Γράφει η Έλενα Ακρίτα / news247.gr

Οι κυβερνήτες μετέτρεψαν τα Δημόσια αγαθά, από κρατικά μονοπώλια, σε ιδιωτικά που τα πληρώνεις εσύ κι εγώ.

Την εβδομάδα που πέρασε, η θεάρα κυβέρνηση της ΝΔ ψήφισε μόνη της το πολυνομοσχέδιο, που μεταξύ άλλων μετατρέπει την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ).

Το ψήφισε γιατί γουστάρει.

Το ψήφισε γιατί μπορεί.

Το ψήφισε γιατί έτσι.

Από την πρώτη στιγμή της κατάθεσης του νομοσχεδίου διαχύθηκε στην κοινωνία μία λέξη:

Ιδιωτικοποίηση.

Και όσο πιο πολύ ακουγόταν η ιδιωτικοποίηση, τόσο πιο πολύ διερρήγνυε τα ιμάτια του ο Κώστας Σκρέκας ότι δεν είναι και καλά ιδιωτικοποίηση.

Ανοίγει παρένθεση.

Από το ίδιο βήμα της ίδιας Βουλής, ένας άλλος υπουργός - ο ανεψιός Καραμανλής εν προκειμένω - ούρλιαζε σε φουλ υστερία ότι οι σιδηρόδρομοι είναι απολύτως ασφαλείς κι ότι οι επιβάτες δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα.

Κι όταν θρηνήσαμε 57 νεκρούς, μούγκα ο ανεψιός. Κλειδώθηκε σπίτι του και κατάπιε το κλειδί. Κι αφού τού έβαλαν το μαχαίρι στο λαιμό, παραιτήθηκε "οικειοθελώς", γνωρίζοντας ότι θα τον ξαναβάλουν στα ψηφοδέλτια το επόμενο πρωί.

Αν η λέξη ‘κατάντια’ είχε πρόσωπο, ο Καραμανλής θα ποζάριζε για μοντέλο.

Κλείνει η παρένθεση.

Έλα και πες μου τώρα εσύ, πώς να εμπιστευτείς τα λόγια του Σκρέκα όταν η Ένωση Διοικητικών Δικαστών, η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής και ο Συνήγορος του πολίτη γράφουν σε επίσημες ανακοινώσεις τους ότι:

«Αυτό διαμορφώνει μια νέα κατάσταση: μετατρέπει το χαρακτήρα του νερού από κοινωνικό αγαθό σε εμπορεύσιμο προϊόν, που μπορεί να λειτουργεί αμιγώς με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας».

Οι αποφάσεις του ΣτΕ για το ΤΑΙΠΕΔ, για το Υπερταμείο, για το ΣΔΙΤ στην ΕΥΔΑΠ περιγράφουν ξεκάθαρα ότι οι υποχρεώσεις του κράτους είναι να έχει τόσο την εποπτεία όσο και τη λειτουργία των εταιρειών ύδρευσης.

Και συμπληρώνει πως "το νερό είναι φυσικό αγαθό’’. Χωρίς μισόλογα, χωρίς αστερίσκους, χωρίς ναι μεν αλλά: το νερό είναι φυσικό αγαθό.

Και έρχεται η κυβέρνηση και εκχωρεί την υποχρέωση της σε μια ανεξάρτητη αρχή!

Πώς στην ευχή να πιστέψεις τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όταν είναι ό ίδιος που το καλοκαίρι που μας πέρασε - με μια απλή τροπολογία - πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων την απόφαση του ΣτΕ που όριζε ότι ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ πρέπει να βγουν από το Υπερταμείο γιατί αυτό συνάδει με ιδιωτικοποίηση;

Δεν υπάρχει προηγούμενο στα δικαστικά χρονικά όπου να ακυρώνεται μια απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η κυβερνητική αυτή απαξίωση αποτελεί μια ωμή παρέμβαση στην Δικαιοσύνη.

Είναι μια ξεκάθαρη καταπάτηση της Αρχής Διάκρισης των Εξουσιών, τον θεμέλιο λίθο της Δημοκρατίας.

Η δημιουργία μιας ανεξάρτητης αρχής έχει σκοπό την ρύθμιση μιας οικονομικής, κατά κανόνα, δραστηριότητας που συνιστά αγορά απελευθερωμένης δημόσιας υπηρεσίας.

Είναι σαφές: όπου έχει αγορά και ανταγωνισμό δημιουργείς μια ανεξάρτητη αρχή για να την ρυθμίσει.

Μόνο που στο νερό δεν υπάρχει αγορά, ούτε ανταγωνισμός • είναι τοπικά μονοπώλια πηγών και ποταμών που κάθε Δήμος τα διαχειρίζεται σύμφωνα με τις ανάγκες του.

Μήπως λοιπόν ετοιμάζουν να βάλουν ιδιώτες στο νερό και να δημιουργήσουν την αγορά που θα ρυθμίζει η ΡΑΑΕΥ (Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων);

Να θυμίσουμε εδώ ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας δημιουργήθηκε το 1999, πολύ πριν ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΗ και η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (EETT) το 1992 πολύ πριν ιδιωτικοποιηθεί ο ΟΤΕ.

Αναφερόμαστε σε αυτές τις Αρχές γιατί - παρά τις εξαγγελίες ότι σκοπός τους είναι να προστατεύουν τον καταναλωτή - δεν το πράττουν.

Σήμερα, ζούμε ένα άτυπο καρτέλ τόσο στην ενέργεια όσο και στην τηλεφωνία, σε όποιον πάροχο και να πας το ίδιο θα πληρώσεις.

Οι κυβερνήτες μετέτρεψαν τα Δημόσια αγαθά, από κρατικά μονοπώλια, σε ιδιωτικά που τα πληρώνεις εσύ κι εγώ.

Αμφιβάλλει κανείς ότι η ΡΑΕ απέτυχε να προστατέψει τους καταναλωτές;

Εδώ και ενάμιση χρόνο οι τιμές του ρεύματος στην Ελλάδα είναι από τα υψηλότερες στην Ευρώπη.

Μίλησε στην Βουλή, ο πρόεδρος της ΡΑΕ και στη συνέχεια και οι εργαζόμενοι. Όλοι είπαν το ίδιο πράγμα: Η υπάρχουσα ΡΑΕ έχει τρομερή έλλειψη προσωπικού. Αφού λοιπόν δεν μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντα της για την Ενέργεια, πώς θα ελέγξει τα απόβλητα όσο και τα Ύδατα; Με τις τρεις θέσεις μετακλητών που προορίζονται για τον κάθε αντιπρόεδρο;

Να τονίσουμε εδώ ότι το βασικό επιχείρημα της Κυβέρνησης είναι ότι δημιουργεί την νέα ΡΑΑΕΥ γιατί η κατάσταση στο νερό είναι ανεξέλεγκτη.

Και ποιος την άφησε να φτάσει σε αυτό το χάλι;

Το ίδιο το υπουργείο.

Στις 17 Ιουλίου 2019 - μόλις δέκα μέρες μετά τις εκλογές- η Νέα Δημοκρατία κατήργησε την Ειδική Γραμματεία Υδάτων και την ‘έκανε’ Γενική Γραμματεία. Κι έρχεται σήμερα θρασύτατα να μας πει ότι δεν μπορεί να ελέγξει την κατάσταση και ότι περνάει όλες τις αρμοδιότητες της στην Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων.

Πως να εμπιστευτείς λοιπόν, τον υπουργό που ψήφισε την ακύρωση της απόφασης του ΣτΕ τον Ιούλιο;

Πώς όταν - την ίδια ημέρα της συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή - βγήκε η απόφαση της Επιτροπής Συμμόρφωσης του ΣτΕ και διατάσσει την εφαρμογή της απόφασης για έξοδο των ΕΥΑΘ – ΕΥΔΑΠ από το Υπερταμείο;

Λυπάμαι κ.υπουργέ, δεν σας εμπιστεύομαι.

Είναι ιδιωτικοποίηση και την κάνατε εσείς.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr