ΣΠΑΡΤΗ. Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας, 3 Αυγούστου, ο Δήμαρχος Βαγγέλης Βαλιώτης εισηγείται την υπογραφή σύμβασης με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης Α.Ε. προκειμένου ο Δήμος «να διαχειριστεί εναλλακτικά τα δημοτικά απόβλητα».

Σύμφωνα με πληροφορίες του notospress.gr η συγκεκριμένη σύμβαση δεσμεύει τα δύο μέρη έως 31 Δεκεμβρίου του 2016. Πρόκειται για την συνδρομή της Ελληνικής Εταιρείας Ανακύκλωσης με ένα όχημα και 16.500 κάδους έτσι ώστε ο Δήμος Σπάρτης να ξεκινήσει την ανακύκλωση στην αστική και περιαστική περιοχή Σπάρτης. Η ανακύκλωση θα γίνεται σε 4 ρεύματα +2. Δηλαδή η σύμβαση του Δήμου με την ΑΕ θα αφορά στα 4 ρεύματα (γυαλί, πλαστικό, χαρτί, αλουμίνιο) ενώ ο Δήμος θα φροντίζει και τα άλλα 2 ρεύματα, το υλικό που οδηγείται σε κομπόστ και το τελικό υπόλειμμα.

Με την υπογραφή της σύμβασης ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να επιστρέψει στην ΕΕΑΑ ένα όχημα που ήδη χρησιμοποιεί και 500 περίπου κάδους από το σημερινό δίκτυο ανακύκλωσης. Θα λάβει όμως ένα 10τονο όχημα καθώς και καμπάνες και κάδους αποθήκευσης ανακυκλωμένου υλικού.

Η σύμβαση ορίζει 100€ τον τόνο για ανακυκλωμένα υλικά όπως γυαλί, πλαστικό, αλουμίνιο, λευκοσίδερο και 15€ τον τόνο για χαρτί και χαρτόνι.
Ο Δήμος Σπάρτης ζητά την ενίσχυση του ΚΔΑΥ, με το οποίο θα συνεργαστεί, με 65,27€ τον τόνο ανακτούμενου υλικού. Μάλιστα υπογραμμίζεται ότι το ΚΔΑΥ πρέπει να λειτουργεί εντός των ορίων του Δήμου Σπάρτης.
Ωστόσο η ΕΕΑΑ Α.Ε. δηλώνει ότι είναι υποχρεωμένη να διερευνήσει την αγορά μέσω μειοδοτικών προσφορών έως ότου καταλήξει.

Ένα κρίσιμο σημείο
είναι η μη εφαρμογή της ανακύκλωσης σε 4+2 ρεύματα στην περιφέρεια του Δήμου Σπάρτης (χωριά και οικισμοί) όπου πλέον ο Δήμος υποχρεούται να καλύπτει τις ανάγκες αποκομιδής και «ανακύκλωσης» με την σημερινή μέθοδο και λογική που καταλήγει σε ΧΑΔΑ…

Επίσης κρίσιμο ζήτημα είναι ο χρόνος επίτευξης της ανακύκλωσης. Μέσα στους επόμενους 5 μήνες το νέο σύστημα πρέπει να εγκατασταθεί, να λειτουργήσει και να αποδώσει συγκεκριμένα αποτελέσματα δεδομένου ότι λήγει (31.12.15) η προθεσμιακή ανοχή των Ελληνικών Δικαστηρίων για την λειτουργία του ΧΑΔΑ στο Αφισού. Άλλωστε η παύση λειτουργίας του ΧΑΔΑ είναι δέσμευση της Δημοτικής Αρχής ενώπιον της Ελληνικής Δικαιοσύνης.

Επίσης στοίχημα για τον Δήμο Σπάρτης είναι η ευαισθητοποίηση, ενεργοποίηση και αποδοτική συμμετοχή των δημοτών, αφού το σημείο κλειδί του προγράμματος είναι η ανακύκλωση στην πηγή! Αυτό προϋποθέτει πολίτες ενημερωμένους αλλά και διατεθειμένους να συνεργαστούν και να διευκολύνουν τον Δήμο.