Προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό του ΕΣΥ
Γράφει ο Γιώργος Μουζόπουλος*
Στις 7 Απριλίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας και η σκέψη μας τρέχει γύρω από το πώς θα αναβαθμίσουμε και θα εκσυγχρονίσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας που υπερασπίζει το δημόσιο και πολύτιμο αγαθό της υγείας.
Μια σειρά προτάσεων που στοχεύουν στην ενίσχυση του κοινωνικού προφίλ του ΕΣΥ, στην προσέλκυση ιατρών και νοσηλευτών, στην βελτίωση της παροχής υπηρεσιών υγείας, παρατίθενται στη συνέχεια και έχουν ως σκοπό να συμβάλουν στην βιωσιμότητα του ΕΣΥ του μέλλοντος. Αυτές οι προτάσεις περιλαμβάνουν τα εξής:
Στοχευμένη προκήρυξη θέσεων ιατρών ΕΣΥ ανάλογα με τις βασικές ανάγκες, αλλά και την επιδημιολογική εικόνα νοσημάτων που παρατηρούνται σε κάθε νομό και εν προκειμένω στην Λακωνία ( πχ. η πρόσληψη ογκολόγου σε έναν νομό που υπάρχει αυξημένη συχνότητα καρκίνου είναι αναγκαία για την πρόληψη και την θεραπεία. Επιπλέον απαλύνει τις οικογένειες από τον ψυχολογικό φόρτο και τα υπέρογκα έξοδα μετακίνησης και διαμονής στην Αθήνα).
Πρόγραμμα “Γιατρός στο σπίτι σου” από ιατρούς του ΕΣΥ, για χρόνιους κατάκοιτους ή ανάπηρους ασθενείς, που δεν μπορούν να μετακινηθούν στο νοσοκομείο, ακόμα και για ειδικότητες που δεν καλύπτονται από αυτές του προσωπικού γιατρού. Προς το παρόν, προβλέπεται η δωρεάν νοσηλευτική φροντίδα στο σπίτι, αλλά ο θεσμός πρέπει να επεκταθεί και στην ιατρική εξέταση.
Θέσπιση Αγροτικής Νοσηλεύτριας για παροχή πρώτων βοηθειών σε δυσπρόσιτες περιοχές (όπου δεν υπάρχει Αγροτικός Ιατρός), με επίδομα άγονης περιοχής και μοριοδότηση για διορισμό.
Λειτουργία Ειδικού Ιατρείου ΑμεΑ σε κάθε νοσοκομείο με ευκολία πρόσβασης και ταχύτερη αντιμετώπιση.
Δημιουργία Σταθμού Αιμοδοσίας στο Νοσοκομείο Μολάων για την κάλυψη επειγουσών καταστάσεων, αλλά και για την εξυπηρέτηση των αιμοδοτών.
Θέσπιση του Eεθελοντή οδηγού ασθενοφόρου, με δημιουργία μητρώου σε κάθε δήμο που θα εξυπηρετούν βάρδια οδηγού, κατά αντιστοιχία των εθελοντών πυροσβεστών, με κίνητρα π.χ. λήψη άδειας από την υπηρεσία που εργάζεται. Εφοδιασμός των δυσπρόσιτων περιοχών με ασθενοφόρα από ταμείο αρωγής πχ. Ελαιοπαραγωγών και χρήση τους σε επείγουσες καταστάσεις.
Ηλεκτρονικό πρόγραμμα Διαύγεια που θα εξασφαλίζει την επιστημονική εξέλιξη των γιατρών μέσα από την κλινική εμπειρία και την διαρκή εκπαίδευση. Για παράδειγμα ο γιατρός που εξετάζει τον ασθενή στην εφημερία στο τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, ο ίδιος γιατρός θα κάνει και την χειρουργική επέμβαση αν χρειαστεί, με τη βοήθεια των συναδέλφων του και θα χρεώνεται ο ίδιος τον ασθενή. Η διαδικασία αυτή θα αποτυπώνεται σε ηλεκτρονικό υπολογιστή με πλήρη διαφάνεια. Έτσι ο νέος γιατρός πραγματικά θα σταθεί στα πόδια του, θα νιώσει γιατρός με όλη τη σημασία της λέξεως και θα συνεχίσει να δουλεύει στο ΕΣΥ.
Αναβάθμιση του ρόλου των νοσηλευτών στα νοσοκομεία με θεσμοθετημένες πρωτοβουλίες που θα μπορούν να λαμβάνουν για την διαχείριση των ασθενών, σε συνεργασία με τους ιατρούς.
Πλήρης διαφάνεια στην εξέλιξη των νοσηλευτών και στην κατάληψη θέσεων ευθύνης, έτσι ώστε να μην χαθεί το κίνητρο της διαρκούς επιμόρφωσής τους.
Στελέχωση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών με γιατρούς ειδικότητας Γενικής Ιατρικής (διαφορετικούς από αυτούς που είναι ήδη διορισμένοι σε Κέντρα Υγείας για να μην αποδυναμωθεί η πρωτοβάθμια περίθαλψη). Οι Γενικοί ιατροί θα μπορούν να λαμβάνουν κατεύθυνση Παθολογικού ή Χειρουργικού Τομέα ως εξειδίκευση μετά την ειδικότητά τους με την εργασιακή εμπειρία στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.
Θέσπιση θέσεων αγροτικών γιατρών και σε νοσοκομεία (μέχρι τώρα οι θέσεις αφορούν Κέντρα Υγείας και αγροτικά ιατρεία) για την ενίσχυση των νοσοκομείων σε νέο δυναμικό, ειδικά τώρα που υπάρχει έλλειψη γιατρών στα νοσοκομεία.
Ένταξη ολόκληρης της Λακωνίας στις άγονες περιοχές τύπου Α’ και χορήγηση επιδόματος αγόνου περιοχής στους μόνιμους και επικουρικούς ιατρούς και λοιπούς υγειονομικούς της Λακωνίας.
Αναβάθμιση του μισθολογίου των γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού υγειονομικού προσωπικού. Ένα βασικός λόγος που οι νέοι γιατροί και νοσηλευτές φεύγουν στο εξωτερικό ή αποφεύγουν το ΕΣΥ, είναι οι χαμηλές αποδοχές. Ένας γιατρός Επιμελητής Α’ που πληρώνει εφορία 4000 ετησίως, είναι σαν να κάνει εφημερίες 5 μηνών χωρίς να πληρώνεται! Ο συνδυασμός εξουθένωσης λόγω υποστελέχωσης των τμημάτων των νοσοκομείων και χαμηλής αμοιβής αποτρέπει του γιατρούς να δουλέψουν στο ΕΣΥ.
Ένταξη των υγειονομικών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα με πρώιμη συνταξιοδότηση.
Αξιοποίηση τμήματος του παλαιού κτιρίου του Νοσοκομείου Σπάρτης για τη δημιουργία δημόσιου Κέντρου Αποκατάστασης, τη δημιουργία ξενώνα συνοδών ασθενών με χαμηλό αντίτιμο και τη δημιουργία του Κέντρου Αξιολόγησης & Έρευνας της Βιολογικής Απόδοσης του Ανθρώπου, που εξυπηρετεί την βελτίωση της υγείας των ασθενών και την απόδοση των αθλητών, αλλά και την έρευνα που έχουν ανάγκη να πραγματοποιούν οι γιατροί, οι νοσηλευτές και οι λοιποί επαγγελματίες υγείας στην επαρχία.
Σύνδεση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με το νοσοκομείο Σπάρτης και το Νοσοκομείο Μολάων, με θέσπιση του Κλινικού Φροντιστή, όπου θα δίνεται το δικαίωμα σε ιατρούς, νοσηλευτές και λοιπούς υγειονομικούς να διδάσκουν στο Πανεπιστήμιο σε μόνιμη βάση λαμβάνοντας σχετικό επίδομα και δημιουργία ιατρικού περιοδικού του νοσοκομείου, ως κίνητρα προσέλκυσης υγειονομικών στην επαρχία, γιατί θα μπορούν να συνδυάσουν κλινικό έργο, έρευνα, διδασκαλία, να πετύχουν την επιστημονική εξέλιξη και να τονώσουν το βιογραφικό τους!
Πλήρη και αποκλειστική απασχόληση με σύμβαση αορίστου χρόνου, για τις ειδικότητες πλην υγειονομικών, που δουλεύουν με ανανεώσιμες συμβάσεις για πάνω από 3 έτη. Γιατί να στερηθούμε την εμπειρία που έχουν αποκτήσει οι υπάλληλοι της ασφάλειας του νοσοκομείου, που γνωρίζουν πώς να διαχειριστούν τα παραβατικά στοιχεία που εισέρχονται στο χώρο του νοσοκομείου?
(*) Ο Γιώργος Μουζόπουλος είναι Ιατρός - Ορθοπαιδικός Χειρουργός στο ΓΝ Λακωνίας – ΝΜ Σπάρτης, Υποψήφιος Βουλευτής με το ΠΑ.ΣΟ.Κ – ΚΙΝ.ΑΛ στο Ν. Λακωνίας
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις