Γράφει ο Ηλίας Μπόνος

Είδα ένα σχόλιο στο διαδίκτυο με το οποίο ο σχολιαστής εγκαλεί το Notospress.gr για λογοκρισία.
Θεωρεί ότι το ρεπορτάζ του notospress.gr για την εκδήλωση των 118 είχε λογοκριθεί.
Μάλιστα το καταγγέλλει τόσο στο διαδίκτυο όσο και στο Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού που διοργάνωσε την εκδήλωση.

Το Notospress.gr και το Νότος 94.9 m έκαναν τα ακόλουθα σχετικά με την συγκεκριμένη εκδήλωση:
1. Έντονη προδιαφήμιση της εκδήλωσης
2. Κάλυψη της εκδήλωσης δημοσιογραφικά
3. Μετάδοση ισορροπημένου ρεπορτάζ video.
4. Δημοσίευση πλούσιου φωτορεπορτάζ.
5. Ρεπορτάζ και σχολιασμός στο ραδιόφωνο.
6. Μετάδοση όλης της εκδήλωσης στην βραδινή ζώνη της DR Τηλεόρασης σε όλη την Πελοπόννησο.
7. Παραγωγή σε αντίγραφα όλης της εκδήλωσης που παραδόθηκαν σε συντελεστές της εντελώς δωρεάν.


Μετα από την δημόσια καταγγελία και χαρακτηρισμό από τον Γιώργο Γιαξόγλου
που έλεγε ακριβώς: «Μέρος της εκδήλωσης. Θα έλεγε κανείς λογοκριμένο μιάς και λείπουν σημαντικά τμήματα από την εκδήλωση...Και επειδή δεν παροικούμε εις Ιερουσαλήμ φίλοι του Νότος Πρεςς καλό θα είναι ή να βάλετε όλο ή να το κατεβάσετε....» είμαστε υποχρεωμένοι να αναφέρουμε από την πλευρά μας:

1. Κάποια μέλη του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού είναι εκτός χρόνου και εκτός τόπου και μας αδικούν κατάφορα.

2. Τα notospress.gr και Νότος 94.9 έχουν κριθεί για την ανεξαρτησία και αντικειμενικότητά τους σε καιρούς πιο δύσκολους από τους σημερινούς.

3. Όταν καταγγέλλεις ένα ΜΜΕ ότι λογοκρίνει σημαίνει ότι κάποια υπερκείμενη αρχή επιβάλει την λογοκρισία. Ας μας πει λοιπόν ο καταγγέλλων ποια είναι αυτή η αρχή για να την μάθουμε και μεις.

4.Και με λίγα λόγια στα απλά, σπαρτιάτικα ελληνικά. Δεν φθάνει που, ως ΜΜΕ, βάλαμε πλάτη, για την δυνατή προβολή μιας εκδήλωσης ( από την οποία απείχαν εκατοντάδες πολίτες, αιρετοί, προοδευτικοί αλλά και επαναστάτες της ζάχαρης), μας χρέωσαν κιόλας… ως λογοκριτές!

5. Επειδή η καταγγελία έγινε δημόσια, στο διαδίκτυο και στο Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού καλώ τους συντελεστές της εκδηλώσεις κ. Μεντή και κ. Μητράκο να τοποθετηθούν προκειμένου να καταλάβουμε και εμείς τι ζητούν κάποιοι από τον Τύπο. Ασπάζονται την πρόταση του κ. Γιαξόγλου ότι το Notospress.gr έχει λογοκρίνει της Εκδήλωση;

6. Να σημειωθεί πως σε οτι αφορά στην εκδήλωση για τους 118 το παρόν έδωσαν μόνο δύο ΜΜΕ από τα 15 ΜΜΕ που λειτουργούν στην πόλη… Και αυτά που έδωσαν το παρόν κάποιοι τα «πυροβόλησαν» …

7. Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε 118 λόγους για τους οποίους το Notospress.gr και το Νότος 94.9 Fm δεν πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στα ελεγχόμενα, στα δειλά και στα υποτελικά ΜΜΕ.



Σας θυμίζω ένα από τα κείμενα που γράψαμε στο notospress.gr συνοδευόμενο από πολλές φωτογραφίες, video, τραγούδια, σχολιασμό.

Η χαρμολύπη στο φώς 118 κεριών αντίστασης!

«Τα μάτια υγρά. Ο λαιμός κομπιασμένος. Η σκέψη συγχυσμένη. Ο θυμός στα χείλη. Τα χέρια σφιγμένα.Κοιτάς την ματιά του διπλανού σου και βλέπεις τον συνένοχο σου στη σιωπή, στην αδιαφορία…Κι όμως.
Η λήθη θρηνούσε την Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014. Θρηνούσε γιατί νικήθηκε από την μνήμη και μάλιστα την ιστορική.
Ένας πίνακας φρικαλεοτήτων των Κατοχικών στρατευμάτων πήρε πνοή εθνική και έγινε πίνακας δόξας αλλά και καθρέφτης προβληματισμού και αυτοκριτικής.
Τα γεγονότα συμβαίνουν. Συνεχίζουν να έχουν ισχύ και δύναμη ανάλογα με το πώς τα αντιμετωπίζει η κοινωνία.
Ο Δήμος Σπάρτης διοργάνωσε στο αμφιθέατρο της Βιβλιοθήκης εκδήλωση για την εκτέλεση των 118 Σπαρτιατών από τα στρατεύματα Κατοχής. Μαύρο γεγονός που φαίνεται να εξελίσσεται, μετά από 70 χρόνια σε ορόσημο αντίστασης και αξιοπρέπειας.
Μια μαύρη σελίδα της Σπαρτιατικής ιστορίας αρχίζει να αναβλύζει αρώματα ανοιξιάτικων, πασχαλινών λουλουδιών…
26 Νοέμβρη 1943. Οι κατακτητές με υπόδειξη των δοσίλογων συλλαμβάνουν εκατοντάδες πατριώτες κι εκτελούν 118 ωα αντίποινα για τη δράση του ΕΛΑΣ Πάρνωνα.
Ανάμεσά στα 118 κορμιά που θέρισαν τα πολυβόλα των Ναζί, ολόκληρες οικογένειες, ανήλικα παιδιά και μια γυναίκα. Οι 89 ήταν Σπαρτιάτες, οι υπόλοιποι από την γύρω περιοχή…
Τα πολυβόλα θερίζουν Έλληνες που όσο κρατάει το κροτάλισμα μιας δεσμίδας βαφτίστηκαν και μυρώθηκαν ήρωες. Οι ψυχές τους υποδέχονται τα κορμιά τους μπροστά στον Άγιο Νίκωνα… Οδυρμός, θρήνος, θλίψη… ! Απίστευτη η κτηνωδία μιας «ναζιστικής» δικαιοσύνης. Κάποιοι σημαδεύτηκαν για μια ζωή. Κάποιοι, ευτυχώς ελάχιστοι, μειδιούσαν…
«Αν είχε καεί όλη η Σπάρτη θα ήταν λιγότερο το κακό…»
Την εκδήλωση παρουσίασαν και συντόνισαν η Ελένη Μεντή και ο Βαγγέλης Μητράκος. Τη θλίψη αλλά και την έμπνευση που προκάλεσε το γεγονός απέδωσε με την κιθάρα του ο Γιάννης Τσέρτος.
Ο Δήμαρχος της Σπάρτης κοιτώντας στα μάτια τον Μητροπολίτη Σπάρτης και τους πολίτες υποσχέθηκε ότι «του χρόνου η γιορτή αυτή θα είναι καλύτερη».
Νιώθω ότι ανήμερα του Οσίου Νίκωνος, 70 χρόνια μετά μετανοήσαμε φωνάζοντας «ήμαρτον» σε Θεό και ανθρώπους… Ανάψαμε 118 κεριά για να φωτίσουμε τη χαρμολύπη της καρδιάς και της σκέψης μας.
Στα πλαίσια της εκδήλωσης έγιναν τα αποκαλυπτήρια έργου ζωγραφικής της Γερακίτισσας Αλεξάνδρας Αντωνά που απεικονίζει ιδανικά και συμβολικά τη θυσία των 118 στον βωμό της αντίστασης και των δεινών για την ελευθερία και ανεξαρτησία.»


Εγκαλείται λοιπόν και καταγγέλλεται για λογοκρισία στο θέμα των 118 το ΜΜΕ που ανέδειξε όχι μόνον αυτό το θέμα αλλά και άλλα σχετικά, όπως για παράδειγμα το θέμα των Ταγμάτων Ασφαλείας…

Περιμένω τοποθέτηση των υπευθύνων δεδομένου ότι ο καταγγέλλων κ. Γιαξόγλου, έχει επιλεγεί και συμμετέχει στη διαμόρφωση του Πολιτισμού στον Δήμο Σπάρτης αλλά και στην αξιολόγηση των ΜΜΕ και η γνώμη του θα μπορούσε να έχει βαρύνουσα σημασία.

Θα ήθελα επίσης την γνώμη και αναφορά του καταγγέλλοντα, ομοίως ονομαστικά όπως έπραξε για το notospress.gr, και φυσικά δημόσια, για κάθε ένα απο τα ΜΜΕ, της Ιερουσαλήμ, που αγνόησαν, υποτίμησαν ή δεν αξιολόγησαν καν την συγκεκριμένη εκδήλωση.