Η κοινωνική δικτύωση έχει μπει πια για τα καλά στη ζωή μας. Αμερικανικές έρευνες δείχνουν ότι τουλάχιστον 1 στους 4 ανθρώπους διατηρεί προφίλ σε ένα τουλάχιστον από τα twitter, facebook κλπ με το Facebook να απαριθμεί περισσότερους από 1,3 δισεκατομμύρια χρήστες.

Τα κοινωνικά δίκτυα αποτελούν αναμφισβήτητα εύκολο, γρήγορο και ανέξοδο τρόπο να βρεθούν κοντά άνθρωποι που βρίσκονται μακριά οποιαδήποτε στιγμή. Δίνουν τη δυνατότητα αλληλεπίδρασης μεταξύ πολιτισμών, ανθρώπων, συνηθειών. Επιπλέον, καλύπτουν ανάγκες για άμεση ενημέρωση, ψυχαγωγία, ανταλλαγή απόψεων, νέες γνωριμίες, φλερτ ακόμα και σχέσης. Αποδίδουν όμως τόσα θετικά;

Ειδικοί λένε ότι επειδή ακριβώς στα κοινωνικά δίκτυα προβάλλουμε τον καλύτερο εαυτό μας και τις καλύτερες στιγμές του, δημιουργούμε μια εικόνα ευτυχίας στην οποία καθόλου δεν χωρούν ρουτίνα, προβλήματα και στεναχώριες. Όσο περισσότερο χρόνο αφιερώνει κανείς σε αυτά λοιπόν, τόσο περισσότερο πείθεται πως όλοι γύρω του είναι πολύ ευτυχισμένοι. Και η πίστη αυτή που έρχεται σε κόντρα με τη δική του πραγματικότητα τον οδηγεί τελικά στην απομόνωση αφού του δημιουργούν πολύ ισχυρούς φόβους για τις αληθινές συναναστροφές.

Μαρτυρίες χρηστών βέβαια συγκλίνουν στο γεγονός πως οι ανθρώπινες σχέσεις βελτιώνονται και βοηθούνται όταν ξέρει κανείς να χρησιμοποιήσει λελογισμένα τα κοινωνικά δίκτυα και όταν σε αυτά είναι ο εαυτός του. Άνθρωποι που ζουν σε άλλες ηπείρους συνομιλούν και διατηρούνται σε επαφή χάρη σε αυτά, άλλοι που χάθηκαν πριν χρόνια ξανασμίγουν ενώ υπάρχουν σχέσεις που ξεκίνησαν από το Facebook για να καταλήξουν στο γάμο!

Τελικά είναι όλα θέμα χρήσης ή τα κοινωνικά δίκτυα είναι λόγω κατασκευής ευλογημένα ή καταδικασμένα να λειτουργούν με συγκεκριμένο τρόπο; Ψηφίστε στη νέα ψηφοφορία του notospress:

Τελικά η κοινωνική δικτύωση οδηγεί στην απομόνωση ή στην κοινωνικοποίηση και την επαφή;
-Απομόνωση
-Κοινωνικοποίηση
-Εξαρτάται
-ΔΓ/ΔΑ