ΣΠΑΡΤΗ. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και στο πλαίσιο ενημερωτικών εκδηλώσεων ο Δήμαρχος Σπάρτης Βαγγέλης Βαλιώτης απευθύνθηκε στα ΜΜΕ μέσα από τον χώρο του ΧΑΔΑ Αφισιού ο οποίος, αν και λειτουργεί παράνομα, έχει σε μεγάλο βαθμό αποκατασταθεί.

Ο Δήμαρχος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι ο Δήμος, με τη βοήθεια των δημοτών θα κατορθώσει να πετύχει την ανακύκλωση των απορριμμάτων με διαλογή στην πηγή και αποκομιδή πόρτα – πόρτα.

Σχετικά με τον ΧΑΔΑ κ Βαλιώτης τόνισε ότι χρειάζεται ισχυρή χρηματοδότηση, πολλών εκατ, ευρώ για την ολική και όχι φαινομενική αποκατάστασή του. Ο ΧΑΔΑ θα κλείσει για αποκατάσταση μέσα στο 2016 και το έργο αποκατάστασης θα αναλάβει ο Δήμος, μέσα από Προγράμματα του ΕΣΠΑ. Εν τω μεταξύ θα έχει ολοκληρώσει το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων «Διαλογή στην πηγή και αποκομιδή πόρτα – πόρτα». Μέσα στον μήνα Ιούνιο ο Δήμος θα προχωρήσει σε αγορά έκτασης σε μια από τις περιοχές Ξηροκάμπι, Ανώγεια, Αγόριαννη ή Καρυές όπου θα προχωρήσει σε εγκαταστάσεις για εγκατάσταση ΚΔΑΥ, Κομπόστ ή και Μεταφόρτωσης. Οι περιοχές αυτές έχουν προκύψει από εκδήλωση ενδιαφέροντος ιδιοκτητών και μετα από αυτοψία έχουν κριθεί κατάλληλες.

Ο Δήμαρχος Σπάρτης αναφερόμενος στα δημοτικά τέλη καθαριότητας σημείωσε ότι σήμερα στη Σπάρτη είναι τα χαμηλότερα στην Περιφέρεια (Δ. Σπάρτης 1,20, Δ. Αν. Μάνης 1,58, Δ. Ναυπλίου 1,30, Δ. Καλαμάτας 1.59, Δ. Πάτρας 1.79). Όμως υπογράμμισε ότι ο Δήμος υποχρεωθεί λόγω εφαρμογής ΣΔΙΤ στην Περιφέρεια να παραδίδει τα απόβλητα στο εργοστάσιο της Σκάλας θα αναγκαστεί να διπλασιάσει τα τέλη (+100%) αφού κάθε χρόνο πρέπει να καταβάλει 1 εκατ. €.

Τέλος ευχαρίστησε τους δημότες της Σπάρτης για την συμμετοχή τους στην ανακύκλωση η οποία άμεσα θα διευρυνθεί και στα χωριά του Δήμου Σπάρτης. Σύντομα μάλιστα θα ξεκινήσουν και συνελεύσεις με τους πολίτες της πόλης και των χωριών για το θέμα.

Δείτε σε λίγο λεπτομέρειες από τη συνέντευξη τύπου του Δημάρχου Σπάρτης, Βαγγέλη Βαλιώτη.