Γράφει ο Γιάννης Σαραντάκος / newsbomb.gr

Εν μέσω δηλώσεων για την πιθανότητα ενός Τρίτου Παγκόσμιου Πολέμου, ανησυχίας για πυρηνικά χτυπήματα ή ατυχήματα και εμπλοκής και άλλων χωρών στον πόλεμο στην Ουκρανία, η Δύση συσπειρώνεται και αποφασίζει.

Την προσεχή Πέμπτη πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες μια ξεχωριστή Σύνοδος Κορυφής καθώς σε αυτή θα λάβει μέρος και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Πρόκειται λοιπόν για μια Σύνοδο Κορυφής όλων των ηγετών των βασικών χωρών της Δύσης, στα πλαίσιο της οποίας θα ληφθούν αποφάσεις για τη στάση τους έναντι της Ρωσίας. Πέραν της ειδικής σημειολογίας που θα έχει μια τέτοια Σύνοδος και πέραν του μηνύματος της ενότητας που θα εκπέμψει σε όλο τον κόσμο, στις Βρυξέλλες θα υπάρξει και ουσία.

Θα ανακοινωθούν αποφάσεις για την ενίσχυση της Ουκρανίας σε οπλικά συστήματα αλλά και πραγματική ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

Η απουσία της Τουρκίας από μια τέτοια Σύνοδο, που ούτως ή άλλως δεν θα μπορούσε να πάρει μέρος, δίνει το σήμα της περιθωριοποίησης χωρών που δεν λαμβάνουν καθαρές θέσεις έναντι του πολέμου και το σήμα της απόρριψης μιας πολιτικής των ίσων αποστάσεων που ακολουθεί από την πρώτη ημέρα της εισβολής στην Ουκρανία, ο πρόεδρος Ερντογάν. Άλλωστε η Άγκυρα, αυτές τις μέρες έχει... κρίσιμες αποφάσεις να λάβει, καθώς το δίλλημα που της έθεσαν οι Αμερικανοί είναι απολύτως σαφές: Εάν θέλει σύγχρονα πολεμικά αεροσκάφη από τις ΗΠΑ, θα πρέπει να ενισχύσει την Ουκρανία με τους ρωσικούς πυραύλους S-400.

Εκτός όμως από το αμυντικό και στρατιωτικό σκέλος των συζητήσεων, στις Βρυξέλλες θα ληφθούν ή μάλλον θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις και για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που πλήττει κάθε οικογένεια και κάθε επιχείρηση στην Ευρώπη.

Η ευρωπαϊκή επιτροπή μέχρι το απόγευμα σήμερα θα πρέπει να έχει καταλήξει σε ένα σχέδιο που θα υποβάλει στους ηγέτες, έτσι ώστε την προσεχή Παρασκευή να έχουμε - επιτέλους - αποφάσεις. Ο πρόεδρος Μακρόν δεν έχει παραιτηθεί της προσπάθειάς του για το ευρωομόλογο, αν και η υλοποίηση του δεν θεωρείται το πιθανότερο σενάριο. Στο τραπέζι των συζητήσεων είναι η πρόταση Μητσοτάκη για επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο, αλλά και η πρόταση Μακρόν - Ντράγκι για αγορά ποσοτήτων υγροποιημένου αερίου από άλλους προμηθευτές ( ΗΠΑ, Νότια Κορέα, Αίγυπτος ), από την ΕΕ σαν σύνολο.

Σε αυτό που όλοι φαίνεται να συμφωνούν πάντως, είναι ότι την πρωτοφανή κρίση στην ενέργεια δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει καμία χώρα - μέλος, μόνη της και ότι απαιτείται μια συνολική ευρωπαϊκή απάντηση. Ο χρόνος είναι ο αντίπαλος όλων αυτή την ώρα και η ελπίδα είναι να μην συνεχιστεί το... κατενάτσιο του ευρωπαϊκού βορρά!

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις