ΣΠΑΡΤΗ. Το έργο με τίτλο «Προστασία, Διαμόρφωση, Ανάδειξη και Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων της Σπάρτης», ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτικής Ελλάδας-Πελοποννήσου-Ιονίων Νήσων 2007-2013» και με προϋπολογισμό 1.177.157,36 ευρώ, ξεκίνησε να υλοποιείται απολογιστικά και με αυτεπιστασία από την Ε Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων τον Απρίλιο του 2011 και ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο του 2015 από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας. Η υλοποίηση του έργου είχε ως στόχο τη διαμόρφωση ενός οργανωμένου και επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου που αποδόθηκε στο κοινό, στη Σπάρτη και τους πολίτες της.

Οι επεμβάσεις στα ενταγμένα στο έργο μνημεία συμβάλλουν στην προστασία και ανάδειξή τους καθώς και στη διατήρηση της αυθεντικότητάς τους. Στόχος επίσης του έργου υπήρξε η αναβάθμιση της αισθητικής και διδακτικής αξίας των υλικών καταλοίπων του κεντρικού αρχαιολογικού χώρου της αρχαίας Σπάρτης και η δημιουργία ενός λειτουργικού και εύκολα αναγνώσιμου αρχαιολογικού συνόλου για το κοινό, την πόλη και τους πολίτες της.

Η Ακρόπολη της αρχαίας Σπάρτης εκτείνεται βόρεια της σύγχρονης πόλης και προστατεύεται από τη θεσμοθετημένη Ζώνη Α Απόλυτου Προστασίας. Περιλαμβάνει το λόφο της Ακρόπολης και το ύψωμα του Παλαιοκάστρου που εκτείνεται στα ανατολικά της. Στο έργο έχουν ενταχθεί σημαντικά μνημεία της Ακρόπολης και της Αγοράς, του θρησκευτικού και διοικητικού κέντρου της αρχαίας Σπάρτης και της βυζαντινής Λακεδαιμονίας, τα οποία έχουν έρθει στο φως από την αρχαιολογική σκαπάνη από τα τέλη του 19ου αιώνα έως και πρόσφατα.

Οι εργασίες και οι επεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του έργου είναι οι ακόλουθες: εργασίες πεδίου (αποχωματώσεις, επιχωματώσεις, αποψιλώσεις, καθαρισμοί), εργασίες προστασίας και ανάδειξης (αρμολογήματα, μικροστερεώσεις λιθοδομών, αναστηλωτικές εργασίες, αποκαταστάσεις και ανακτήσεις, υποστύλωση και αντιστήριξη των αρχαιοτήτων), περίφραξη του αρχαιολογικού χώρου και εργασίες έρευνας και τεκμηρίωσης των μνημείων (φωτογραφική και σχεδιαστική αποτύπωση, έκδοση ενημερωτικού υλικού). Στον αρχαιολογικό χώρο και στα επιμέρους μνημεία τοποθετήθηκαν πινακίδες σήμανσης και πληροφόρησης, διαμορφώθηκαν διαδρομές περιήγησης και πλατώματα ανάπαυσης και θέασης για τους επισκέπτες καθώς και υπαίθριες εκθέσεις αρχιτεκτονικών μελών.

Δείτε εκπληκτικές φωτογραφίες από την Ακρόπολη της Σπάρτης στο φωτορεπορτάζ του notospress που επιμελήθηκε ο Νίκος Μπακής.