ΚΥΠΑΡΙΣΣΙ. Το 1ο Αναρριχητικό Φεστιβάλ στο Κυπαρίσσι ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία, «εγκαινιάζοντας» έτσι το Κυπαρίσσι ως νέο αναρριχητικό προορισμό και τοποθετώντας το σε περίοπτη θέση στο χάρτη της παγκόσμιας αναρρίχησης. Περίπου 100 εγγεγραμμένοι αναρριχητές συμμετείχαν στο φεστιβάλ, ενώ συνολικά στην εορταστική βραδιά στο ξενοδοχείο Cavo Kortia παραβρέθηκαν περισσότερα από 400 άτομα, μεταξύ των οποίων κάτοικοι του Κυπαρισσίου, μέλη ορειβατικών συλλόγων της Πελοποννήσου και μέλη Κυπριακών ορειβατικών συλλόγων.

Το Κυπαρίσσι περίμενε πολύ ώστε φέτος, τελικώς, να υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα διάνοιξης αναρριχητικών διαδρομών με επικεφαλής τον Άρη Θεοδωρόπουλο. Στην ομάδα διάνοιξης διαδρομών συμμετείχαν οι Γιάννης Τορέλλι, Claude και Christine Remy, Angy Eiter, Bernie Ruech, Claude Idoux, Γιάννης Μεταξωτός, και Κατερίνα Ρούσσου.

Κι ενώ η αναρρίχηση είναι «η κατάκτηση του ανώφελου» και δεν προσφέρει κάποια πραγματική χρησιμότητα στην ευρύτερη κοινωνία, αυτή τη φορά, όμως, δόθηκε η ευκαιρία στους αναρριχητές να φανούν πραγματικά χρήσιμοι μέσα από το άθλημά τους. Η σωστή ανάπτυξη του αναρριχητικού τουρισμού έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να δώσει ζωή σε έναν απομονωμένο τόπο σαν το Κυπαρίσσι, παρατείνοντας την τουριστική περίοδο στην άνοιξη και το φθινόπωρο και δημιουργώντας επαγγελματικές ευκαιρίες για τους κατοίκους, ίσως και ένα ισχυρό κίνητρο για τους νέους που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν το χωριό τους να επιστρέψουν.

Μαραθώνιος αναρρίχησης
Το Σάββατο έλαβε χώρα ένας μίνι-μαραθώνιος αναρρίχησης σε δυο κατηγορίες διαδρομών.
1η κατηγορία: διαδρομές μέχρι και 7a, 2η κατηγορία: διαδρομές από 7a και πάνω.

Αναρριχητικές διαδρομές
Μέχρι σήμερα έχουν ανοιχτεί περίπου 130 διαδρομές στο Κυπαρίσσι, μοιρασμένες σε 6 πανέμορφα πεδία, με σκιά είτε το πρωί είτε το απόγευμα. Υπάρχουν διαδρομές και πεδία για όλα τα επίπεδα βαθμολογιών, ξεκινώντας από το εύκολο πεδίο Καστράκι (που βρίσκεται μέσα στον οικισμό) έως το πεδίο κορυφαίων δυσκολιών Μπαμπάλα. Πληροφορίες για τις νέες διαδρομές στο Κυπαρίσσι μπορείτε να βρίσκετε στις ιστοσελίδες vrahomania.gr (Ελληνικά) και climbgreece.com (Αγγλικά).

Εκδήλωση

Το Σάββατο 3/10 το βράδυ, έλαβε χώρα μια όμορφη γιορτή μέσα σε πολύ θερμό κλίμα. Οι περίπου 400 συμμετέχοντες απόλαυσαν δωρεάν πλούσιο μπουφέ με παραδοσιακά φαγητά και προϊόντα, τα περισσότερα από τα οποία ήταν ευγενική χορηγία των ιδιοκτητών του Cavo Kortia και ξεπερνούσαν κατά πολύ το λιτό προϋπολογισμό της εκδήλωσης.

Ο οικοδεσπότης και δήμαρχος Μονεμβασιάς κ. Ηρακλής Τριχείλης πρόσφερε τιμητική πλακέτα στην Angy Eiter, την επίσημη πια «πρέσβειρα» του Κυπαρισσίου στην παγκόσμια αναρριχητική κοινότητα.

Στη συνέχεια πήρε συγκινημένος το λόγο ο αντιδήμαρχος για τη Δημοτική Ενότητα του Ζάρακα κ. Παναγιώτης Τραϊφόρος, ο άνθρωπος που οραματίστηκε και εργάστηκε σκληρά για την υλοποίηση του προγράμματος διάνοιξης διαδρομών και του φεστιβάλ αναρρίχησης, με απώτερο στόχο να επεκτείνει την τουριστική περίοδο και να δώσει ζωή στον τόπο του.

Στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ συμμετείχαν επίσης: η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Αδαμαντία Τζανετέα, ο δήμαρχος Σπετσών Παναγιώτης Λυράκης, ο δήμαρχος Αμαρουσίου και Προέδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης (ΕΟΟΑ) Δημήτρης Γεωργούλης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ορειβασίας Κύπρου (ΚΟΜΟΑΑ) κ. Παύλος Γεωργιάδης. Η βραδιά έκλεισε όμορφα με παραδοσιακούς χορούς από τον τοπικό Πολιτιστικό σύλλογο «Κύφαντα».

Επιπλέον, στο Γιάννη Τορέλλι απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης κ. Δημήτρη Γεωργούλη, βραβεύοντάς τον για τις κορυφαίες επιδόσεις του όλα αυτά τα χρόνια (μεταξύ άλλων, το πρώτο 8b από Έλληνα αναρριχητή το 1995), την τεράστια προσφορά του στην αναρρίχηση στην Ελλάδα, αλλά και για τη συμβολή του στη δημιουργία των αναρριχητικών πεδίων του Κυπαρισσίου.

Τη διοργάνωση του Φεστιβάλ είχε ο Δήμος Μονεμβασίας, η Δημοτική Ενότητα Ζάρακα, το Ίδρυμα Μποδοσάκη, το Κληροδότημα G.Kellis και το climbgreece.com.