Η αναγκαστική καταψήφιση μιας ουσιαστικής πρότασης δυσπιστίας
Γράφει ο Δρ. Γεώργιος Φαράντος*
Το σκάνδαλο της χρησιμοποίησης του παράνομου λογισμικού Predator και της ευρείας χρησιμοποίησης του από την Κυβέρνηση, προκάλεσε έντονη συζήτηση και αντιδράσεις εντός και εκτός της χώρας. Διότι αποδείχτηκε με τον πλέον περίτρανο τρόπο η καταπάτηση των συνταγματικών διατάξεων περί της ασφάλειας των επικοινωνιών, η περιφρόνηση και η απαγόρευση των δράσεων της αρμόδιας Ανεξάρτητης Αρχής.
Η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το σκάνδαλο των υποκλοπών που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, καταψηφίστηκε οριακά από τους Βουλευτές της Κυβέρνησης, πολλοί από τους οποίους τάσσονται όμως εναντίον των υποκλοπών. Η αδιανόητη κίνηση στην οποία προχώρησε ο πρόεδρος της Βουλής επιχειρώντας να λογοκρίνει τον Αλέξη Τσίπρα κατά την τοποθέτηση του, καταδεικνύει τον πανικό της κυβέρνησης. Όσον αφορά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τη σχολίασε με καυστικό τρόπο χαρακτηρίζοντάς την ως την πιο αδύναμη ομιλία Πρωθυπουργού οποιασδήποτε χώρας και στιγμής. Στην ομιλία αυτή ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να αμφισβητήσει την έρευνα της ΑΔΑΕ, που απέδειξε την παρακολούθηση από την ΕΥΠ πέντε στελεχών του στρατεύματος και του συμβούλου ασφαλείας του πρωθυπουργού αλλά επίσης προσπάθησε να υπεκφύγει, απευθυνόμενος σε έντονο ύφος προς τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και ρωτώντας τον εάν το έγγραφο της ΑΔΑΕ περιείχε τα ονόματα των υπό παρακολούθηση προσώπων.
Ο Γιάννης Ραγκούσης κατήγγειλε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης λειτουργώντας και χρησιμοποιώντας την ΕΥΠ προέβη σε παράνομες παρακολουθήσεις: το γεγονός συνέβη από την κρατική πλευρά, όπως φαίνεται από τα έγγραφα και τις αποφάσεις της Ανεξάρτητης Αρχής που είναι εντεταλμένη για την υπόθεση της προστασίας του απορρήτου των επικοινωνιών. Οπωσδήποτε το κύρος της ΑΔΑΕ και του Προέδρου της πρέπει να προστατευτούν. Διότι η Ανεξάρτητη Αρχή είναι επιφορτισμένη με την προστασία του απορρήτου της επικοινωνίας και στην αποστολή της οποίας συμπεριλαμβάνεται ο έλεγχος της τήρησης των όρων και της διαδικασίας άρσης του απορρήτου. Ακόμη, είναι νομοθετημένο ότι η άσκηση των αρμοδιοτήτων της ΑΔΑΕ και οι πράξεις που εκδίδουν δεν υπόκεινται σε έλεγχο νομιμότητας αλλά ούτε και σκοπιμότητας από την Κυβέρνηση.
Η υπόθεση της ενδεχόμενης συγκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών έχει λάβει διεθνείς διαστάσεις. Η γερμανική εφημερίδα Tageszeitung αναφέρει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ενδιαφέρεται για διευκρινίσεις στο σκάνδαλο των υποκλοπών. Αυτό που συμβαίνει αντίθετα είναι ότι υπάρχει κάλυψη, μπλοκάρισμα και σβήσιμο ψηφιακών ιχνών. Τονίζει επίσης τα ερωτηματικά που προκαλεί η στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη και η επιμονή του να επικαλείται πλήρη άγνοια, ενώ από το πρώτο διάστημα της παραμονής του στην εξουσία είχε φροντίσει να θέσει υπό τον άμεσο έλεγχο του την ΕΥΠ. Ενώ στην εκδήλωση με τίτλο «Μένουμε Ευρώπη;» οι συνταγματολόγοι ομόθυμα καταφέρθηκαν εναντίον της κυβέρνησης, η οποία με τη στάση της στο σκάνδαλο των υποκλοπών και την εξόφθαλμη προσπάθειά της να το συγκαλύψει κάνει κακό στη Δημοκρατία, θέτοντας με τον τρόπο αυτό τη χώρα σε μια πορεία εκτός των βασικών αρχών και κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η υπόθεση του σκανδάλου και της πρωτοφανούς επιχειρούμενης συγκάλυψης του καταδεικνύει τη δυστοπική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα πολιτικά γεγονότα και η κοινωνία. Η πολιτική που οδήγησε σε αυτήν την κατάσταση πρέπει να τερματιστεί το ταχύτερο δυνατόν.
(*) Ο Γεώργιος Φαράντος είναι μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αρκαδίας και διδάσκων του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις