ΝΕΑΠΟΛΗ. Η δύναμη της φωτογραφίας νικά ακόμα και την πύρινη λαίλαπα γιατί την αιχμαλωτίζει εις τους αιώνες… Ακόμα και αν αυτή ήταν ο νικητής στην αναμέτρηση των Βατίκων, έρχεται ο φακός να καταγράψει αυτή την αναμέτρηση στην ιστορία και να μετατρέψει την ήττα σε στιγμή που ήδη ανήκει στο παρελθόν.

Μάλιστα, όταν ο φωτογράφος είναι και ρεπόρτερ μπορεί να δώσει την πραγματική διάσταση της αναμέτρησης. Βλέποντας τις εικόνες που τράβηξε ο Τάκης Κούρος για το notospress.gr και για το διεθνές πρακτορείο φωτορεπορτάζ Eurokinisi διαπιστώνει ότι οι άνθρωποι στα Βάτικα δεν νικήθηκαν γιατί πάλεψαν. Κι όταν ξέρεις να παλεύεις μπορείς και να σηκώνεσαι. Και όταν ξέρεις να βλέπεις κατάματα τη συνομωσία της Φύσης και της αδυναμία της θέσης τότε μπορείς να ξανασηκωθείς και να δημιουργήσεις ακόμα πιο καλά, πιο δυνατά πιο αξιοζήλευτα πράγματα.

Η τυπική καταμέτρηση της ζημιάς είναι, φυσικά, αρνητική. Ωστόσο μέσα από τις στάχτες, όπως και μέσα από τα συντρίμμια και τα βιώματα μπορεί να γεννηθεί η δημιουργία σοφότερη.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι φωτογραφίες του Τάκη Κούρου έγιναν πρωτοσέλιδο σε όλες τις μεγάλες εφημερίδες, τα κανάλια και τα site της χώρας.

Το φωτορεπορτάζ Κούρου – notospress.gr θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι «κέρδισε» μεγάλη πρωτιά. Όμως αυτό που κυρίως κέρδισε είναι η εμπειρία να φωτογραφίζεις μια κοινωνία να αντιστέκεται και την ίδια στιγμή να μεταφέρεις την πραγματική εικόνα στον «έξω» κόσμο.

Τις φωτογραφίες δημοσίευσαν πρωτοσέλιδα:

Οι εφημερίδες

Αυγή, Βραδυνή, Δημοκρατία, Realnews, Ριζοσπάστης, Starpress, Πρωϊνός Λόγος, κ.α.

Τα site

News247.gr, in.gr, iefimerida, efsyn, newsbeast.gr, Alphatv.gr, topontiki,gr, ethnos.gr,e-typos.gr, Ant1.gr.tv, Star.gr.tv, naftemporiki.gr, newsit.gr, enikos.gr κ.α.

Τα κανάλια

Αντ1, Star, Alpha κ.α.