Ας μιλήσουμε για τα ΚΔΑΠ (Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης) Δήμου Ευρώτα
Γράφει ο Ηλίας Παναγιωτακάκος
Μαζί με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου ξεκίνησαν οι «εκθέσεις ιδεών» και οι υποσχέσεις για την ανάπτυξη του κάθε χωριού και συνολικά του Δήμου.
Η ένταξη υποψηφίων σε ψηφοδέλτια φυσικά και είναι άξια θαυμασμού γιατί «εκθέτουν» την προσωπικότητα τους στην κρίση των συμπολιτών τους.
Όμως θα ήταν ορθό να υπάρχει γνώση του σημείου εκκίνησης, γιατί ένας Δήμος έχει ιστορία, πεπραγμένα και αποφάσεις, που άλλες υλοποιήθηκαν, άλλες όχι και σ’ αυτό το πολιτικό ισοζύγιο πρέπει να βαρύνει η ψήφος των πολιτών.
Φυσικά η θεωρία της «καμένης γης» είναι καταστροφική και δεν προάγει τον τόπο. Όμως ένα στρατηγικό σχέδιο πρέπει να ιεραρχεί προτεραιότητες κατοχυρωμένες με διαβούλευση των τοπικών κοινωνιών πάνω σε επιχειρησιακό σχέδιο που θα έχει ως βάση τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Προς ενημέρωση λοιπόν:
Πριν αρκετά χρόνια με μελέτη και σχεδιασμό εντάχθηκαν στο πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ και λειτούργησαν 3 ΚΔΑΠ στον Δήμο Ευρώτα με ευθύνη της Κοινωφελούς Επιχείρησης (ΚΕΔΕ – «ΕΥΡΩΤΕΙΟΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑ»).
Τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης ( ΚΔΑΠ) λειτούργησαν στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Σκάλας, στο Δημοτικό Σχολείο Βλαχιώτη και στο Δημοτικό Σχολείο των Νιάτων με αρκετές ειδικότητες. Την χρησιμότητα λειτουργίας τους γνωρίζουν άπαντες, κυρίως όμως τα παιδιά αλλά και τις οικογένειες τους σε περίοδο οικονομικής κρίσης.
Τα δύο τελευταία χρόνια τα τρία ΚΔΑΠ ανέστειλαν την λειτουργία τους χωρίς καμία επίσημη ενημέρωση.
Οι επιπτώσεις είναι μεγάλες για γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς που παρέμειναν άνεργοι , χωρίς να γνωρίζει κανένας το μέλλον τους την φετινή εκπαιδευτική περίοδο.
Επίσης με εισήγηση μου και ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου (ΑΔΑ: 6ΛΘΩΟΞΟΛ-2ΙΗ στις 27/6/2018) προτάθηκαν να λειτουργήσουν 3 νέα ΚΔΑΠ σε εφαρμογή ετησίου προγράμματος δράσης ‘’3.1 Πολιτισμού και Δημιουργικής Απασχόλησης, προβλέπεται η λειτουργία ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ μεΑ (3.1.9).
Συγκεκριμένα προτάθηκαν για μελέτη και ένταξη στο πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ
- ΚΔΑΠ Αμεα στην Δ.Ε Σκάλας (Σκάλα)
- ΚΔΑΠ στην Δ.Ε Κροκεών (Δαφνί) και
- ΚΔΑΠ στην Δ.Ε Γερονθρών (Γεράκι).
Συνεπώς αυτό πρέπει να είναι το διεκδικητικό πλαίσιο, αν θέλουμε να μιλάμε για σοβαρό πρόγραμμα δράσης υλοποιήσιμο προς όφελος των μαθητών και των οικογενειών τους.
Το Δ.Σ της Κοινωφελούς Επιχείρησης (ΚΕΔΕ – «ΕΥΡΩΤΕΙΟΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑ») οφείλει να δώσει εξηγήσεις για την αναστολή των τριών ΚΔΑΠ και τι προτίθεται να πράξει την επόμενη χρονιά και ποια η στρατηγική υλοποίησης των αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου.
Η θερινή ραστώνη τελειώνει και η πραγματικότητα θα είναι αμείλικτη με επιπτώσεις πρώτα στα παιδιά αν συνεχιστεί η αναστολή των ήδη θεσμοθετημένων ΚΔΑΠ. Κάνω λάθος;
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις