Ο Νέδοντας με απλή προσέγγιση
Γράφει ο Γιώργος Πουλοκέφαλος*
Είναι όντως ένα μεγάλο ζήτημα η αντιπλημμυρική θωράκιση μιας περιοχής όταν μάλιστα αυτή γίνεται από την πίεση της επελθούσας βιαίως ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής. Η Καλαμάτα, η μεγαλύτερη πόλη της Πελοποννήσου, ως αποδέκτης της αιτούμενης θωράκισης, διχάζεται και δικαιολογημένα με μια πρόταση- μελέτη που έχει πέσει στο τραπέζι και δημιουργεί «πλημμυρίδα» εντάσεων και ενστάσεων.
Βέβαια για όσους καταγίνονται με ζητήματα μελετών δημοσίων έργων γνωρίζουν ότι της οριστικής μελέτης προηγείται η προκαταρτική μελέτη στην οποία κατατίθενται όλες οι υπάρχουσες προτάσεις, οι σκέψεις των φορέων, των πολιτών, υπάρχει διαβούλευση με όλα τα σενάρια. Και καταλήγει αυτός ο διάλογος στην πλέον βέλτιστη επιλογή για τα ακολουθήσουν τα επόμενα στάδια
- της προμελέτης,
- της οριστικής και
- της μελέτης εφαρμογής.
Δεν ξέρω αν εν προκειμένω υπήρχε αυτή η ορισμένη, νόμιμη και ενδεδειγμένη ακολουθία! Αλλά ας είναι !!!
Πάμε στην ουσία!
Το ζητούμενο δια ταύτα, είναι πλέον εάν η θεομηνία που θα επισυμβεί σε μια συγκεκριμένη θέση - με μεγάλη ένταση και διάρκεια- γνώριμες πλέον και πιθανές καταστάσεις λόγω της κλιματικής αλλαγής , εάν, λοιπόν, τότε οι υπάρχοντες φυσικοί αποδέκτες ρέματα και ποτάμια μπορούν να παραλάβουν την επί πλέον παροχή ή θα πλημμυρίσει η πόλη με απρόβλεπτα αποτελέσματα.
Χωρίς βέβαια να έχουμε υπόψη τα υδρογεωλογικά και επιστημονικά δεδομένα της λεκάνης απορροής του Νέδοντα τα οποία είναι απαραίτητα για μια σοβαρή και τεκμηριωμένη προσέγγιση, θα επιχειρήσουμε μια απλή παράθεση σκέψεων για το θέμα της αντιπλημμυρικής προστασίας της Καλαμάτας.
Με δεδομένο ότι οι καιροί έχουν πλέον αλλάξει και θα ζούμε ταυτόχρονα και με την ανεξέλεγκτη διάθεση των καιρικών φαινομένων, η πιθανότητα ενός πλημμυρικού φαινομένου τα αμέσως επόμενα χρόνια είναι παραπάνω από βέβαιο! Επίσης και με δεδομένο ότι το μεγαλύτερο τμήμα του Νέδοντα έχει σκεπαστεί και με δεδομένη πλέον την διατομή του, άρα και την δυνατότητα απορροής συγκεκριμένης παροχής, οι εναλλακτικές λύσεις είναι οι εξής δύο:
- Επειδή η δυνατότητα απορροής των ομβρίων είναι περιορισμένη από την υπάρχουσα γεωμετρία του κλειστού πλέον ποταμού Νέδοντα και αφού δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα εκτροπής με νέα κοίτη, ξηλώνεις όλο το σκεπασμένο τμήμα του ποταμού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργία της πόλης και για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί, και διαμορφώνεις μια νέα μεγαλύτερη διατομή ώστε να μπορέσει να «πιάσει» το πλημμυρικό φαινόμενο εάν και όταν αυτό συμβεί στο εγγύς ή στο απώτερο μέλλον.
Η δεύτερη λύση:
- Αφήνεις ως έχει την υπάρχουσα κατάσταση όσον αφορά το αστικό τμήμα του ποταμού και στη κοίτη ανάντη και ψηλότερα κατασκευάζεις ένα ανασχετικό φράγμα χωρητικότητας όσης απαιτείται από την μελέτη των υδρογεολογικών δεδομένων, το οποίο θα λειτουργεί με τα εξής χαρακτηριστικά:
Ως φράγμα ανάσχεσης θα παραλαμβάνει την πλημύρα και θα λειτουργεί ως λεκάνη ηρεμίας του φαινομένου. Με ελεγχόμενη ροή θα παροχετεύεται το νερό στην υπάρχουσα σκεπασμένη διατομή του ποταμού και επί πλέον θα συγκρατεί όλες τις φερτές ύλες που πιθανόν θα μεταφέρει το ποτάμι μαζί με τα όμβρια νερά. Στην ουσία ένα τέτοιο φράγμα θα επιβραδύνει την βίαιη και άμεση παροχέτευση των νερών μέσω του σκεπαστού τμήματος μέχρι της θάλασσα.
Ένα φράγμα ανάσχεσης δεν μπορεί να είναι και φράγμα εμπλουτισμού του υπόγειου υδροφορέα, γιατί απλά μόλις τελειώνει η θεομηνία θα αδειάζει όλο, θα μένει κενό χωρίς νερό και θα αναμένει την νέα πλημύρα όταν και εφόσον αυτή θα έρθει.
Δεν μπορεί να είναι και από τα δύο και ανάσχεσης και φράγμα άρδευσης! Εάν η περιοχή χρειάζεται ένα αρδευτικό φράγμα αυτό μπορεί να κατασκευαστεί μελλοντικά σε άλλη θέση του ποταμού σε μεγαλύτερο υψόμετρο και δεν είναι θέμα του παρόντος.
Τέλος όσον αφορά το θέμα του σεισμού, γιατί όντως η περιοχή είναι σεισμογενής. Δεν υπάρχει κανένα θέμα γιατί ακριβώς το φράγμα ανάσχεσης θα έχει νερό για μικρό χρονικό διάστημα, όσο χρειάζεται για να παροχετευθεί μέχρι τη θάλασσα το νερό της πλημύρας. Ένα φράγμα χωρίς νερό δεν αποτελεί κίνδυνο για μια πόλη σε σεισμό οποιουδήποτε μεγέθους.
Αυτές νομίζω με απλά λόγια και εν τάχει, είναι οι 2 προτάσεις που μπορούν να αποτελέσουν έστω και αργά, βάση συζήτησης για το μεγάλο θέμα της αντιπλημμυρικής θωράκισης της Καλαμάτας που σχετίζονται με τον Νέδοντα φυσικά!
Και να συνεκτιμηθούν όλοι οι παράγοντες μέχρι την τελική επιλογή και τα κοστολόγια φυσικά της κάθε πρότασης!
(*) Περιφερειακός Σύμβουλος
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις