Την απόλυτη στήριξη του υπουργού Περιβάλλοντος και της Κυβέρνησης έχει ο Δήμος Σπάρτης στον «δρόμο» που έχει επιλέξει να διαχειριστεί τα στερεά απόβλητα. Ο υπουργός κ. Τσιρώνης ξεκαθάρισε ότι η Δημοτική Αρχή Σπάρτης κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και γι’ αυτό θα έχει τη θεσμική και τεχνοκρατική στήριξη για πετύχει το συντομότερο δυνατό τα αποτελέσματα (οφέλη) του Σχεδίου της.

ΣΠΑΡΤΗ. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τσιρώνης βρέθηκε στη Σπάρτη την Παρασκευή και το Σάββατο 3 και 4/6 προκειμένου να ενημερωθεί από τον Δήμαρχο και τους συνεργάτες του για το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων που είναι ήδη σε εξέλιξη.

Ο υπουργός δήλωσε ικανοποιημένος από την επιλογή του Δήμου η οποία είναι στη λογική και τη φιλοσοφία της Κυβέρνησης, της Ευρώπης αλλά και της Παγκόσμιας Κοινότητας που προσβλέπει πλέον στην Κυκλική Οικονομία.

Αναφέρθηκε στο νέο Εθνικό Σχέδιο για την ανακύκλωση σύμφωνα με το οποίο το 50% των στερεών αποβλήτων πρέπει να εκτρέπεται σε ανώτερη διαχείριση – αξιοποίηση.

Ανέφερε ότι 3 νέα Νομοσχέδια έρχονται να στηρίξουν τόσο τη Διαχείριση όσο και αυτή καθ΄αυτή την ανακύκλωση. Υπογράμμισε δε ότι στην Πελοπόννησο υπάρχει καθυστέρηση στον Περιφερειακό Σχεδιασμό με αποτέλεσμα να έχουν «κολλήσει» όλες οι εξελίξεις και επεσήμανε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι μια θλιβερή εξαίρεση που δεν έχει βρει ούτε τη λύση για τους ΧΑΔΑ που λειτουργούν παράνομα, όπως αυτός της Σπάρτης. «Παρ’ όλα αυτά εμείς έχουμε εναλλακτική προσωρινή λύση στα πλαίσια του Εθνικού Σχεδίου» τόνισε ο υπουργός.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του notospress.gr είπε ότι κάθε υπουργός δεν εκφράζει τον εαυτό του αλλά την Κυβέρνηση και θύμισε ότι οι Διυπουργικές έχουν πλέον θωρακίσει τις εξελίξεις αφού σε αυτές συμμετέχουν και εκφέρουν άποψη και όλοι οι Δήμαρχοι.

Σχετικά με τον Δήμο Σπάρτης ανέφερε ότι «αξίζει τα συγχαρητήρια» διότι μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες καταλήγει σε πολιτικές που τελικά ωφελούν τον πολίτη και το περιβάλλον.

«Ο Δήμος Σπάρτης έχει ορθή αντίληψη και πρακτική για τη διαχείριση και οι δημότες πρέπει να τον εμπιστευθούν και να τον στηρίξουν» είπε ο υπουργός. Το Σχέδιο για Διαλογή στην Πηγή και Αποκομιδή πόρτα – πόρτα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και είναι σαφώς θεμελιωμένο και νομιμοποιημένο ως συστατικό μέρος του Περιφερειακού Σχεδιασμού. Μάλιστα δεν δίστασε να πει ότι «τα οφέλη που προκύπτουν από Τοπικά Σχέδια όπως αυτό του Δήμου Σπάρτης δίνουν το κίνητρο στην Κεντρική Εξουσία να στηρίξει και να διανείμει και πόρους και τεχνογνωσία όπου και όταν που χρειάζονται». Στο μόνο σημείο που δεν μπόρεσε να δεσμευτεί είναι αυτό της ταχύτητας των αδειοδοτήσεων που διέπουν κάθε υποδομή και ενέργεια του Δήμου.

Με σαφήνεια τόνισε ότι «ο Δήμος Σπάρτης και κάθε Δήμος δεν είναι υποχρεωμένος να υπαχθεί σε ένα Περιφερειακό Σχεδιασμό αν κρίνει ότι μπορεί να διαχειριστεί μόνος τα στερεά απόβλητα μέσα στο πλαίσιο που ορίζει ο Εθνικός Σχεδιασμός». Αυτό φαίνεται πως ισχύει στον Δήμο Σπάρτης. Αντίθετα, όπως είπε, ο προηγούμενος Περιφερειακός Σχεδιασμός στην Πελοπόννησο απαιτούσε την εκτροπή του 60% των αποβλήτων των πολιτών στη λύση ΣΔΙΤ.

Απευθυνόμενος στους πολίτες είπε ότι οι ηλικιωμένοι ξέρουν από παράδοση να αξιοποιούν τα υλικά όπως και τα παιδιά που μαθαίνουν εύκολα. Αυτοί που πρέπει να προσπαθήσουν είναι οι ηλικίες 20-40 που έζησαν μέσα σε ένα καθεστώς αρνητικό τόσο για την εξοικονόμηση πόρων όσο και για την αξιοποίηση των υλικών που «ενώ τα αγοράζουμε κάποιοι θέλουν να τους πληρώσουμε για να τα αποσύρουν» είπε χαρακτηριστικά.

«Ο Δήμος Σπάρτης ολοκληρώνει το Σχέδιό του στην πόλη της Σπάρτης, επεκτείνει το Σχέδιο στα χωριά, προχωρά στην αγορά έκτασης για εγκατάσταση των υποδομών Διαχείρισης και σχεδιάζει το κλείσιμο κα την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ στο Αφισού. Με καμπάνια ενημέρωσης και προγράμματα εκπαίδευσης θα προκαλέσει την ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών» είπε ο Δήμαρχος Σπάρτης Β. Βαλιώτης, έχοντας απ’ ότι διεφάνη την αμέριστη στήριξη του Υπουργού Περιβάλλοντος.

Δείτε το video-απόσπασμα της κοινής συνέντευξης τύπου Βαλιώτη-Τσιρώνη.