ΣΠΑΡΤΗ. Το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης με τη συνεργασία της Κινηματογραφικής Λέσχης Σπάρτης «ΡΟΔΟΝ» , οργανώνει σειρά θερινών προβολών «Κάτω από τα αστέρια», σε μια προσπάθεια να γνωρίσει το κοινό της πόλη μας επιλεγμένες δημιουργίες της Έβδομης Τέχνης - πέραν του παλιού ελληνικού κινηματογράφου (που, στο κάτω-κάτω, προβάλλεται σε αφθονία εδώ και πολλά χρόνια απ’ όλο το φάσμα των τηλεοπτικών καναλιών) και των ευπώλητων χολυγουντιανών παραγωγών (που, επίσης, κυκλοφορούν παντού)….

Ο συμβολισμός και ο απώτερος στόχος αυτών των θερινών προβολών στη «γειτονιά» του τελευταίου θερινού σινεμά της πόλης –του κατεδαφισμένου πριν λίγα χρόνια «Ρόδον» δεν είναι άλλος από τη δημιουργία ενός δημοτικού θερινού σινεμά, όπως και τη λειτουργία, στο πλαίσιο των πολιτιστικών οργάνων του Δήμου, Δημοτικής Ταινιοθήκης και Κινηματογράφου.

Οι προβολές πραγματοποιούνται στο προαύλιο του 2ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης από τις 19 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου, κάθε Τρίτη ( με ταινίες δημιουργών του σύγχρονου Ελληνικού Κινηματογράφου) και Πέμπτη (με ταινίες του Παγκόσμιου Κινηματογράφου), με ώρα έναρξης των προβολών 9.15 μμ.

Το αναλυτικό πρόγραμμα προβολών είναι το ακόλουθο:

ΘΕΡΙΝΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΙΝΕΜΑ 2016
Προβολές κάτω από τα αστέρια

Διοργάνωση:
Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού & Περιβάλλοντος Δήμου Σπάρτης με την συμπαράσταση της Κινηματογραφικής Λέσχης «ΡΟΔΟΝ»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ

Πέμπτη 28/7/2016, ώρα 21.15

«Δευτέρες με λιακάδα» του Φερνάντο Λεόν ντε Αρανόα
Σε μια παραθαλάσσια πόλη της Ισπανίας που πλήττεται από την ανεργία, μια παρέα απολυμένων εργατών συγκεντρώνονται κάθε βράδυ στο ίδιο μπαρ, ενώ τις καθημερινές αντιμετωπίζουν την αναμονή στο ταμείο ανεργίας και στα γραφεία ευρέσεως εργασίας. Κοινωνικός σχολιασμός και γλυκόπικρο χιούμορ σε μια μεγάλη εμπορική επιτυχία στην Ισπανία. Τιμήθηκε με 5 βραβεία Γκόγια (μεταξύ των οποίων καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας κι ερμηνείας για τον Χαβιέρ Μπαρδέμ) και προτάθηκε για ξενόγλωσσο Όσκαρ

Τρίτη 2/8/2016, ώρα: 21.15
«Ας περιμένουν οι γυναίκες» του Σταύρου Τσιώλη

Τρεις μπατζανάκηδες, καθ' οδόν για τη Θάσο όπου παραθερίζουν οι γυναίκες τους, καθυστερούν συνεχώς το ταξίδι τους, με πρόσχημα ερωτικά ειδύλλια (αληθινά και φανταστικά) που συναντούν στο δρόμο τους. Αφού οι γυναίκες τους μπορούν να περιμένουν, αυτοί μπορεί και να μη φτάσουν κοντά τους ποτέ…
Φοβεροί διάλογοι αντλημένοι από την καθημερινότητα, σε μια από τις πιο "συγκροτημένες" σεναριακά ταινίες του Τσιώλη.

Πέμπτη 4/8/2016, ώρα 21.15
«Οι τρεις υποσχέσεις» του Εμίρ Κουστουρίτσα

Ο Κουστουρίτσα ζωντανεύει την υπέροχη γιουγκοσλαβική ύπαιθρο και εξυμνεί τις ανθρώπινες σχέσεις με μια τρυφερή ιστορία που συγκινεί και ξαφνιάζει.
Ο Τσανέ ζει με τον παππού του και την αγελάδα τους τη Σβέτκα, σ’ έναν απομονωμένο λόφο. Εκτός από το γείτονά τους το δάσκαλο, είναι οι μόνοι κάτοικοι του χωριού. Μια μέρα ο παππούς του Τσανέ, του λέει ότι πεθαίνει. Τον βάζει να του υποσχεθεί ότι θα διασχίσει τους 3 λόφους για να φτάσει στην κοντινότερη πόλη και να πουλήσει τη Σβέτκα στην αγορά. Με τα χρήματα θα πρέπει ν’ αγοράσει μια εικόνα, με τα υπόλοιπα ό,τι θέλει και τέλος θα πρέπει να γυρίσει στο σπίτι έχοντας βρει νύφη. Στην πόλη, ο Τσανέ καταφέρνει να εκπληρώσει το πρώτο μέρος των υποσχέσεών του, όμως το δύσκολο είναι να γυρίσει σπίτι με γυναίκα!!! Τότε γνωρίζει τη Ζάσνα που έχει αργήσει για το σχολείο όπως πάντα...

Πέμπτη 11/8/2016, ώρα 21.15
«Και τα σπουργίτια τραγουδούν» του Ματζίντ Ματζιντί

Απολυμένος από τη δουλειά του στο χωριό γιατί "έχασε" μια στρουθοκάμηλο, ο Καρίμ αναγκάζεται να δουλεύει στην Τεχεράνη ως παράνομος μεταφορέας. Προσπαθώντας με κάθε τρόπο να συντηρήσει την οικογένειά του, αρχίζει σιγά σιγά να χάνει την εντιμότητα, την καλοσύνη και την ψυχική του ηρεμία.

Τρίτη 16/8/2016, ώρα: 21.15
Ελληνικές ταινίες μικρού μήκους

Λεπτομέρειες για την προβολή αυτή θα ανακοινωθούν όταν οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα.