Σxετικά με τα αναφερόμενα σε επιστολή της Ι. Καρυτσιώτη Ο.Ε. από την 21/8/2015 στην ιστοσελίδα σας, όπου γίνεται λόγος για την αξιοπιστία των εργαστηριακών εξετάσεων έναντι του ιού της τριστέτσας των εσπεριδοειδών που πραγματοποιούνται από το Εργαστηρίου Ιολογίας του Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, έχουμε να αναφέρουμε τα εξής:

1. Το Εργαστήριο Ιολογίας είναι Επίσημο Εργαστήριο ανάλυσης δειγμάτων του ΥΠΑΠΕΝ σύμφωνα με το ΠΔ 106/9-11-2011 και υπεύθυνο για τους ελέγχους του επιβλαβούς οργανισμού του ιού της τριστέτσας των εσπεριδοειδών [Κ.Υ.Α. 119525/2008 (Β΄ 1131)].

2. Το Εργαστήριο Ιολογίας συμμετέχει με απόλυτη επιτυχία σε όλες τις σχετικές ευρωπαϊκές δι-εργαστηριακές δοκιμές και έχει συνεργαστεί στην κατάρτιση των πρωτοκόλλων του ΕPPO για την ανίχνευση των ιών της τριστέτσας των εσπεριδοειδών (http://archives.eppo.int/EPPOStandards/diagnostics.htm)
και του μωσαϊκού του πεπίνο (http://doi.wiley.com/10.1111/epp.12023). Το Εργαστήριο Ιολογίας έχει την πλήρη επιστημονική επάρκεια, αναγνώριση και ευθύνη για την ορθότητα του αποτελέσματος για τους ανωτέρω οργανισμούς όπως φαίνεται και από την ευρύτερη αποδοχή των αποτελεσμάτων των αναλύσεων που πραγματοποιεί. .

3. Σχετικά με τη διαπίστευση του Εργαστηρίου, τα πρωτόκολλα που εφαρμόζονται είναι τα επίσημα πρωτόκολλα όπως έχουν προταθεί για τη διαπίστευση εργαστηρίων φυτοϋγειονομικού ελέγχου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φυτοπροστασίας (ΕPPΟ). Το Εργαστήριο Ιολογίας είναι ήδη στη διαδικασία διαπίστευσης των συγκεκριμένων μεθόδων, όπως πράττουν και αντίστοιχα εργαστήρια της Ευρώπης (π.χ. Ισπανία, Ιταλία). Εκπρόσωπος του Τμήματος Φυτοπαθολογίας υπεύθυνος για τη διαπίστευση έχει παρακολουθήσει σχετικό σεμινάριο του EPPO στην Αγγλία (2014) και το σύστημα ποιότητας του Εργαστηρίου θα ολοκληρωθεί από τον εξειδικευμένο σύμβουλο του Ινστιτούτου επί του θέματος με την ολοκλήρωση της ανακαίνισης των κτιρίων του Ινστιτούτου.

Όσον αφορά στο πρόσφατο πρόβλημα σχετικά με τον εντοπισμό της τριστέτσας στη Λακωνία το 2014 σε οπωρώνα και το 2015 σε φυτώρια είναι σημαντικό να τονιστεί ότι από την ταυτοποίηση του ιού προέκυψε ότι σε όλες τις περιπτώσεις πρόκειται για το ίδιο στελέχους του ιού, το οποίο είναι νέο για την Ευρώπη και αγνώστου επικινδυνότητας, διαφορετικό από εκείνο της Αργολίδας (Ισπανικό).

Το θέμα, κατά την άποψη μας, χρήζει άμεσης αντιμετώπισης και ιδιαίτερης προσοχής. Για το λόγο αυτό κρίνεται απαραίτητη η άμεση εφαρμογή των φυτοϋγειονομικών διατάξεων όπως προβλέπονται στην ΚΥΑ με αριθ. 121285/665/5-9-2006 (Β΄1416) «Μέτρα επείγοντος χαρακτήρα για τον περιορισμό και την εξάλειψη του επιβλαβούς οργανισμού ιού της τριστέτσας των εσπεριδοειδών».