Τι σηματοδοτεί δημόσια ανώτατη παιδεία για την Περιφέρεια
Γράφει ο Θάνος Ορφανός
Οι σημερινές αλλαγές στην ανώτατη παιδεία κάθε άλλο παρά υπηρετούν την σύνδεση της Παιδείας με την παραγωγική διαδικασία, που πρέπει να αποτελέσει στοίχημα για την ξεχασμένη περιφέρεια.
Η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου που οδηγεί στην περαιτέρω κομματικοποίηση, το πανεπιστήμιο που λειτουργεί κάτω από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας, η έλλειψη ενημέρωσης που να αποσκοπεί στη δημιουργική σκέψη έτσι ώστε να ανοίξουν νέες δουλειές στη περιφέρεια, πρέπει να μας κάνουν να κοιταχτούμε όλοι στον καθρέφτη.
Η σημερινή κυβέρνηση οφείλει να απαγκιστρωθεί από τα ιδεολογικά της στερεότυπα ανοίγοντας ουσιαστικό διάλογο μέσα από δημόσια διαβούλευση για μια πραγματικά δημόσια και δωρεάν παιδεία που να μορφώνει και όχι να εξοντώνει.
Πράγματι έχουν γίνει βήματα προόδου, αλλά στο συγκεκριμένο τομέα παραμένουμε ο μεγάλος ασθενής προχωρώντας με ρυθμούς αργούς και μεσογειακούς.
Για την εκμετάλλευση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων, για τη δίκαιη ανάπτυξη του πραγματικού υγιούς οικονομικού ανταγωνισμού, για το σεβασμό στο περιβάλλον και την ισοπέδωση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, για την κατάρρευση του πελατειακού κράτους, για αξιοκρατία και δικαιοσύνη παντού, χρειάζεται να ανοίξει ένα ευρύς ιδεολογικός διάλογος για το τι πραγματικά μας ενώνει και το τι πραγματικά μας χωρίζει.
Στη πορεία μου ποτέ δεν αναζήτησα εχθρούς, αλλά συμμάχους.
Γιατί; Γιατί εμπνεύστηκα ιδεολογικά από τον Παπαναστασίου που στην νεότερη μας ιστορία μίλησε για έναν ρεαλιστικό και μεταρρυθμιστικό σοσιαλισμό χωρίς να προτάξει το «εγώ» και την κομματική ιδιοτέλεια.