ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ. Για 4η συνεχή χρονιά 25 μαθητές και μαθήτριες της 6ης τάξης, του Δημοτικού Σχολείου «Σωκράτης – Δημοσθένης» από το Μόντρεαλ Καναδά, επισκέφθηκαν τη Μονεμβασία, αλλά και άλλες περιοχές του Δήμου.

Η επισκεψή ήταν μέρος της εκπαιδευτικής εκδρομής που το σχολείο οργανώνει κάθε χρόνο για αποφοίτους, ενώ σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Μολάων, οργανώθηκε η διαμονή και οι δραστηριότητες των μαθητών.

Σκοπός του ταξιδιού πέρα των άλλων, ήταν να γνωρίσουν τα παιδιά την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου και να έρθουν σε επαφή με τις παραδόσεις και αξίες της χώρας, από την οποία κατάγονται οι γονείς και οι παππούδες τους.

Το monemvasinews.gr συνάντησε την ομάδα των παιδιών μαζί με τους συνοδούς καθηγητές, τον κ. Χρήστο Φιλανδριανό και την κα Lison Thibault, στο Κάστρο Μονεμβασίας, σε μια από τις δραστηριότητες που είχε οργανώσει το ΚΠΕ Μολάων, με τον Διευθυντή κ. Νίκο Παπαδάκη και τους καθηγητές κ.κ. Μαρία Μυλωνά, Ευαγγελία Λέντζα και Νεκτάριο Μαστορόπουλο.

Διαβάστε το ενδιαφέρον ρεπορτάζ του monemvasinews.gr στο οποίο μπορείτε να δείτε περισσότερες φωτογραφίες:
«Μιλήσαμε μαζί τους σε μια προσπάθεια να αντλήσουμε τις εντυπώσεις τους αλλά και το πως τα παιδιά βίωσαν την παραμονή τους στη χώρα των προγόνων τους.

1.7.2016_Από το Μόντρεαλ στη Μονεμβασία απόφοιτοι του σχολείου Σωκράτης - Δημοσθένης_3

Στην ερώτησή μας για το πόσο χρήσιμες είναι τέτοιες εκδρομές, ο κ. Φιλανδριανός μας εξήγησε ότι πέρα των άλλων στόχων, τα σχολεία «Σωκράτης-Δημοσθένης» στο Μόντρεαλ, προσπαθούν να στηρίξουν την ελληνική γλώσσα, τα έθιμα, τη θρησκεία και ότι έχει να κάνει με την ελληνική κουλτούρα. Υπό αυτή την έννοια τονίζει ότι αυτές οι εκδρομές βοηθούν προς αυτή τη κατεύθυνση, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Τα παιδιά έρχονται, βλέπουν και νιώθουν το χώρο από τον οποίο ξεκίνησε ο παππούς και η γιαγιά τους και αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία».

Επιβεβαίωσε την πολύ καλή συνεργασία με το ΚΠΕ Μολάων, το οποίο χαρακτήρισε ένα πολύ καλό θεσμό, ο οποίος ανέφερε «πρέπει και ελπίζω να μείνει ενεργός, παρ’ όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία».

1.7.2016_Από το Μόντρεαλ στη Μονεμβασία απόφοιτοι του σχολείου Σωκράτης - Δημοσθένης_4

Από την πλευρά της η κα Lison Thibault ανέφερε πως είναι η δεύτερη φορά που έρχεται στην Ελλάδα, λέγοντας ότι «είναι πλούτος για τα παιδιά, μιά και έχουν την ευκαιρία να δουν από που προέρχονται οι γονείς και οι προγονοί τους».

Επισήμανε τη σχετική δυσκολία που έχουν τέτοια μορφής ταξίδια, κάτι το οποίο όπως είπε «ξεπερνιέται εύκολα μέσα από την πειθαρχία και συνεργασία των παιδιών, αλλά και μέσα από τα καινούργια και διαφορετικά πράγματα που βιώνουμε καθημερινά».

Τέλος χαρακτήρισε εξαιρετική τη συνεργασία με το ΚΠΕ Μολάων, ενώ όπως ανέφερε τα παιδιά μέσα από τις δραστηριότητες «εισπράτουν «συμπυκνωμένη» γνώση και βιώνουν με τον καλυτερο τρόπο τρόπο, στοιχεία της ιστορίας και του περιβάλλοντος».

Μιλώντας με τα παιδιά που συμμετείχαν στην αποστολή, είδαμε παιδιά γεμάτα Ελλάδα, με δίψα να δουν, να μάθουν, να γνωρίσουν τον τόπο καταγωγής των προγόνων τους. Συζητήσαμε μαζί τους σε μια προσπάθεια να καταγράψουμε τις εντυπώσεις τους αλλά και το πως νιώθουν που είναι στη πατρίδα των γονιών τους.

1.7.2016_Από το Μόντρεαλ στη Μονεμβασία απόφοιτοι του σχολείου Σωκράτης - Δημοσθένης_5

Η Αγγελική Χριστοφοράκη, με τόπο καταγωγής των γονιών της από Κρήτη και Κόρινθο, μας είπε ότι ήθελε πολύ να δει το Κάστρο Μονεμβασίας και εντυπωσιάστηκε με αυτό που αντίκρυσε, αλλά και με το πως ζούσαν οι άνθρωποι τα παλιά χρόνια. Μας είπε ότι ο τόπος αυτός είναι ιδιαίτερος, σου δημιουργεί ηρεμία και μοναδικά συναισθήματα, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Θα ήθελα πολύ να έρθω ξανά στη Μονεμβασία και στους φίλους μου θα πω ότι ο τόπος αυτός έχει μεγάλη ιστορία, ομορφιά και πολύ ζεστασιά».

1.7.2016_Από το Μόντρεαλ στη Μονεμβασία απόφοιτοι του σχολείου Σωκράτης - Δημοσθένης_6

Ο Ιωσήφ Μαραβελάκης με τόπο καταγωγής των γονιών του από την Κρήτη, δηλώνει ενθουσιασμένος από την παραμονή του στο τόπο μας. «Μέσα από την εκδρομή μας αυτή και με την βοήθεια των καθηγητών μάθαμε πολλά για την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής», δηλώνει χαρακτηριστικά, ενώ μας αναφέρει ότι θα μεταφέρει τις εμπειρίες στους φίλους και θα τους προτρέψει σε πρώτη ευκαιρία να επισκεφθιύν την Ελλάδα.

Η συζήτηση μας έκλεισε με τους συνοδούς εκπαιδευτικούς από το ΚΠΕ Μολάων. Ο Διευθυντής κ. Νίκος Παπαδάκης μας ανέφερε ότι είναι πλέον παράδοση να υποδέχονται το Ομογενειακό Σχολείο του Καναδά και μέσα από μια σειρά δραστηριοτήτων, να φέρνουν τα παιδιά σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον, τον πολιτισμό και την ιστορία του τόπου των πατεράδων και των παππούδων τους.

«Μέσα από το πως αντιδρούν τα παιδιά φαίνεται ότι η δουλειά που γίνεται εκτός Ελλάδος είναι πολύ σοβαρή. Εμείς από την πλευρά μας του δείχνουμε ότι είναι χρήσιμο για τον τόπο καταγωγής, προκειμένου να αποκτήσουν όσο περισσότερα βιώματα μπορούν», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδάκης.

1.7.2016_Από το Μόντρεαλ στη Μονεμβασία απόφοιτοι του σχολείου Σωκράτης - Δημοσθένης_2

Επισήμανε ότι το ΚΠΕ κάνει μια πολύ υπεύθυνη δουλειά όχι μόνο σε επίπεδο προγραμμάτων για τα παιδιά, αλλά και σε επίπεδο ημερίδων. Τέλος ευχαρίστησε το monemvasianews.gr για την προβολή όλων όσων γίνονται, μια και όπως ανέφερε «αυτά γίνονται γνωστά όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο Εξωτερικό».

Η κα Μαρία Μυλωνά ανέφερε ότι μέσα στις δράσεις του ΚΠΕ είναι η υποδοχή και συνεργασία με σχολεία του Εξωτερικού, προκειμένου αυτά να επισκέπτονται και να γνωρίζουν τον τόπο μας. «Το ότι το σχολείο αυτό είναι ομογενειακό παίζει ακόμα μεγαλύτερο ρόλο, γιατί τα παιδιά αυτά γίνονται πρεσβευτές της χώρας μας στο εξωτερικό. Γνωρίζουν τη γενέθλια γη των προγόνων τους και μπορούν να δουν την Ελλάδα του σήμερα», τονίζει η κα Μυλωνά.

Τέλος μας ανέφερε ότι το ΚΠΕ έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο για τα κάστρα, το οποίο το αρμόδιο υπουργείο το έκανε ευρωπαϊκό, κάτι που σημαίνει την αυτόματη διασύνδεση με τα κάστρα της Ευρώπης. Αυτό ανέφερε η κα Μυλωνά θα μας δώσει την δυνατότητα να δεχθούμε σχολεία από την Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι με αυτό τον τρόπο «θα έχουμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε εμπειρίες και πρακτικές για την αειφόρο διαχείριση του Κάστρου Μονεμβασίας».

Η κα Ευαγγελία Λέντζα μας τόνισε ότι η υλοποίηση προγραμμάτων στο χώρο του Κάστρου αλλά και της ευρύτερης περιοχής μέσω του ΚΠΕ Μολάων έχει σαν σκοπό εκτός από τη γνώση για παιδιά και εκπαιδευτικούς, να αποκομίζουν την «εικόνα της ζεστής φιλοξενίας που μας διακατέχει, γιατί αυτό μένει τελικά στο καθένα από αυτούς».

1.7.2016_Από το Μόντρεαλ στη Μονεμβασία απόφοιτοι του σχολείου Σωκράτης - Δημοσθένης_1

Μας ανέφερε ότι μέσω των προγραμμάτων που κάνουν δίνουν το ερέθισμα και την αφορμή τα παιδιά να αναζητήσουν από μόνα τους την πληροφορία, αλλά και να ξανάρθουν στον τόπο μας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η εργασία για εμάς είναι χαρά και όχι μια διεκπεραίωση. Άλλωστε φημιζόμαστε για τη φιλοξενία σαν λαός και πρέπει αυτό να το αποδείξουμε και νομίζω, ότι η εικόνα αυτή μένει περισσότερο».

Ο κ. Νεκτάριος Μαστορόπουλος μας τόνισε ότι με ιδιαίτερη χαρά και φέτος, φιλοξένησαν μαθητές από το ομογενειακό σχολείο του Μόντρεαλ, που επέλεξαν την περιοχή μας για να παρακολουθήσουν τα εκπαιδευτικά και περιβαλλοντικά προγράμματα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μολάων.

«Πέραν του εκπαιδευτικού μέρους της επίσκεψης, πράγμα στο οποίο δείχνουν μεγάλη προσοχή μαθητές και εκπαιδευτικοί, ήταν πολύ σημαντικό γι’ αυτούς το ότι ήρθαν σε επαφή με την πατρίδα των γονιών τους ή των παππούδων τους, έγιναν κοινωνοί της ιστορίας και του πολιτισμού της και έφυγαν όλοι με ανανεωμένη την αγάπη τους για την πατρίδα, με την υπόσχεση να ξανάρθουν», ανέφερε ο κ. Μαστορόπουλος

Επισήμανε ότι είναι σπουδαίο στις μέρες μας, τουλάχιστον για τα παιδιά δεύτερης και τρίτης γενιάς αποδήμων, να σχηματίσουν μια θετική εικόνα για τον τόπο καταγωγής τους και να μην χάσουν τους δεσμούς που τα συνδέουν με την πατρίδα, για την οποία πρέπει να αισθάνονται υπερηφάνεια, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Ιδιαιτέρως είναι μια κατάκτηση για την περιοχή μας, που πραγματικά εντυπωσίασε τους φιλοξενούμενούς μας, που διαφημίζεται έτσι με τον καλύτερο τρόπο και αποκτά τους θερμότερους πρεσβευτές της».»