ΣΠΑΡΤΗ. Την Δευτέρα 15.6.15 το Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης συζήτησε το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Ο επικεφαλής της ΑΝΑΣΑ Π. Κουμουνδούρος, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Συζητάμε για το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ελλάδα. Για ένα ζήτημα που σήμερα, έν έτη 2015, για τη συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών, των ευρωπαϊκών περιφερειών, των δήμων και των κοινοτήτων, θεωρείται, αν όχι οριστικά λυμένο, τουλάχιστον σε μεγάλο βαθμό οριστικά δρομολογημένο σε μια σύγχρονη, περιβαλλοντική, υπέρ των πολιτών κατεύθυνση.

Το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) που είναι προς διαβούλευση από την σημερινή κυβέρνηση καθορίζει τη στρατηγική, τις πολιτικές και τους στόχους για τη διαχείριση των αποβλήτων σε εθνικό επίπεδο.

Συμπυκνώνει τη ριζικά διαφορετική πολιτική αντίληψη της νέας διακυβέρνησης προς ένα νέο μοντέλο διαχείρισης αποβλήτων σύγχρονο και φιλικό στο περιβάλλον με άξονες προτεραιότητας την αποκέντρωση των δραστηριοτήτων σε δημοτικό επίπεδο και την αναβάθμιση του ρόλου των δήμων στη διαχείριση αποβλήτων και στην ανακύκλωση, τη μικρή κλίμακα των μονάδων επεξεργασίας, την ενθάρρυνση της κοινωνικής συμμετοχής, την προωθημένη και φιλόδοξη στοχοθεσία των ανώτερων μορφών διαχείρισης και κυρίως την διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα.

Η σημερινή συζήτηση- διαβούλευση για την διαχείριση στερεών αποβλήτων είναι σημαντικότατη δράση και φυσικά η σημαντική και επιβεβλημένη συμμετοχή του Δήμου μας. Είναι αρχή μιας μεγάλης προσπάθειας που πρέπει να πετύχει και πρέπει να έχει την πλήρη υποστήριξη και συμμετοχή

Το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει από την δεκαετία του 90 με διαλογή στην πηγή, συμμετοχή των πολιτών. Δυστυχώς παραμένει σε υποτυπώδη κατάσταση έως και σήμερα.

Δεκάδες εκατομμύρια ξοδεύτηκαν κάδοι, φυλλάδια, μελέτες, ημερίδες κλπ και σήμερα ξεκινάμε σχεδόν από την αρχή.
Σε μια Ελλάδα, η οποία θάβει το 81% των αστικών στερεών αποβλήτων της (ΑΣΑ), σύμφωνα με τα ωραιοποιημένα στοιχεία, ήταν ζήτημα χρόνου το να ξεσπάσουν περιστατικά οξείας κρίσης, σε πολλές περιοχές (Πελοπόννησος, Ηλεία, Στερεά, Αν. Μακεδονία και Θράκη, νησιά κλπ.). Και εκεί που υπάρχουν οι χώροι ταφής, ο ένας μετά τον άλλο γεμίζουν. Και η δημιουργία νέων δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση, αφού κανείς δεν τους θέλει κοντά του.

Ο ΧΑΔΑ στ’ Αφυσσού έχει 6 μήνες ζωής σύμφωνα με αυτά που πρόσφατα διαδραματιστήκαν και άρα απαιτούνται δράσεις εδώ και τώρα».