Γράφει ο Ηλίας Μπόνος

Με τον τίτλο «Παίζουν τα ρέστα τους!» το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στη Λακωνία Παναγιώτης Κουμουνδούρος επιχειρεί να δώσει εξήγηση στα τεκταινόμενα. Και κάνει πολύ καλά γιατί οι πολίτες παρακολουθούν ένα μπαράζ αλλαγών κι εξελίξεων και θέλουν ερμηνείες κι εξηγήσεις.

Αναφέρεται στην άμεση έναρξη της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές αλλά δεν ερμηνεύει επαρκώς την παρέμβαση Ομπάμα και την αναφορά του στην «ανάγκη αντιμετώπισης της λιτότητας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο». Ισως πρέπει να μάθουμε το περιεχόμενο της συνομιλίας του Πρωθυπουργού με τον Πλανητάρχη…

Ενώ λοιπόν καταγράφει ως θετικές εξελίξεις τις επαφές Τσίπρα με πιστωτές και Ομπάμα χαρακτηρίζει ως αντίστιξη την πτώση του Χρηματιστηρίου. Δηλαδή το αποδέχεται ως γεγονός που δεν πρέπει να επηρεάζει τον ελπιδοφόρο ξεκίνημα της Κυβέρνησης Τσίπρα γι’ αυτό και χαρακτηρίζει έρπουσα τη φημολογία ότι η Κυβέρνηση δήθεν θα κρατικοποιήσει τις Τράπεζες.

Από το άρθρο συμπεραίνουμε ότι οι Τράπεζες της χώρας δεν θα κρατικοποιηθούν. Συνεπώς οι παλαιοί μέτοχοι των Τραπεζών, που ελέγχουν τις Διοικήσεις, δεν θα πρέπει να ανησυχούν για κάτι τέτοιο, παρά μόνον για την σθεναρή άσκηση των μετοχικών δικαιωμάτων του Δημοσίου. Ωστόσο η παραδοχή και μόνον ότι η πτώση του Χρηματιστηρίου οφείλεται σε έρπουσες φήμες και δήθεν ενέργειες φανερώνει πόσο ευαίσθητος είναι ο τομέας της αγοράς χρήματος και πόσο ευάλωτος στις ορέξεις ή στην ανορεξία των μεγάλων παικτών…

«Η νέα κυβέρνηση εγγυάται το δημόσιο συμφέρον και οποιεσδήποτε κινήσεις θα γίνουν προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των επενδυτών» αναφέρει ο Π. Κουμουνδούρος αφήνοντας έτσι αρκετά περιθώρια για την έναρξη διαλόγου με τους επενδυτές.
Αλίμονο αν το κεφάλαιο που στηρίζει Τράπεζες και Χρηματιστήριο κινηθεί σε έξοδο από τη χώρα και συμπαρασύρει και τους μεσαίους καταθέτες και επενδυτές του Χρηματιστηρίου…

«Είναι, εκ του πονηρού η επιχειρούμενη εκμετάλλευση αποσπασματικών δηλώσεων υπουργών, που προβάλλονται τεχνηέντως εκτός του συνολικού κυβερνητικού πλαισίου» αναφέρει ο Π. Κουμουνδούρος. Είναι όμως και αυτό μέρος του παιχνιδιού της πολιτικής κι επενδυτικής αγοράς που πρέπει να ξέρει να «παίζει» ή να αντιμετωπίζει μια Κυβέρνηση. Γι΄ αυτό και ίσως θα έπρεπε να έχει προτάξει κάθε άλλης τομής την άμεση αλλαγή στα ΜΜΕ, όχι προσώπων αλλά κανόνων λειτουργίας, πλαισίου νομιμότητας, καθεστώτος μονοπωλείων κ.λ.π.

Οι δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ, το φρένο στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και του ΟΛΘ και η παραμονή των αεροδρομίων υπό δημόσιο έλεγχο είναι θέσεις που θέλουν γερό στομάχι και ακόμα και αν υπάρχει σαφές Κυβερνητικό σχέδιο.
Άλλωστε ο εξωστρακισμός των Κινέζων από τον Πειραιά δεν αφορά μόνον την Ελλάδα. Αφορά και την Ευρώπη. Ο Δημόσιος χαρακτήρας της ΔΕΗ έχει να κάνει με τη διασφάλιση ενός φορέα στρατηγικής σημασίας αλλά πάντα εγκυμονεί τον κίνδυνο της αναζωπύρωσης συνδικαλιστικών προκλητικών στρεβλώσεων που «πλήρωσε» ο λαός και ήταν, εν πολλοίς και το άλλοθι για την εισβολή στη ΔΕΗ επενδυτών…

Ο Π. Κουμουνδούρος αναφέρεται σε υπάρχουσες και παρεμβαίνουσες δυνάμεις τις διαφθοράς και της διαπλοκής στην χώρα μας, αλλά δεν τις κατονομάζει, Αυτές οι δυνάμεις αξιώνουν από τον ΣΥΡΙΖΑ (εννοεί την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ) «να στραφεί προς τον ρεαλισμό...» αλλά πέφτουν στο κενό αφού η κοινωνία αποδέχεται την Κυβέρνηση την ώρα που το αστικό πολιτικό σύστημα διαλύεται.
Δεν πρέπει διαφύγει της προσοχής της Κυβέρνησης όλων των Ελλήνων ότι η διάλυση ενός πολιτικού συστήματος, αν και εφόσον συμβεί – γιατί μπορεί να πρόκειται για κινήσεις ανασύνταξης και όχι διάλυσης του – πρέπει να βρει έτοιμη την Κυβέρνηση να την διαχειριστεί και να αποσοβήσει τις συνέπειες που θα έχει, πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά. Γιατί θα έχει…

Είναι δεδομένη πλέον η αδυναμία αλλά και απροθυμία της κοινωνίας να υποστεί ένα νέο σοκ από ανατροπές που μπορεί να είναι πολιτικά μοιραίες αλλά δεν επιτρέπεται να βαρύνουν την προοπτική της.

Ο λαός δεν θα απογοητευτεί από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επειδή θα ελιχθεί στην εφαρμογή του Προγράμματος προκειμένου να προχωρήσει. Άλλωστε οι αλλαγές πρέπει να προβλέπουν και τον κρίσιμο χρόνο κατανόησης και αφομοίωσης από τον λαό αλλιώς τον αιφνιδιάζουν και τον φοβίζουν…

Ο λαός θα απογοητευτεί αν δει να στήνεται πάλι ένα κομματικό κράτος. Θα απογοητευτεί αν δει ότι για να αλλάξει κάτι, το κόστος θα είναι η κομματικοποίηση και η πόλωση της πολιτικής ζωής. Φυσικά θα απογοητευτεί και όταν δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα μετρήσιμο στους βασικούς άξονες της πολιτικής που ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αξιωματική αντιπολίτευση, έθεσε ψηλά σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στη Λακωνία αγωνιούσαν προεκλογικά:
«Το πρόγραμμα που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη είναι αδιαπραγμάτευτο. Ως Κυβέρνηση θα πάνε σε σκληρή διαπραγμάτευση, κούρεμα του χρέους, αναστολή πληρωμής τόκων, εξόφληση χρέους με ρήτρα ανάπτυξης. Για να τα πετύχουμε αυτά χρειαζόμαστε ισχυρή κοινοβουλευτική δύναμη, ισχυρή λαϊκή στήριξη…
Μεγάλη η ανάγκη για επανασύσταση του κράτους…
Οι οφειλές των αγροτών στα ταμεία, στην Δ.Ο.Υ. στις Τράπεζες είναι ασφυκτικές και βασανιστικές.
Το πιο τραγικό είναι ότι η Κυβέρνηση, κτυπά τον τουρισμό, με εντολή της Τρόικας γιατί είναι ο μόνος τομέας που σήμερα φέρνει συνάλλαγμα… Αυτή είναι η κατάντια της Κυβέρνησης σήμερα!
Πρέπει να καταλήξουμε αν για την Σπάρτη θέλουμε Κέντρο Υγείας ή Κ.Υ. αστικού τύπου.
Θα επανεξετάσουμε έργα και σχέδια, την σκοπιμότητα, την σχέση κόστους – οφέλους…»


Κι επειδή ο τίτλος «Παίζουν τα ρέστα τους» μας μεταφέρει στο τραπέζι του σκληρού πολιτικού πόκερ θυμίζουμε πως όταν κάθεται ένας νέος παίκτης στο τραπέζι πρέπει να αλλάζει και η τράπουλα!