Γράφει ο Ηλίας Μπόνος

Σε λιγότερο από έναν μήνα, η πόλη της Σπάρτης, και για το δικαιότερο και ακριβέστερο, ο δήμος της Σπάρτης, θα έχει νέα Δημοτική Αρχή, και ανανεωμένη Περιφερειακή Αρχή, που δεσπόζει δίπλα και πάνω από τους Δήμους.

Οι πρόσφατες εκλογές για την ανάδειξη των αυτοδιοικητικών παρατάξεων δημιούργησαν πολλές προσδοκίες στους πολίτες και εξ’ ίσου εύλογες ελπίδες για το παρόν και το μέλλον των χωριών, των πόλεων και του νομού Λακωνίας.

Οι προτάσεις που αναδείχθηκαν στην προεκλογική αναμέτρηση, θα έλεγε κανείς ότι επαρκούν για να γίνει η Λακωνία και η Σπάρτη η γη της επαγγελίας. Αυτό βέβαια προϋποθέτει υλοποίηση, πραγμάτωση και πριν απ’ όλα υιοθέτηση όλων εκείνων των προτάσεων και δεσμεύσεων που αποτυπώθηκαν ως προγράμματα από τις παρατάξεις τόσο τις δημοτικές όσο και τις περιφερειακές.

Το δύσκολο αυτό στοίχημα, της σύνθεσης, του συνδυασμού και της αλληλοσυμπλήρωσης (και άρα αποδοχής) θέσεων και προτάσεων είναι και το σημείο στο οποίο κρίνονται (ή θα έπρεπε να κρίνονται) οι αυτοδιοικητικοί άρχοντες. Δηλαδή πρέπει να κρίνονται και μάλιστα αυστηρά για το αν έχουν τη δυνατότητα - ικανότητα να ενώνουν, να συνθέτουν και να υλοποιούν έργο που απηχεί τη βούληση και την επιθυμία του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού και είναι βέβαια προς τη σωστή κατεύθυνση που ορίζει η πρόοδος και η προκοπή του συγκεκριμένου τόπου - κοινωνίας.

Συνεπώς, η ορκωμοσία σε λίγες ημέρες των νέων αυτοδιοικητικών αρχόντων έχει σημασία αν πράγματι εννοούν και στοχάζονται την Αυτοδιοίκηση ως το πολιτικό εκείνο μέσον που (ειδικά σήμερα) πρέπει και μπορεί να οδηγήσει τις μικρές κοινωνίες σε σωστούς δρόμους ανάπτυξης με τελικό στόχο την ευτυχία και την ευημερία.

Με αγωνία λοιπόν περιμένουμε να δούμε το βαθμό της συνεργασίας τόσο ανάμεσα στις Δημοτικές παρατάξεις του Δήμου Σπάρτης όσο και ανάμεσα στον Α’ και Β’ βαθμό Αυτοδιοίκησης.

Οι στόχοι της Σπάρτης είναι υψηλοί. Δεν χωρούν περιχαρακώσεις σε παραταξιακά δόγματα. Οι επιδιώξεις του Δήμου Σπάρτης επιβάλουν τη στενή και καλή συνεργασία Δήμου – Περιφέρειας προκειμένου να απορροφηθούν, να υλοποιηθούν και να προετοιμαστούν πόροι κι έργα που θα βάλουν τον Δήμο και πάλι σε τροχιά προόδου.

Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης μπορεί να ενώσει δυνάμεις και προσπάθειες στη βάση που ορίζει η όσο το δυνατόν συντομότερη αλλά και αρτιότερη υλοποίησή του. Αυτό το έργο σε συνδυασμό με την ανάπλαση της εισόδου της πόλης είναι έργο εξαιρετικά σημαντικό.

Το φράγμα του Οινούντα, που ενίοτε υποβαθμίστηκε ως έργο, είναι μια ολική παρέμβαση άμεσα συνδεδεμένη με το παρόν και το μέλλον της αγροτικής παραγωγής του τόπου. Οι ενωμένες δυνάμεις δεν πρέπει να αφήσουν περιθώρια για καθυστερήσεις.

Η ολοκλήρωση του οδικού δικτύου Λεύκτρο – Σπάρτη και Σκούρα – Πυρί θα προσδώσει στον Δήμο Σπάρτης χαρακτηριστικά «δια-συνδεδεμένου» Δήμου με την πελοποννησιακή πραγματικότητα.

Η επίσπευση έργων και παρεμβάσεων που έχουν να κάνουν με την ανάδειξη των αρχαιολογικών και ιστορικών χώρων και μνημείων (Βυζαντινός Μυστράς , Αρχαία Σπάρτη και Πελλάνα, Βαφειό, κ.λ.π) και η διαδραστική και πολύμορφη διασύνδεσή τους και με εκθεσιακούς και θεματικούς μουσειακούς χώρους πρέπει είναι αναντίρρητα κύριο μέλημα κάθε αρχής αφού παράπλευρη ωφέλεια θα έχει και η τοπική οικονομία.

Ο σχεδιασμός της τουριστικής ανάπτυξης, της πολιτικής και της στρατηγικής, με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν, τα δυνατά σημεία και το όραμα της πόλης πρέπει να ενεργοποιήσει, συντονισμένες και όχι αποπροσανατολισμένες όλες τις δυνάμεις και ιδιαίτερα εκείνες που έχουν θέσεις και προτάσεις ενταγμένες στον κύριο στόχο που είναι ο τουρισμός που θα φέρει όχι μόνο πολιτιστικό εκτόπισμα και προγονική μνημοσύνη αλλά και εισόδημα σε κάθε επιχείρηση και σπιτικό, έμμεσα ή άμεσα.

Η κοινωνική πολιτική και οι παρεμβάσεις σε αδύναμες, ειδικές ή ιδιαίτερες ομάδες συμπολιτών πρέπει να είναι στην ημερήσια διάταξη της Λακωνικής ατζέντας και της πολιτικής του Δήμου – πρωτεύουσας. Δεν υπάρχουν πλέον θεσμοί και Αρχές που να μπορούν να στηρίξουν άμεσα κι ευέλικτα τους πολίτες, όσο η συντονισμένη, αγρυπνούσα και αεικίνητη αυτοδιοίκηση.

Τεκμηριωμένος ισχυρισμός ότι ακόμα και σήμερα υπάρχουν πολίτες που επιμένουν και αντιστέκονται είναι τα εξαιρετικά τυποποιημένα (και μεταποιημένα) αυθεντικά προϊόντα του τόπου που είναι εξαιρετικής ποιότητας. Η εύστοχη και όχι ευκαιριακή και θνησιγενής προβολή και κυρίως η ουσιαστική ανάδειξή και καθιέρωσή τους είναι βασικός παράγοντας που θα μας οδηγήσει στην εξωστρέφεια και στην «επιχειρηματική» στρατηγική που θέλει πάντα και φέρνει αποτέλεσμα.

Είναι αρκετά ακόμα αυτά που θα μπορούσε να προτάξει και να θέσει κάτω από τη σημαία του Δήμου κάποιος που αγαπά, νοιάζεται και σκέπτεται τον τόπο.

Προέχει όμως η συμφωνία, η συνεργασία και ο συνδυασμός των προσώπων που μπορούν να πάρουν αλλά μπορούν και να εμποδίσουν σημαντικές αποφάσεις για τον τόπο.

Εύχομαι κι ελπίζω με τον όρκο τους οι εκπρόσωποί μας στην Αυτοδιοίκηση να λάβουν το πραγματικό χρίσμα καθήκοντος και σκοπού κι έτσι να δούμε τον Δήμο Σπάρτης να ανακτά αίγλη, να κερδίζει αγορές, να απολαμβάνει ανάπτυξη και να εξασφαλίζει την ευτυχία στους πολίτες του. Ορκίζονται (εύχομαι) για να ξορκίσουν τη μετριότητα, την αποτυχία και την διχόνοια.

Στο παρελθόν κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό από τους εκλεγμένους εκπροσώπους μας, σε όλες τις βαθμίδες της πολιτικής πυραμίδας.

Δύσκολο έργο. Οι εκπρόσωποί μας έχουν νωπή και καθαρή εντολή και μια 5ετία. Μέσα στη συγκυρία που βρίσκεται η χώρα η προσπάθειά τους θα ξεχωρίσει περισσότερο και θα αποδώσει καλύτερα.

Άλλωστε ο Σταύρος Μπένος, προ μηνών έδωσε το μήνυμα, από τη Σπάρτη, εξηγώντας ότι εν μέσω οικονομικής, πολιτικής και αναπτυξιακής κρίσης το «Διάζωμα» πέτυχε ψηλότερους και δυσκολότερους στόχους από ποτέ.

Βλέπω την Αντιπεριφερειάρχη παρούσα στην πρώτη Συνεδρίαση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης.
Βλέπω τον Δήμαρχο Σπάρτης παρόντα στο πρώτο Περιφερειακό Συμβούλιο. Ουσία και όχι τύποις…

Έτσι μπορώ να βλέπω μπροστά και ψηλά. Αρκεί να εννοούν και να στηρίζουν αυτή τη συνεργασία. Μάλιστα στο πρώτο που πρέπει να συμφωνήσουν είναι οι διαφορές τους. Έτσι θα πιστοποιήσουν και τα δημοκρατικά τους προτάγματα στην εφαρμοσμένη πολιτική.