Περί εκλογών…
Γράφει ο Γιάννης Μητράκος
Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.
Οι εκλογές μπορεί να γίνουν πιθανόν συντομότερα λόγω του «τοξικού» πολιτικού κλίματος.
Πιθανή ημερομηνία των εκλογών η 9η Απριλίου.
Οι εκλογές, κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, θα γίνουν μετά την άνοιξη δηλαδή μετά το Μάιο.
Οι εκλογές, κατά τον ίδιο, μπορεί να γίνουν και δυο μήνες νωρίτερα Απρίλιο ή Μάιο!
Και τέλος οι εκλογές θα γίνουν στις 9 Ιουλίου δυο μέρες μετά την επίσημη λήξη της κυβερνητικής θητείας.
Η αντιπολίτευση ζητάει εκλογές «εδώ και τώρα», συμπληρώνοντας το παζλ του αλαλούμ για την προκήρυξη των εθνικών εκλογών.
Ο πρωθυπουργός «κρατάει τα χαρτιά του κλειστά», διατηρώντας το ατού του αιφνιδιασμού, ένα όπλο που μπορεί αξιοποιηθεί από την κυβέρνηση ανά πάσα στιγμή.
Εν τω μεταξύ η γενικευμένη εκλογολογία «δίνει και παίρνει».
Η κυβέρνηση, η αξιωματική αντιπολίτευση και τα λοιπά κόμματα έχουν «ανοίξει» στην κυριολεξία την προεκλογική περίοδο.
Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες μιλούν για ολοκλήρωση των εκλογικών συνδυασμών, ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν ξεκινήσει προεκλογικές περιοδείες και συγκεντρώσεις ανά την Ελλάδα και γίνεται σταδιακά η παρουσίαση των πολιτικών προγραμμάτων και θέσεων.
Οι υπουργοί της κυβέρνησης, όπως γίνεται σχεδόν διαχρονικά, δέσμιοι αυτού του κλίματος πολιτικής αβεβαιότητας και προσδοκίας «παγώνουν» τη δράση τους κι εστιάζονται στην προσωπική τους κατοχύρωση, οδηγώντας το κράτος «σε στάση εργασιών».
Οι ντόπιοι και ξένοι υποψήφιοι επενδυτές, κατά τα συμφέροντά τους συνετά φρονούντες και πράττοντες, «παγώνουν» τις όποιες επενδυτικές τους πρωτοβουλίες, αναμένοντας την προκήρυξη των εκλογών, τις πολιτικές εξελίξεις που θα προκύψουν απ’ αυτές και το επενδυτικό πλαίσιο της νέας κυβερνητικής αρχής, επηρεάζοντας αρνητικά τους δείκτες της πολύπαθης ελληνικής οικονομίας.
Κι από κοντά η δοκιμαζόμενη αγορά και οι μικρομεσαίοι που υφίστανται τις συνέπειες της αδικαιολόγητα παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου!
Σε όλη τη μεταπολιτευτική περίοδο μόνο τρεις κυβερνήσεις ολοκλήρωσαν την 4/ετή κυβερνητική θητεία τους:
- Η κυβέρνηση της Ν.Δ. του Κωνσταντίνου Καραμανλή (1977-1981)
- η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου (1985-1989) και,
- η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη (2000-2004)
Όλες οι άλλες περάτωσαν πρόωρα την κυβερνητική τους θητεία επικαλούμενες συνήθως «εθνικούς λόγους»!
Προσωπικά πιστεύω πως ο πρωθυπουργός έχει καταλήξει ήδη στην ημερομηνία των εκλογών κι αναζητά την ευνοϊκά κατάλληλη συγκυρία για να την ανακοινώσει.
Επειδή τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας είναι πολλά, σοβαρά και ποικίλα θεωρώ πως αποτελεί πολιτική πολυτέλεια να προτάσσεται το υπό στενή έννοια κομματικό συμφέρον έναντι του γενικού και να παγιώνεται η αδράνεια, η απραξία και η αναβλητικότητα σε μια περίοδο που για να αντιμετωπίσεις τα προβλήματα και να υπερκεράσεις τις δυσκολίες πρέπει, κατά την καθομιλουμένη, «να σπάσεις αυγά»!
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις