Γράφει ο Ηλίας Μπόνος

ΣΠΑΡΤΗ. Αλίμονο κύριε Δήμαρχε αν ο πήχης της πολιτικής σας φιλοδοξίας εξαντλείται σε πάρκα και πλατείες που έτσι και αλλιώς είναι έργα δωρητών, προκατόχων σας και φυσικά και δικά σας!

Αλίμονο αν αναπαυθείτε στην αγαλλίαση που δημιουργεί η Φθινοπωρινή απόλαυση ενός πάρκου – άλσους ή η ικανοποίηση που προκύπτει από τη λειτουργία μιας συνοικιακής πλατείας. Έργα που δεν αποτελούν τίποτα πάρα πάνω από την απόδοση στο δημότη του αυτονόητου.

Το στοίχημα για την Δημοτική σας περίοδο δεν πρέπει να είναι αυτής της κλίμακας και αυτού του οραματισμού. Πιστεύω ότι φιλοδοξία σας δεν είναι το μοντέλο Δημάρχου περασμένων δεκαετιών…

Κύριε Δήμαρχε, αν αληθεύουν και απηχούν τις πραγματικές διαστάσεις τα δημοσιεύματα για την επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στη Σπάρτη, αντιλαμβάνεσθε ότι αυτό είναι το στοίχημα που πρέπει να κερδίσετε στη θητεία σας.

Δεν επιτρέπετε μια τέτοια ευκαιρία να πάει χαμένη. Αυτό εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από εσάς.

Οι πολιτικοί άνδρες που έμειναν στην ιστορία του τόπου τους κέρδισαν την αναγνώριση όταν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων αλλά και πάνω από αυτό.
Γνωρίζετε, πιστεύω, ότι έναν Πρόεδρο και μάλιστα της Ρωσίας, δεν τον υποδέχεται κανείς με τα συνήθη μέτρα, δεν συνομιλεί με την λιμνάζουσα αντίληψη και δεν τον χειρίζεται με την υπάρχουσα νοοτροπία.

Η πόλη, ο Δήμος, οι συνεργάτες σας πρέπει να «απογειωθούν». Χρειάζεται δουλειά με μέθοδο και κώδικα. Ο κ. Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου έχει δείξει τον δρόμο.

Κύριε Αργειτάκο με μια φράση, με μια κίνηση, με μια έξυπνη και εύστοχη παρέμβασή με μια πρωτότυπη πρόταση σας μπορείτε να κερδίσετε και το προσωπικό αλλά και το Σπαρτιατικό στοίχημα.

Προς Θεού, μην εξαντλήσετε την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου σε ευχολόγια, βυζαντινολογίες και καθωσπρεπισμούς χωρίς ουσιαστικό νόημα και σε εθιμοτυπικές ανταλλαγές δώρων. Μην αφήσετε είτε τη συνήθη μετριότητα, είτε την εγγενή αναποτελεσματικότητα να μεσολαβήσει.

Υποδεχθείτε τον κ Πούτιν ως Δήμαρχος μιας ιστορικής πόλης που έχει πλήρη συνείδηση των δυνατοτήτων και των προοπτικών ανάπτυξής της.
Μην κρύψετε όμως την ανάγκη του τόπου και της κοινωνίας για στήριξη.
Μην μείνετε σε γενικόλογα μνημόνια που συνήθως αποτελούν άλλοθι των ανικάνων.
Λακωνικά και συγκεκριμένα θέστε τον Πρόεδρο προ της πραγματικότητας.

Αναδείξτε την ανάγκη να συνδεθούμε με «δρόμους» εμπορίου, εκπαίδευσης του πολιτισμού και κοινωνίας.
Δείξτε,
προκαλέστε, ζητήστε από τον κ. Πούτιν να δρομολογήσει την άμεση, εντατική και διαρκή συνεργασία των Ρώσων εισαγωγέων νωπών και τυποποιημένων προϊόντων με το Επιμελητήριο Λακωνίας, την Ένωση και τους Συνεταιρισμούς. Προετοιμάστε εν τω μεταξύ το λακωνικό μέτωπο για κάτι τέτοιο.
Αναδείξτε και αποδείξτε στον Ρώσο Πρόεδρο ότι η Σπάρτη και η Λακωνία με υποδομές, που άλλες υπάρχουν και άλλες προσδοκόνται, μπορεί να υποδεχθεί τον ορθόδοξο Ρωσικό τουρισμό κάθε εποχή, σε κάθε σπιθαμή της.
Υποδείξτε τη δυνατότητα συνεργασίας ακόμα και στον τομέα της Εκπαίδευσης.

Κύριε Δήμαρχε, μαθαίνω ότι Ρώσοι μεσίτες ήδη ενδιαφέρονται για γη στη Λακωνία. Πληροφορίες θέλουν Ρώσους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Πελοπόννησο θα επιδιώκουν στη Σπάρτη να προσεγγίσουν τον Πρόεδρό τους.

Κύριε Αργειτάκο, ο κ. Πούτιν, με την επίσκεψή του στη Σπάρτη σας κλείνει το μάτι.
Μεγάλη τιμή και μεγάλη ευκαιρία. Απλώστε το χέρι. Μην χάσετε την ευκαιρία!
Θα σας καταλογιστεί ιστορικά η αποτυχία.
Θα είμαστε όλοι υπερήφανοι για την επιτυχία σας…