Γράφει ο Νίκος Μπακής

Από δω το πήγαν, από εκεί το πήγαν οι Άγγλοι, έκαναν και πάλι το θαύμα τους. Κατάφεραν να κάνουν άνω κάτω το διαδίκτυο και τον διεθνή τύπο, να κάνουν τους πάντες να παραμιλάνε με τα τερτίπια τους. Αφορμή τούτη τη φορά, το περιβόητο BREXIT ενώ την ίδια στιγμή η υπόλοιπη Ευρώπη μάχεται να βρει λύσεις για να βγει από το οικονομικό της αδιέξοδο.

Μπορεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος να προκάλεσε πονοκέφαλο στην Ευρώπη, είναι εξάλλου διαδικαστικό θέμα η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε, αλλά εκείνο που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν ήταν άλλο από μια ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό του Ευρωκοινοβουλίου στο Twitter : η σημαία της Ε.Ε. με ένα λιγότερο αστέρι!

Την συγκεκριμένη κοινοποίηση ακολούθησε νεότερη σύμφωνα με την οποία ο λογαριασμός ήταν "χακαρισμένος" και ότι η αφαίρεση του αστεριού (προφανώς της Βρετανίας) δεν αποτελεί επίσημη θέση του Ευρωκοινοβουλίου.

Με αφορμή το show των Άγγλων (φημίζονται άλλωστε για το black χιούμορ τους) το οποίο και θα χαρακτήριζα λείαν επιεικώς "κακόγουστη φάρσα", ασχολήθηκα διεξοδικότερα με την σημασιολογία του Ιερότερου Συμβόλου της Χώρας μας, την Γαλανόλευκη σημαία. Γι’ αυτήν την Γαλανόλευκη έχουν ειπωθεί ιστορίες, έχει χυθεί αίμα, χιλιάδες ψυχές θυσιάστηκαν στο βωμό της Ελευθερίας, για έναν και μοναδικό σκοπό, να μπορούμε εμείς σήμερα να ζούμε ελεύθεροι.

Ως μαθητές, διδαχθήκαμε από τα σχολικά μας βιβλία ότι: «Η εθνική σημαία της Ελλάδας υιοθετήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 1978 επί Κυβερνήσεως Κωνσταντίνου Καραμανλή. Περιέχει εννέα ισοπαχείς, οριζόντιες και εναλλασσόμενες λευκές και κυανές παράλληλες λωρίδες. Μέσα σε ένα κυανό τετράγωνο στο πάνω προΐστιο μέρος, υπάρχει ένας λευκός σταυρός. Οι εννέα λωρίδες αντιστοιχούν στις συλλαβές της ιστορικής φράσης «Ελευθερία ή Θάνατος» και στο γαλάζιο της θάλασσας του Αιγαίου και το λευκό των κυμάτων. Ο δε σταυρός συμβολίζει τον σταυρό του χριστιανισμού και της ορθόδοξης πίστης, όπως και ο σταυρός στον ιστό, το επίσημο θρήσκευμα της χώρας, τον χριστιανισμό».

Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Δυστυχώς, θα σας απογοητεύσω. Στην πραγματικότητα, η Γαλανόλευκη αποτελεί αντιγραφή της σημαίας των άγγλων αποικιοκρατών. Συγκεκριμένα, παραλλαγή της Ελληνικής σημαίας ήταν η σημαία της East India Company (Εταιρεία των Ανατολικών Ινδιών) από το έτος ιδρύσεώς της το 1600 μέχρι το 1707. Μιάς εταιρείας, η οποία καταλήστευσε τον πλούτο της Ινδίας (βαμβάκι, αλάτι κ.λπ.) και πραγαμτοποίησε κατ' επανάληψη ομαδικές δολοφονίες αμάχων.

Η σημαία εκείνη αποτελείτο αρχικά από έξι κόκκινες και πέντε λευκές οριζόντιες λωρίδες, που αργότερα μειώθηκαν σε πέντε και τέσσερις αντίστοιχα. Ο σταυρός επάνω αριστερά αντιστοιχούσε στον Άγιο Γεώργιο και συμβόλιζε το Βασίλειο τής Αγγλίας. Η σημειολογική πλευρά της επιλογής της μορφής της σύγχρονης ελληνικής σημαίας που έγινε από τον εκφραστή της αγγλικής πολιτικής Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο, ήταν η ανάδειξη της χώρας πριν ακόμη απελευθερωθεί από τους οθωμανούς σε προτεκτοράτο των Άγγλων!

Εκ πρώτης όψεως λοιπόν, οι δυο σημαίες είναι πανομοιότυπες, η διαφορά μεταξύ τους είναι μόνο στα χρώματα, η ελληνική έχει γαλάζια και λευκά χρώματα, ενώ η ινδική κόκκινα και λευκά. Κι όμως, κάποιος κακοπροαίρετος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι οι Έλληνες έκλεψαν τη σημαία από τους Ινδούς, όπως ακριβώς συνέβη και με τον δικέφαλο αετό, το κατεξοχήν σύμβολο του Βυζαντίου, τον οποίον έκλεψαν οι Αλβανοί.

Αξίζει ακόμα να σημειωθεί ότι τα χρώματα της σημαίας της σύγχρονης Ελλάδας (γαλάζιο και άσπρο) καθορίστηκαν από τον βασιλιά Όθωνα, για να ταιριάζουν με τα χρώματα της σημαίας της Βαυαρίας.

Γεγονός είναι ότι στη σύγχρονη Ελληνική Ιστορία η πρώτη Ελληνική σημαία, η οποία μοιάζει με την σημερινή, δημιουργήθηκε αναμφισβήτητα από τους Μανιάτες για την Επανάσταση. Στις 17 Μαρτίου του 1821 στην Αρεόπολη συγκεντρώθηκαν οι πρόκριτοι της Μάνης και όλοι οι ένοπλοι Μανιάτες με αρχηγό τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, που είχε εκλεγεί αρχηγός από τη Συνέλευση των Κιτριών. Εκεί μετά τη δοξολογία, μπροστά στον Ιερό Ναό των Ταξιαρχών, ύψωσαν το λάβαρο του Αγώνα, δηλαδή τη Μανιάτικη Σημαία. Η σημαία ήταν λευκή, με μπλε σταυρό στη μέση. Στη πάνω πλευρά έγραφε «ΝΙΚΗ ΄Η ΘΑΝΑΤΟΣ» και στην κάτω το ένδοξο «ΤΑΝ ΄Η ΕΠΙ ΤΑΣ».

Εκεί κήρυξαν τον πόλεμο στην Τούρκικη αυτοκρατορία. Η σημαία τους έγραφε «ΝΙΚΗ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ» και όχι «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ» επειδή η Ελευθερία για τους Μανιάτες ήταν δεδομένη. Επανάσταση έκαναν οι υπόλοιποι Έλληνες που διεκδικούσαν την Ελευθερία τους.

Στις 15 Μαρτίου 1822 εκδόθηκε με αριθμό 540 η απόφαση της Προσωρινής Διοίκησης υπογεγραμμένη από τον πρόεδρο Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο, με την οποία καθοριζόνταν η μορφή της σημαίας. Για την ακρίβεια καθορίστηκαν τρείς τύποι σημαιών: μία πολεμική για την ξηρά (γαλάζια με μεγάλο άσπρο σταυρό) και δύο για τη θάλασσα: εμπορική (γαλάζια με άσπρο τετράγωνο επάνω αριστερά και γαλάζιο σταυρό εντός του) και πολεμική (γαλάζια, και ακριβώς ίδια στη μορφή με τη σημερινή σημαία, που γνωρίζουμε). Από τότε μέχρι σήμερα ακολούθησε σειρά διαταγμάτων, που επέφεραν διάφορες παραλλαγές στους τύπους και τις διαστάσεις τών σημαιών (προσθαφαιρέσεις βασιλικών παρασήμων, στεμμάτων, εικόνας του αγ. Γεωργίου κ.λπ.).

Ερωτήσεις σε εποχή κρίσεως:

• Η Ελληνική σημαία είναι όντως κατασκεύασμα των Άγγλων;

• Χρωστάμε ακόμα τα δάνεια της Αγγλίας εν έτη 2016;

• Η Ελλάδα είναι κράτος δημοκρατικό ή άλλη μία αποικία – company (εταιρεία) της βασίλισσας της Αγγλίας;

Ο προβληματισμός δικός σας.