54 να βάλει και αυτός σε μια σειρά την οικογενειακή του ζωή στην πόλη που γεννήθηκε και στην οποία ευτυχώς για μας, αποφάσισε να επιστρέψει. Το επιτυγχάνει αυτό, οργανώνει τη ζωή του – και κοντά σε αυτήν και τη «ζωή» πολλών εξ ημών– αφού αναλαμβάνει δικαιωματικά τη Διεύθυνση της Χειρουργικής Κλινικής. Ξαφνικά με απόφασή του υπουργού Υγείας η - προ διετίας - μετάθεση του από την Μονάδα των Μολάων στη Μονάδα της Σπάρτης ανακαλείται. Ανάκληση σημαίνει επιστροφή του ιατρού στους Μολάους.

Λακωνικά
Η κοινωνία της Σπάρτης και το Νοσοκομείο – Μονάδα της πόλης στερείται έτσι των υπηρεσιών ενός γιατρού που έχει την ικανότητα γνωρίζοντας, πρόσωπα, πράγματα, δυνατότητες, υποδομές, αδυναμίες κ.λ.π. τόσο των συμπολιτών του όσο και του ΕΣΥ, να ασκεί με, εντυπωσιακά, αποτελεσματικό τρόπο την ιατρική και να σηκώνει στους ώμους του το μεγαλύτερο μέρος των υποχρεώσεων την κλινικής του, ως Διευθυντής της Χειρουργικής. Ο υπουργός και η Διοίκηση του Νοσοκομείου εκτιμούν ότι αυτός ο λειτουργός δεν είναι απαραίτητος, κατάλληλος και αναγκαίος στο Νοσοκομείο της Σπάρτης και του επιβάλουν επιστροφή εκεί απ’ όπου τον έφεραν πριν από δύο χρόνια, ανακαλώντας προηγούμενη απόφαση.

Κοινωνικά
Είναι απαράδεκτο για μια Κυβέρνηση, ένα Υπουργείο Υγείας και μια Διοίκηση Νοσοκομείου να αφήνει τα περιθώρια και να «ξεσπάει» στην κοινωνία της Σπάρτης ένα τέτοιο θέμα που δημιουργεί αλληλουχία σκέψεων, υποθέσεων, συμπερασμάτων που όλα τείνουν να δυναμιτίσουν στα θεμέλια το αίσθημα εμπιστοσύνης και ασφάλειας. Το ερώτημα που θέτουν οι απλοί πολίτες είναι το εξής: Στο πρόσωπο του, αναγκαίου για την κοινωνία και το Νοσοκομείο - Μονάδα Σπάρτης, γιατρού θα εξαντλήσουν, η Διοίκηση και η Κυβέρνηση το γράμμα της σκοπιμότητας και την αποστείρωση της διοικητικής διαχείρισης; Μήπως οι πυλώνες του ΕΣΥ έχουν πλέον ονοματεπώνυμο κι έτσι πρέπει να αντιμετωπίζονται και όχι απρόσωπα ως κωδικοί αριθμοί;

Επιστημονικά
Ο συγκεκριμένος Διευθυντής Χειρουργικής, με την επιστημονική κατάρτιση, την τεκμηριωμένη εμπειρία και επιπλέον την κοινωνική αποδοχή και την προσωπική οξύνοια που διαθέτει, σε αυτή την περίοδο της επιστημονικής του πορείας και απόδοσης πρέπει να υπηρετεί στο Νοσοκομείο των Μολάων ή στο Νοσοκομείο της Σπάρτης; Και δεν διαχωρίζω με κριτήρια γεωγραφικά ή ρατσιστικά αλλά ορθολογικά και ορθοδομικά. Με κριτήρια αξιολόγησης, διαβάθμισης και προσαρμογής των δεδομένων. Οι Επιστημονικές Επιτροπές στο ΕΣΥ και τα κριτήρια με τα οποία καταλήγουν οι πολιτικές αλλά και διορισμένες διοικήσεις λαμβάνουν υπόψιν τους τις πραγματικές αδήριτες ανάγκες του ΕΣΥ; Ανάγκες που επιβάλουν αξιοποίηση στον απόλυτο βαθμό των διακεκριμένων και κατάλληλων στα σημεία αιχμής; Έχουν την ευρύτητα πνεύματος και ήθους να συνδυάσουν και τα προσωπικά χαρακτηριστικά, ενός εκάστου, των λειτουργών του ΕΣΥ, έτσι ώστε να πετύχουν το μέγιστο αποτέλεσμα, με κίνητρα και όχι αντικίνητρα προς όφελος της κοινωνίας;

Πολιτικά
Υπογραφή υπουργού για την ανάκληση της μετάθεσης ενός γιατρού που είχε μακρά θητεία στους Μολάους με παροιμιώδη συμβολή. Υπογραφή – τιμωρία; Θα ήθελα πολύ μια τέτοια υπογραφή υπουργού για να λειτουργήσει το προεκλογικό πυροτέχνημα του Κ.Υ. Καστορείου. Θα ήθελα μια υπογραφή υπουργού για να μην πέφτουν κάτω από υπερκόπωση οι μαχόμενοι γιατροί του ΕΣΥ Λακωνίας. Θα ήθελα την υπογραφή του υπουργού κ. Ξανθού για να μην εξέρχεται μόνο με τον οδηγό το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ όταν παραλαμβάνει ημιθανή γερόντισσα στο κέντρο της Σπάρτης. Θα ήθελα την υπογραφή του υπουργού ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για να μην αναγκάζονται οι Λάκωνες το Σαββατοκύριακο – και όχι μόνον – να καταφεύγουν σε Τρίπολη – Κόρινθο – Αθήνα για την υγεία τους. Θα ήθελα την υπογραφή του Υπουργού για να λειτουργήσει η νέα πτέρυγα του Νοσοκομείου Σπάρτης για την οποία δαπανήθηκαν πόροι των Ελλήνων πολιτών. Θα ήθελα την υπογραφή υπουργού όχι για να «διωχθεί» ο χειρουργός αλλά για να έρθει και Παιδίατρος. Θα ήθελα η υπογραφή του υπουργού να μην ξηλώνει αλλά να κτίζει. Να μην γκρεμίζει αλλά να στηρίζει ψυχικά, ηθικά, κοινωνικά και διοικητικά τους μαχόμενους λειτουργούς της Υγείας. Αυτούς στους οποίους στηρίζεται το ΣύστημαΥγείας.

Το παράδειγμα του Νεοκλή Κρητικού είναι περίβλεπτο. Το παρακολουθεί και η Κοινωνία και οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ της Λακωνίας. Ανάλογα με το αποτέλεσμα θα είναι και η στάση της.

Η Πολιτεία «παρατονίζει» και ενδέχεται να προκαλέσει… Ακόμα και αν ισχυριστεί κάποιος ότι υπήρξε λάθος, αυτό δεν το διορθώνει με ένα ακόμα λάθος.

Ο Νεοκλής Κρητικός είναι χειρουργός και όχι χειρούργος… κύριε υπουργέ!
Δώστε λοιπόν τον σωστό τόνο… στην υπόθεση*.

Διότι πολύ λυπάμαι αν ήρθε η ώρα να μιλήσουμε και δημοσιογραφικά. Λυπάμαι γιατί ο δημοσιογραφικός λόγος, γραφή κι έρευνα, δεν θα έπρεπε να υπεισέρχεται - τουλάχιστον σήμερα - σε τομείς όπως η Υγεία, για τον απλούστατο λόγο ότι είναι γνωστό πως το ΕΣΥ υπάρχει και δεν έχει αφανιστεί χάρη στους γιατρούς, στους νοσηλευτές και στον υπόλοιπο προσωπικό που στηρίζουν, μέσα από ένα σάπιο και αναποτελεσματικό κεντρομόλο Σύστημα, την κοινωνία τους.

Λυπάμαι επίσης αν η δημοσιογραφική έρευνα κατευθυνθεί στον χώρο του ΕΣΥ - κάτι που συνειδητά αποφεύγουμε λόγω συνθηκών - διότι θα αποδειχθεί ότι η συγκεκριμένη υπόθεση θα ωχριά μπροστα στην βαρύτητα και τη δυσοσμία των πραγματικών προβλημάτων και υποθέσεων που θα έπρεπε να έχουν λυθεί..

*Χειρουργός

Οι λέξεις της Νέας Ελληνικής σε –ουργος (δηλ. οι σύνθετες με δεύτερο συνθετικό το ουσ. έργον) τονίζονται στη λήγουσα: δημιουργός, λειτουργός, ξυλουργός, λεπτουργός, υπουργός κ.τ.ο. Επομένως και χειρουργός – η οποία, σημειωτέον, είναι λέξη της αρχαίας (< χείρ + έργω/εργον) και αρχικά είχε τη, διαφανή ετυμολογικά, σημασία: ο εργαζόμενος, ο πράττων, ο εκτελών τι διά των χειρών, ο εξασκών χειρωνακτικόν τι επάγγελμα. Εξαιρούνται – και παροξύνονται – τα κακόσημα κακούργος, πανούργος & ραδιούργος.

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr