ΜΟΛΑΟΙ. Πλήθος κόσμου, πρώτοι ανάμεσά τους κομμουνιστές μέλη του κόμματος και της ΚΝΕ από τη νότια Λακωνία, συγγενείς του τιμώμενου, παλιοί αγωνιστές του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, συμμετείχαν στην εκδήλωση Τιμής και μνήμης για το Μανώλη Σταθάκη αντισυνταγματάρχη του ΔΣΕ.

Στη Γκαγκανιά Μολάων, στο σημείο όπου εξοντώθηκε στις 27-41944 ο Γερμανός στρατηγός Κρεζ το επιτελείο του και η φρουρά του σε ενέδρα λόχου του ΕΛΑΣ με διοικητή το Μανώλη Σταθάκη, παρουσιάστηκαν λεπτομέρειες της μάχης.

Στην κεντρική ομιλία που ακολούθησε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Μονεμβασιάς, ο Γραμματέας της ΤΕ Λακωνίας του ΚΚΕ Δημήτρης Μαστρογιαννόπουλος παρουσίασε πτυχές της ηρωικής αγωνιστικής πορείας του υποδειγματικού κομμουνιστή ηγέτη Μανώλη Σταθάκη.

Υπογράμμισε ιδιαίτερα ότι «…Η νέα γενιά σήμερα μπορεί να αφομοιώσει με μεγαλύτερο βάθος και σταθερότητα τις αρχές του κομμουνισμού, στηριγμένη στην πείρα και τη στρατηγική του κόμματος».


ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ

Γεννήθηκε στο χωριό Ασωπός - Μολάων, Λακωνίας. Μόνιμος αξιωματικός τον προπολεμικού στρατού. Πήρε μέρος στον Πόλεμο της Αλβανίας (1940-1941) Ως ανθυπολοχαγός - διοικητής λόχου. Διοικητής λόχου του 8ου Συντάγματος τον ΕΛΑΣ στην περίοδο της Κατοχής. Μέλος του ΚΚΕ από το Φθινόπωρο του 1942. Ο Λόχος του, στις 27 Απρίλη 1944 σκότωσε σε μάχη, στην τοποθεσία «Γκαγκανιά» - Μολάων, το Γερμανό στρατηγό Κρεζ, διοικητή των γερμανικών στρατευμάτων Νότιας Ελλάδας. Μετά την απελευθέρωση της χώρας μας και τη «Συμφωνία της Βάρκιζας» καταδιώχτηκε για την αντιστασιακή του δράση στην περίοδο της Κατοχής και αναγκαστικά κατέφυγε στον Πάρνωνα, μαζί με άλλους καταδιωκόμενους, και αποτέλεσαν τη μαγιά για τη δημιουργία του Δημοκρατικού Στρατού στον Πάρνωνα. Το Μάρτη του 1947 ανέλαβε στρατιωτικός διοικητής του Αρχηγείου Μαινάλου (Αρκαδίας) και τον Απρίλη του 1948 του ανατέθηκε η διοίκηση του Αρχηγείου Αργολιδοκορινθίας του ΔΣΠ. Με Διαταγή του Γενικού Αρχηγείου του ΔΣ Ελλάδας ονομάστηκε αντισυνταγ¬ματάρχης του ΔΣΕ..

Στις 03/03/1949, ό ΗΡΩΑΣ Μανώλης Σταθάκης αυτοκτόνησε με την τελευταία σφαί¬ρα του περιστρόφου του, στην περιοχή τον χωριού Κάρυα - Κορινθίας, όταν το τμήμα τον, που είχε εξαντλήσει τα πυρομαχικά του, κυκλώθηκε από κυβερνητικές δυνάμεις, ενώ μαινόταν η χιονοθύελλα. Πριν αυτοκτονήσει, σκότωσε την ηρωίδα αντάρτισσα Γιαννούλα Γιαννακούρα - αδελφή του Πέρδικα, που ήταν βαριά τραυματισμένη και είχε εξαντλήσει τα πυρομαχικά της. Τον ικέτευε να τη σκοτώσει για να μην πέσει στα χέρια των μοναρχοφασιστών χωροφυλάκων.

Ο Μανώλης Σταθάκης στις μάχες στην Κ. και Β. Πελοπόννησο (Καλαβρύτων, Χαλανδρίτσας, Ζαχάρως, Πιάνας, Δημη¬τσάνας, δεύτερη μάχη Ζαχάρως κ.ά.), επέδειξε τις εξαιρετικές διοικητικές ικανότητες και τη δεξιοτεχνία του στη διεύθυνση των μαχών σε κατοικημένους τόπους και στους ελιγμούς των τμημάτων του Δημοκρατικού Στρατού σύμφωνα με τους κανό¬νες της αντάρτικης τακτικής.