Γράφει ο Ηλίας Παναγιωτακάκος

Ρίξε μου το ραβασάκι κάτω από το τραπεζάκι γράψε το τηλέφωνο σου και το ονοματεπίθετο σου… Με το ραβασάκι των δημοτικών τελών τι γίνεται;

Το ραβασάκι που «γίνεται στα γλέντια πάντοτε με κόλπα τέτοια…» για το πολιτιστικό καλοκαίρι είναι ωραίο και χωρίς (πολιτικό) κόστος, παρά τις υπερβολικές δαπάνες, ένεκα και της προεκλογικής περιόδου, που υπερβαίνουν το 1.5 % των τακτικών εσόδων του Προϋπολογισμού (η παράκαμψη όμως με χρηματοδοτήσεις από το ΝΠΔΔ και την Κοινωφελή Επιχείρηση λύνει τα προβλήματα).

Ο μεθυστικός Αύγουστος σιγά – σιγά θα τελειώσει και το φθινόπωρο θα προσγειώσει την κάθε οικογένεια στην επίλυση των προβλημάτων και την πληρωμή των υποχρεώσεων της με την ακρίβεια να καλπάζει. Ένα σοβαρό ραβασάκι θα ξεκινήσει να έρχεται οσονούπω και ακούει στο όνομα «ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ» με την έναρξη της πρώτης φάσης λειτουργίας του «Σκουπιδοεργοστασίου» στη θέση Ξηροκάμπια του Δήμου Ευρώτα. Ανεξάρτητα των έντονων διαφωνιών διαμαρτυριών και ενστάσεων που υπάρχουν για την λειτουργία του ως προς την περιβαλλοντική μόλυνση (θα αναλύσω σε άλλο σημείωμα) φαίνεται δημοτική αρχή και δημοτικό συμβούλιο Ευρώτα δεν έχουν Plan B για διαμόρφωση ενός άλλου μοντέλου διαχείρισης των Α.Σ.Α και την προάσπιση της πληρωμής από την τιμολόγηση του ΦοΔΣΑ Πελοποννήσου ως δήμος υποδοχής. Πιστεύω να ενθυμείται ο κύριος δήμαρχος Ευρώτα την πρόταση μου στον ΦοΔΣΑ για άλλη μειωμένη τιμολόγηση στους τρεις δήμους υποδοχής (Τρίπολης, Οιχαλίας και Ευρώτα) ανεξαρτήτως των ανταποδοτικών. Και εδώ ανοίγει ο διάλογος για το κρισιμότερο θέμα που πρέπει να μιλήσουν ανοιχτά και με δέσμευση στην Κοινωνία των Πολιτών οι Δημοτικές Παρατάξεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων.

Ειδικότερα:

1.Πως θα γίνει η μετάβαση από το θάψιμο των σκουπιδιών στην ανακύκλωση και στην Διαλογή στην πηγή σε μία απροετοίμαστη κοινωνία (μοντέλο κυκλικής οικονομίας);

  1. Πως θα πεισθεί η κοινωνία να υλοποιήσει προγράμματα ανακύκλωσης όταν ο Δήμος Ευρώτα με συντριπτική πλειοψηφία του Δ.Σ στην προγραμματική σύμβαση με την ΕΕΑΑ παραιτήθηκε του δικαιώματος του να λαμβάνει ανταποδοτικά οφέλη υπερβαίνοντας νόμους και εκδοθείσες ΚΥΑ («Πληρώνω όσο Πετάω» και «Κερδίζω όσο Διαχωρίζω»)
  2. Θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται η πολιτική της συνολικής απ’ ευθείας ανάθεσης στην συλλογή των απορριμμάτων σε ιδιώτες που ήδη επιβαρύνουν το κόστος των στερεών αποβλήτων πάνω από 70 ευρώ /τόνο και χωρίς κανένα μετρήσιμο στοιχείο (δηλαδή πόσα θάβονται και πόσα ανακυκλώνονται).
  3. Πως θα αξιοποιηθούν οι βυθιζόμενοι κάδοι που ήδη έχουν τοποθετηθεί (Σκάλα & Βλαχιώτη) εδώ και μήνες και παραμένουν αναξιοποίητοι ερμητικά κλειστοί χωρίς να έχει γίνει ενημέρωση των πολιτών ποια οικοδομικά τετράγωνα περιλαμβάνουν και πως θα γίνεται η απόθεση σωστά και με ασφάλεια;

5.Πως και με ποιο τρόπο θα γίνει η απόσυρση του τεράστιου όγκου των υπολειμμάτων από το χώρο της ενδιάμεσης διαχείρισης που επιβαρύνουν το περιβάλλον και κοστίζουν στο δήμο χρήματα για την πληρωμή του ενοικίου του συγκεκριμένου χώρου;

6.Υπάρχουν πολλά προβλήματα που ζητούν απαντήσεις όπως ο διπλασιασμός των δημοτικών τελών των καταστημάτων της Σκάλας αλλά και των χωριών κάτω των 500 με την ενοποίηση των δημοτικών τελών σε μια ζώνη.

Πως και με ποιον τρόπο θα γίνει ανατροπή αυτής της απόφασης... Θα υπάρξει πολιτική βούληση αλλαγής ή βολέματος όπως μέχρι τώρα; Τα τετραγωνικά των κατοικιών που ήταν το ‘’οικονομικό μαξιλάρι’’ για τις όποιες μειώσεις των δημοτικών τελών ολοκληρώθηκαν όπως και ο covid που υπήρξε δυνατότητα κάλυψης των ανταποδοτικών τελών από τα τακτικά έσοδα τελείωσε. Άρα πως θα προετοιμαστεί το ραβασάκι; Σ’ αυτό πρέπει να δοθεί απάντηση από τους συμμετέχοντες στις δημοτικές εκλογές με τους χαιρετισμούς και τις ευχές «για καλή επιτυχία» σημασία έχει σε τι δεσμεύονται κυρίως για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων που αφορά το οικογενειακό πορτοφόλι.

Συνεπώς οι καλές υποψηφιότητες αν κρίθουν από το αριθμό των πανηγυριών και των εκδηλώσεων , τις περιφορές των εικόνων των Αγίων μας, την κατανάλωση παγωμένης μπύρας και μπουζοπούλας και πόσα χέρια συμπολιτών μας θα σφίξουν, χωρίς καθαρές απαντήσεις τότε το ραβασάκι θα είναι πολύ πικρό. Από την Κοινωνία των Πολιτών εξαρτάται τι θέλει και πως το διεκδικεί… Ίδωμεν!!!

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr