ΛΑΚΩΝΙΑ. Ο Προφήτης Ηλίας είναι χτισμένος στο υψηλότερο σημείο της Πελοποννήσου, στην κορυφή του Ταϋγέτου. Η θέα από εκεί, καθηλωτική! Από τα κοντινά ως τα μακρινά, ολόκληρη η Πελοπόννησος στα πόδια σου και ο ορίζοντας με καθαρό καιρό στην Κρήτη!

Το εκκλησάκι του Αϊ-Λια στην κορυφή του Ταΰγετου, λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στα 2.407 μ., δεν έχει στέγη, είναι όμως πολύ φιλόξενο για τους προσκυνητές και τους ορειβάτες που τη σημερινή ημέρα και άλλες κατά τη διάρκεια της χρονιάς πραγματοποιούν πεζοπορία διάρκειας σχεδόν 3 ωρών από το καταφύγιο για να το φτάσουν.

Κάθε χρόνο, ανήμερα της γιορτής του Προφήτη Ηλία, πεζοπόροι από τη Λακωνία και τη Μεσσηνία κυρίως συναντιούνται στο υψηλότερο σημείο του Ταϋγέτου, σε αυτό το ξωκκλήσι όπου γίνονταν κάποτε αρραβώνες, βαφτίσεις, ακόμη και γάμοι. Το ορειβατικό προσκύνημα του Αϊ-Λιος έχει ταυτιστεί με τη λειτουργία στο πέτρινο ξωκκλήσι, όπου καίγεται το κερί και το λιβάνι των προσκυνητών. Μέσα σε αυτό βρίσκουν καταφύγιο οι ιδρωμένοι ορειβάτες, όταν τους δέρνει ο άνεμος…